• Primrose

    Rostbiff i ugn - utan köttermometer?

    Jag har fått en rostbiff i min matkasseleverans. Enligt receptet ska jag ta ut steken vid en innertemperatur på 60 grader och sedan låta köttet vila i minst 10 minuter. Det står ingen ungefärlig tidsangivelse i receptet, utan bara innertemperaturen. Ugnen ska vara på 150 grader och köttet väger ett knappt kilo. Det står också att om man har bråttom eller inte har en termometer kan man skiva och steka köttet. Men det känns tjafsigare, tycker jag.
    Så min fråga är: kan jag tillaga köttet utan termometer, eller måste jag springa ut och köpa en?

    Tacksam för snabbt svar från någon köttexpert.Drömmer

  • Svar på tråden Rostbiff i ugn - utan köttermometer?
  • Primrose

    Snabb fråga - om ni orkar svara! Ska nätet runt köttet tas bort innan köttets smörjs in med kryddor etc., försteks och ställs i ugnen. Eller ska det vara kvar tills allt är klart och tas bort först innan man skär upp det?

  • Frontline
    Primrose skrev 2012-01-10 17:32:30 följande:
    Snabb fråga - om ni orkar svara! Ska nätet runt köttet tas bort innan köttets smörjs in med kryddor etc., försteks och ställs i ugnen. Eller ska det vara kvar tills allt är klart och tas bort först innan man skär upp det?
    vet inte om man kan jämföra med en julskinka för där ska man ju ha det kvar..
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • Primrose
    Frontline skrev 2012-01-10 17:39:03 följande:
    vet inte om man kan jämföra med en julskinka för där ska man ju ha det kvar..
    Ja, och julskinka brukar vi inte äta här hemma - så där går jag också bet.

    De två köttermometrar min man hittade (Duka och Expert) kostade 200kr. SÅ det blev en sådan (digital). Dyr middag.Drömmer
  • Frontline
    Primrose skrev 2012-01-10 18:26:54 följande:
    Nu står steken i ugnen och ser trevlig ut - MED snöre och termometer.
    Livet är underbart när underlivet är bart :)
  • NatalieH

    Berätta hur lång tid det tog sen
    Jag gjorde rostbiffs stek i lördags. Den var på 1.2 kg och hade den på 150 grader i varmluft, tog endast 35-40 min Förvånad
    Trodde inte det skulle gå så fort så jag var inte klar med det andra, men det gjorde inte så mycket den fick stå och vila i ca 35 minuter. Super god blev den iaf   

  • Primrose
    NatalieH skrev 2012-01-10 19:18:46 följande:
    Berätta hur lång tid det tog sen
    Jag gjorde rostbiffs stek i lördags. Den var på 1.2 kg och hade den på 150 grader i varmluft, tog endast 35-40 min Förvånad
    Trodde inte det skulle gå så fort så jag var inte klar med det andra, men det gjorde inte så mycket den fick stå och vila i ca 35 minuter. Super god blev den iaf   
    Intressant - jag kan sätta på varmluft här också, men gjorde inte det nu. Maken vandrar fram och tillbaka och vill äta ... den är nog klar precis ... NU! Men jag ska låta den vila ett tag (måste springa ut och köpa litet grädde till såsen). Jag kollade inte klockan när jag satte in den - men meda tanke på mitt inlägg ovan skulle jag tro att den har stått inne i 70 minuter. Jag ska nu gå och plocka ut den.
  • NatalieH
    Primrose skrev 2012-01-10 19:26:52 följande:
    Intressant - jag kan sätta på varmluft här också, men gjorde inte det nu. Maken vandrar fram och tillbaka och vill äta ... den är nog klar precis ... NU! Men jag ska låta den vila ett tag (måste springa ut och köpa litet grädde till såsen). Jag kollade inte klockan när jag satte in den - men meda tanke på mitt inlägg ovan skulle jag tro att den har stått inne i 70 minuter. Jag ska nu gå och plocka ut den.

    Hoppas det smakade bra
  • Primrose
    Pappa G skrev 2012-01-10 20:08:03 följande:
    Blev den god, så att inköpet av termometern kändes bra?
    NatalieH skrev 2012-01-10 20:13:43 följande:
    Hoppas det smakade bra
    Ja, den blev MYCKET god! Vilket kött - KRAVmärkt och superbra! Såsen blev också supergod. EcoViva kan jag rekommendera, vad gäller bra råvaror. Igår åt vi torskrygg - mums.
    Nu ska resten av köttet bli till pytt-i-panna, enligt EcoVivas meny.Drömmer

    3-åringen åt köttet och de ugnsbakade potatisklyftorna med god apitit.
  • NatalieH
    Primrose skrev 2012-01-10 21:17:06 följande:
    NatalieH skrev 2012-01-10 20:13:43 följande:
    Hoppas det smakade bra
    Ja, den blev MYCKET god! Vilket kött - KRAVmärkt och superbra! Såsen blev också supergod. EcoViva kan jag rekommendera, vad gäller bra råvaror. Igår åt vi torskrygg - mums.
    Nu ska resten av köttet bli till pytt-i-panna, enligt EcoVivas meny.Drömmer

    3-åringen åt köttet och de ugnsbakade potatisklyftorna med god apitit.

    Roligt att höra!

    Vi gjorde med "pyttipanna" av det som blev kvar fast hade lite roliga nyttiga saker i också
    Super gott!!  
Svar på tråden Rostbiff i ugn - utan köttermometer?