Forum Övrigt - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

  Sön 1 jan 2012 11:43 Läst 1182029 gånger Totalt 10065 svar
  Sön 1 jan 2012 11:43 +1

  Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

  Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

  Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

  Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
  Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

  Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
  Kul att vi blev ett gäng städisar!

  Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
  Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

 • Sön 1 jan 2012 13:12 #21

  *

 • Rungus­ka
  Visa endast
  Sön 1 jan 2012 13:17 #22

  Då har jag att göra till kvällen, perfekt! Diskhon hemma ser rätt så hemsk ut (gjorde redan när vi flyttade in) så det blir verkligen ett bra första steg att ta att få ordning på den. Väntar till kvällen eftersom sonen börjat ta vatten själv och då vill jag garanterat inte ha ena delen full med klorin! (borde väl fungera bra)

 • Sön 1 jan 2012 13:18 #23

  Men å vad kul, då blir vi några stycken?!

  Som sagt vissa babysteps verkar rätt knasiga men då kan vi väl i tråden bara enas om att göra nåt annat den dan?

  Ska bli kul att se hur många av oss som är kvar sista januari! =)

  Tres26, du som redan är igång, kan inte du berätta lite om dina erfarenheter?

 • Koftta­nten
  Visa endast
  Sön 1 jan 2012 13:19 #24

  Bra idé. Jag hakar på.

 • Sön 1 jan 2012 13:20 #25

  jag är grymt nöjd, har lyckats från att vara en total slarvmaja till att faktiskt ha ett hem som för det mesta är riktigt fint! jag började med vissa ytor som inte fick belamras, körde med det tills det var en vana, då lade jag till en till osv.

  började med detta;
  köksbänken ska ALLTID vara fri från saker.
  * INGA kastruller och liknande får sparas "till senare".
  * Skaffade en fin vägghängd förvaring för all post, en för räkningar, och en för sånt som ska sparas (typ viktiga papper). När Posten kommit går jag igenom den DIREKT och antingen hamnar de i räkningskorgen, spara korgen eller papperskorgen
  * satte upp en "reklam nej tack" skylt.
  * Mina pappersfack går jag nu igenom i slutet på varje månad när räkningarna ska betalas, har en pärm där jag gjort flikar typ "huset", "bilen", "kvitton" osv för alla de viktiga papprena som tidigare legat i högar överallt- nu sätter jag in dem varje gång jag går igenom räkningarna. Så i slutet på varje månad ska mina fina vägghyllor vara TOMMA. Det som inte ska sparas i pärmen ska kastas.
  På detta sätt har jag INGA pappershögar längre. Helt underbart!
  * Efter varje måltid så torkar jag av ALLA bänkytor. Det bara blänker numera tjohohoooo!

 • Sön 1 jan 2012 13:39 #26

  Jag är en riktig sparare och slarvmajja så jag har tyckt det varit lite jobbigt att komma igång. Men smyger man in ordningen så lurar man hjärnan att det inte alls är jobbigt. :) 
  Jag började med tvätten, för jag led alltid av enorma tvätthögar.. Tänkte alltid att tja, det är så här med tre barn.. 
  Men så började jag med att tvätta EN tvätt varje dag. Inte mer eller mindre. Utan bara en. Till slut krympte tvätten och nu behöver jag inte ens tvätta varje dag. JÄTTESKÖNT! Enda dagen som det blir lite hög är söndagar för då har vi sängklädstvätten. Så då blir det lite extra. 

  Disken lika så. Nu har jag diskmaskin så det underlättar ju. Men jag har involverat barnen i detta också. Så dom plockar ur disken, vi har ett system så att vi går i en cirkel. Sen plockar dom alltid i efter maten osv. 
   
  Sängbäddningen har jag alltid varit kass på. Tankarna vilar alltid på att; äsch, varför ska man bädda då man ändå ska krypa ner där till kvällen! Och att jag vill inte bädda för att kvalstren trivs så bra då och såna vill jag inte ha där!
  MEN sanningen är den att jag VILL ha en bäddad säng. Jag tycker det ser trevligt ut och jag blir glad av det.
  Så varje morgon innan jag ens vaknat riktigt så slänger jag till kuddar, täcken och överkast. Så är de klart.
  Hoppar över tänkandet att "åhhhh va jobbigt att bädda IGEN" eller "jag gör de efter frukost" för då händer det inte. Utan bara gör det. Nu är det en vana så det går av bara farten.  

   

 • Sön 1 jan 2012 15:00 #27

  är också med..
  skyller på brist av förvaring..
  sen kläder måste in direkt efter att de torkar.. har två torkställningar (såna med vingar), blir lätt annars att de läggs någonstans "sålänge" när ska fylla tvättmaskinen på nytt och sen innan det läggs in så finns annat att göra  


 • Sön 1 jan 2012 15:05 #28

  Favorit

 • Sön 1 jan 2012 15:11 #29

  Jaaaaa!! Jag hänger på!!

 • Charmi­ngGirl
  Visa endast
  Sön 1 jan 2012 15:18 #30

  Åh, jag hakar på! Detta verkar absolut vara något för mig!!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll