Forum Övrigt - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

  Sön 1 jan 2012 11:43 Läst 1182029 gånger Totalt 10029 svar
  Sön 1 jan 2012 11:43 +1

  Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

  Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

  Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

  Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
  Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

  Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
  Kul att vi blev ett gäng städisar!

  Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
  Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

 • Blå Flygar­e
  Visa endast
  Sön 1 jan 2012 21:28 #81
  Ärta skrev 2012-01-01 21:18:51 följande:
  Ursäkter! :-P
  Du hittar tiden om du letar lite. Du hann ju skriva inlägget här?
  Lättare att amma och skriva på datorn än att amma och städa  Men jag har för länge sedan lämnat amningsperioden och inser att jag numera har mycket mer tid än tidigare, och borde kunna hålla med ett rent hem. 
 • Sön 1 jan 2012 21:29 #82
  Ärta skrev 2012-01-01 21:18:51 följande:
  Ursäkter! :-P
  Du hittar tiden om du letar lite. Du hann ju skriva inlägget här?
  Ja, för så fort man har 35 sek över så vill man... ja just det ja: S T Ä D A ! Tjohooo!
 • Sön 1 jan 2012 21:29 #83
 • Sön 1 jan 2012 21:31 #84
 • Sön 1 jan 2012 21:31 #85

  Klart man är på!

 • Sön 1 jan 2012 21:33 #86
  Chianti skrev 2012-01-01 20:56:20 följande:
  + 1 på den. Och det där att man minsann städar för gästernas skull, men man unnar inte sig själv den där välstädade miljön!!
  Men alltså, jag själv lider inte så mycket av att det är rörigt, så länge jag hittar mina kläder, jag kan laga mat och det inte är äckligt någonstans. Jag är måhända skadad av Familjeliv (där jag läser om folk som dammsuger flera gånger om dagen, tvättar 15-20 ggr/v, byter sängkläder tre ggr/v osv osv), där det är väldigt vanligt att sjukligt städmaniska människor rynkar på näsan åt oss åttatuttade skitgrisar. Det är det som stör mig - att inte vara till lags/normal - mer än själva stöket.
 • Sön 1 jan 2012 21:34 #87
  Runguska skrev 2012-01-01 21:26:25 följande:
  Nu är min lillkille lite äldre, men det känns igen. Just det där med ansvarsområden låter ju jättebra, men det fungerar ju bara om båda har samma mål och samma åsikt om vad som är rent. Jag och min man är väldigt olika där och vi bör inte städa samtidigt, bättre då att den som inte städar tar ut barnen på en promenad eller liknande. Jag är sådan att jag prioriterar att var sak är på rätt plats medan min man helt och alltid verkar prioritera golven. Spelar ingen roll om jag lagt 30 timmar i köket på att plocka rätt allt han ställt "fel" så ser han en fläck på golvet och då är det så jättehemskt. Jag å andra sidan tycker att det är superjobbigt att han ställer saker precis var som helst och aldrig någonsin vet var någonting finns.Alltså är det en fläck på golvet så tar han typ första bästa sak ex en tårtspade och går lös på det hela med den.... Jag blir då sur då det är min doptårtspade samt det faktum att vi i städskåpet har såväl rengöringsmedel av olika slag samt diverse trasor, svampar med mera att fixa med. Ständiga bortförklaringen är att han inte vet var något ska vara, men det tycker jag suger som bortförklaring för vi har bott tillsammans i 10 år och haft samma "ordning" i skåpen hela tiden. (Dessutom var han den som packade upp i köket då vi flyttade ihop så han får väl skylla sig själv)

  Jag är tacksam att min man är ett stöd, men jag önskar av hela mitt hjärta ibland att han kunde lära sig vart saker och ting hör hemma! Å andra sidan gör väl jag en miljon saker som stör honom så det är väl bra att det är lite rättvisa på störandet.
  Jag tycker att det låter som att han ska ansvara för golvstädning och du undanplockning. Då gör var och det den är bäst på och ingen behöver bli irriterad på den andre!
 • Sön 1 jan 2012 21:37 #89

  Är det läskigt eller bra att jag fick fler som got my back än hon som påpekade att jag lägger tiden på fel saker...?? Cool

  Jag menar, är vi verkligen ett bra sällskap för varandra?


  Once you try menskopp you´ll never go back!
 • fiwjfi­sw
  Visa endast
  Sön 1 jan 2012 21:37 #89

  Blä, nu sitter jag här med en monsterdisk på diskbänken. Vad hände med det monstret jag redan gjort mig av med idag?

  Eh, visst ja. Jag fick för mig att rulla köttbullar OCH göra egen sås... Jag och sås hör inte ihop, det blir fel varenda gång. Så nu måste jag göra om allt igen. Det är mitt största problem, när det är städat så kan jag slappa och börja med något projekt. Sen är jag för trött! Men jag ska ska ska shina sinken, så snart reklamen börjar.

 • jelica­83
  Visa endast
  Sön 1 jan 2012 21:42 #90

  Favoritar :)

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll