Inlägg från: Alemonia |Visa alla inlägg
  • Alemonia

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Hej på er!

    Nu har jag läst denna tråd i några dagar och blivit riktigt inspirerad så denna helg ska jag försöka sätta lite fart.
    Dagens överraskning lär dock vara hur hemmet ser ut när jag kommer hem. Förhoppningsvis har maken gjort något nu under förmiddagen när han är ledig och hemma med dottern. Annars får det bli jag som överraskar honom när han kommer hem igen på söndag.

    Jag är också sådan att jag har en förmåga att snabbt stöka till det trots att jag röjer ibland. Ett riktigt problemområde för mig är mitt skrivbord (eller ska jag ärligt säga mina och inkludera det på jobbet också).

    Jag ska börja med att i kväll läsa på ordentligt om begreppen (även att böcker som Rensa i röran med Feng Shui och några till på samma tema inte fått något att hända).

  • Alemonia

    Jag som är ny här har idag sett till att få lite bättre grundordning i köket och gällande rena kläder.

    Veckans mål är att hålla det lika rent på köksbänken och köksön (med spishäll) som det är nu samt att det varje morgon ska vara möjligt att ställa in frukostdisken i diskmaskinen (även för maken som går upp för mig).

    I morgon ska jag även se till att ta hand om det jag hängt på tork idag så all ren tvätt är där den hör hemma.
    För att kunna komma dit med det som låg var jag idag tvungen att gå igenom dotterns alla byxor men jag fick god hjälp av henne så nu rymmer hennes trådkorg de byxor hon har (och jag la undan en hög motsvarande en hel klädaffärspåse). Det känns riktigt skönt att inte längre ha en stor hög med kläder liggande i bastun (som är där jag hänger det som inte hängs på galgar).

    OM dottern (som idag är riktigt förkyld och känns lite varm) blir hemma i morgon så är det badrummet som gäller då samt mitt skrivbord. I annat fall så får jag anse mig nöjd om jag tar hand om den torra tvätten samt bidrar till att hålla statusen i köket.

  • Alemonia

    Lattjo: Härligt!

    maadicken: Jag är också ny här och har varit i gång med projektet sedan i söndags och än så länge går det skapligt. Jag är riktigt tacksam för denna tråd!

    Pallas: Vad jobbigt att hemmet förfallit så mycket när du varit bortrest!

    Jag är riktigt tacksam för att min make är med på noterna och håller rent efter sig.
    Tyvärr orkade jag inte plocka ur diskmaskinen i går kväll men hans frukostdisk stod i morse på bänken ovanför diskmaskinen så så snart jag plockat ur är det bara att ställa in allt.

    Köket har hållit sig skapligt och även badrummet. I går började jag lite försiktigt med dotterns rum och har även fått bort lite saker från mitt eget. Det går framåt ett steg i taget och det känns som att det faktiskt ger mig energi att städa och har rent omkring mig.

  • Alemonia

    Härligt Tres26!

    Mitt resultat så här långt är att jag redan verkar ha fått in rutinen att varje morgon städa av spegel, handfat och toa i stora badrummet. Köket har även det sedan i söndags hållit en klart högra renhetsnivå än normalt och maken är där med på noterna.

    I morse så såg jag till att ta hand om allt jag tvättade i går som var i tvättstugan så i kväll är det bara det som hänger i bastun som jag behöver ta hand om. Däremot så skippade jag diskmaskinen men med en make som vabbar så borde han ta hand om den.

    Gällande mitt eget rum så går det långsamt med framåt. Planen är att få ett rent skrivbord senast till söndag kväll.

  • Alemonia
    Luktärten skrev 2012-03-17 15:29:02 följande:
    HJÄLP!!!!!
    Jag har ett dilemma. Ett handsytt överkast som min farmor gjorde till mig när jag var liten. Hittade det i dotterns garderob där det har legat i många år. Det är inte använt sedan jag var liten, möjligtvis vid något kojbyggande.

    Det är omodernt och tämligen urtvättad, dock ligger det mycket kärlek och arbete bakom det. Nu till frågan, behålla eller inte behålla? Jag vet vad Fly Lady skulle säga men hennes svar bär mig emot.
    Kan du inte ge dig en viss tid att komma på ett bra användningsområde? Lite halvudda förslag (utan att vet hur det ser ut) är som duk eller väggprydnad eller dörrersättare. Hittar du inget vettigt så ge det en bestämd förvaringsplats eller gör dig av med det (men det skulle jag nog själv inte klara av).
  • Alemonia

    Idag har vi haft svärföräldrarna på besök och var var bara lite småplock som behövde göras i hallen för att det skulle kännas skapligt nog. Maken och dottern hade gjort storstädning av vardagsrummet i går vilket var både välkommet och välbehövligt. I morse bäddade dessutom maken sängen (!) vilket var en riktigt positiv överraskning.
    Svärmor fick dessutom igång dottern på att plockar ordning i dotterns rum så nu är det klart bättre ordning där och när de två ändå var igång tog jag itu med att ställa böckerna i dotterns bokhylla i bättre ordning. (Eller snarare riktigt bra enligt mitt sätt att se på saken med kartongböckerna på en hylla och de med tunna blad på totalt tre varav den lägsta av dem är sådana hon gärna får plocka med, den över lite mera tveksamma och den översta böcker jag verkligen vill ska vara fina i många år framöver och sen givetvis alla i höjdordning på respektive hylla.)

  • Alemonia
    SockerStinn skrev 2012-03-26 21:57:08 följande:
    De oväntade krafterna fick jag av att gå in här vikt tvätt, plockat fram till imorgon, tagit diskhon och plockat undan i 15 min. Wiiihooo!
    Riktigt bra jobbat!!

    Själv ägnade jag mig åt VAB i går men körde även två tvättmaskiner och tog hand om köket.
    I morse tog jag hand om de torktumlade handdukarna så nu är det bara lite underkläder som ligger och väntar på att hamna rätt samt några enstaka plagg på galgar och två tröjor som är mina som hänger i bastun. Maken tog själv sina träningsbyxor från bastun och dotterns kläder (som var den absolut största delen) tog jag hand om på morgonen.
    Jag tog även hand om diskmaskinen på morgonen så jag känner mig rätt så nöjd även att hoppade över den dagliga badrumsstädningen.

    I går letade jag fram ett anteckningsblock att ha vid datorn som påminnelse om vad jag ska göra. När jag skriver det i anteckningar i mobilen är det alltför lätt att "glömma" att kolla. Dock har jag ännu inte skrivit en rad men det hoppas jag orka med i kväll.
    Det blad som ska ligga uppe ska ha rubriken "Varje dag" och sen gäller det att ha en rimlig lista där som jag verkligen kommer orka fullfölja varje dag.
    Jag är osäker på om jag ska ha ett blad för "Varje vecka" och/eller om jag ska ha ett blad med rubriken "Vecka nn" där jag skriver vad som ska hinnas med den aktuella veckan.
    Några åsikter, tips och idéer för att få detta hjälpmedel att fungera bra?
  • Alemonia
    Neelah skrev 2012-03-27 09:36:47 följande:
    Ett sånt block hade jag också förut. Undrar varför jag slutade med det? Det var ju en sån skön känsla att pricka av alla sakerna på "att göra"-listan. 
    Jag har det på jobbet och där funkar det bra och jag har i perioder använt mig av det men det svåra är att skriva upp RIMLIGT mycket för att det mer än att jag orkar allt som jag tänkt mig klara en viss period så är det lätta att det inte blir något alls.
  • Alemonia
    Neelah skrev 2012-03-27 10:13:47 följande:
    Jag tror att det var så för mig också. Borden blev till måsten och jag la på mig själv mer än jag egentligen orkade. Fast om man kan hålla det på en bra nivå så är det ju ett jättebra hjälpmedel.
    Det där att hitta vart gränsen går är nog det svåraste. Men jag ska göra ett försök med inställningen hellre lite än inget alls.
    Ms H skrev 2012-03-27 10:33:02 följande:
    När jag har haft mycket som jag behövt få gjort och det varit viktigt att jag inte glömmer nått och inte missar nån "deadline" har jag kört med "ToDo w.18" och så har jag avsatt fyra-fem rader för varje veckodag. Ibland har det räckt med att bara skriva upp sakerna, ibland har jag fått lägga till hur lång tid varje sak (eller vissa saker) kommer ta att genomföra. När jag haft som allra allra mest att göra har jag skrivit strikta scheman med vilket klockslag jag ska göra vad, och i det har jag varit noggrann med att även schemalägga "raster" (genom att t.ex. schemalägga att jag ska se Lyxfällan kl. 20 och så har jag anpassat uppgifterna runt omkring så att det (nästan) funkat. Dessutom blandade jag så att jag tex tog paus från jobb (är lärare) genom att hänga tvätt, och tog paus från städning genom att pusta ut och skriva nästa veckas schema. Jag har till och med schemalat läggningsdags, för annars var jag uppe två, tre eller till och med fem timmar för länge Skäms

    För mig skulle det inte funka att ha ett "Varje vecka"-blad, för jag har inte så många saker som återkommer varje vecka jämfört med andra saker jag ska göra.
    Detta med schemaläggning har jag funderat på många gånger men utan att få till det bra. Även jag har en förmåga att sitta uppe för länge på kvällarna. Jag vet att jag som student hade schema för hela dygnen och där jag sen stämde av resultatet men det var något som tog väl mycket tid att hantera.

    Nej, ska de saker som inte är återkommande verkligen bli gjorda så är det nog bättre med veckolistor som är anpassade för respektive vecka även att vissa saker såsom tvätten är veckovis återkommande.
  • Alemonia

    Grattis till Jojjanna!

    060810: Jag hoppas degen i går blev bra trots allt och att du nu känner dig bättre!

    maadicken: Jag är lika dan, för mycket tid utan tydliga krav eller att det som ska göras lika gärna kan göras "en annan dag" så blir inget gjort.

    Riktigt bra jobbat SockerStinn!

    I går var min svärmor hemma hos mig och bytte gardiner samt tog bort två dukar som jag har på bänkar i köket. Det är bänkar där det samlas lite blandat förutom lite prydnadssaker.
    Dukarna till de gardiner som nu sitter uppe hade jag i min låda för "uddatvätt" så det första jag gjorde när jag kom hem var att tvätta dem och när de var tvättade så stryk jag dem och sen tog jag hjälp av maken att lägga dem på bänkarna. I att lägga dem på bänkarna så ingick rensning av de sakar som hamnat där (varav en del födelsedagspresenter sedan maken fyllde år i slutet av januari) och omplaceringar till andra ställen så att det inte skulle vara så belamrat.
    Jag vet ju att i att byta gardiner (som hon tagit på sig själv att göra) ingår lite allmän städning också så det kändes skönt i går morse att jag inte behövde röja för att få det att kännas skapligt inför besöket.
    Efter att svärmor gjort ett besök såsom det i går dag (när hon och svärfar samtidigt passade dottern) så går det åt lite tid att omplacera de saker som fått lite nya platser så att det åter känns mera som mitt hem men det plocket gick riktigt bra igår så nu är hemmet (främst köket) i ännu bättre ordning.

    Tack till den här tråden för att jag nu har ett hem som fått en klart bättre grundnivå och att jag numera varje morgon lämnar hemmet med ett kök i rimlig ordning samt ett badrum som tål oväntade gäster.

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!