• Anonym (Frågor)

    Ålder vid adoption

    Hej Min man och jag har träffats ganska sent i livet, för ca ett år sedan. Han är född -73 och jag -77. Vi önskar verkligen att få bilda en familj tillsammans. Vi blev gravida för ett par månader sedan, men det slutade fruktansvärt nog med ett tidigt missfall. Vi har precis börjat försöka igen, men tar ingenting för givet. Ingen av oss har försökt att få barn tidigare och vet inte alls hur stora chanser vi har som par. Till saken hör att ingen av oss känner att det är viktigt att vårt barn är biologiskt, ett adopterat barn vore precis lika välkommet och efterlängtat. Tiden tickar iväg på båda fronter, både vad gäller adoption och möjligheter till biologiska barn, så nu undrar jag helt enkelt: Vilken är åldersgränsen för att adoptera? Bör vi inleda den processen redan nu för att inte vara för gamla vid ett ev. medgivande?

  • Svar på tråden Ålder vid adoption
  • Anonym (adopterad)
    Från www.mia.eu

    Vem får adoptera?

    Enligt Föräldrabalken är den nedre åldersgränsen för att få adoptera 25 år (om inte synnerliga skäl föreligger). Det finns ingen övre åldersgräns angiven i lagen. Det är dock av betydelse för barnet att åldersskillnaden mellan föräldrar och barn inte blir för stor. En riktpunkt är att de som vill adoptera 
    inte ska vara äldre än 42 år då de ansöker om medgivande men varje ansökan ska bedömas utifrån samtliga omständigheter i just det fallet. 
    Makar och registrerade partner måste adoptera gemensamt. Sambor får inte adoptera gemensamt. Ensamstående får adoptera. 
    Den som vill adoptera ska ha deltagit i föräldrautbildning och ha medgivande att få ta emot ett barn för adoption. Beslut om medgivande fattas av socialnämnden i hemkommunen. 
    Ursprungsländerna har i allmänhet förtroende för svenska myndigheters beslut. I en del fall har de dock en annan syn på vad som är barnets bästa. Det kan bl.a. gälla de sökandes hälsotillstånd och ålder, att endast makar accepteras, äktenskapets längd m.m. Detta styr i vilka länder det är möjligt, för enskilda sökande, att ansöka om adoption.

    Tycker att ni ska ansöka redan idag. Det kan ta tid! Lycka till
  • Anonym (Frågor)
    Anonym (adopterad) skrev 2012-01-14 08:40:23 följande:
    Från www.mia.eu Vem får adoptera? Enligt Föräldrabalken är den nedre åldersgränsen för att få adoptera 25 år (om inte synnerliga skäl föreligger). Det finns ingen övre åldersgräns angiven i lagen. Det är dock av betydelse för barnet att åldersskillnaden mellan föräldrar och barn inte blir för stor. En riktpunkt är att de som vill adoptera  inte ska vara äldre än 42 år då de ansöker om medgivande men varje ansökan ska bedömas utifrån samtliga omständigheter i just det fallet.  Makar och registrerade partner måste adoptera gemensamt. Sambor får inte adoptera gemensamt. Ensamstående får adoptera.  Den som vill adoptera ska ha deltagit i föräldrautbildning och ha medgivande att få ta emot ett barn för adoption. Beslut om medgivande fattas av socialnämnden i hemkommunen.  Ursprungsländerna har i allmänhet förtroende för svenska myndigheters beslut. I en del fall har de dock en annan syn på vad som är barnets bästa. Det kan bl.a. gälla de sökandes hälsotillstånd och ålder, att endast makar accepteras, äktenskapets längd m.m. Detta styr i vilka länder det är möjligt, för enskilda sökande, att ansöka om adoption. Tycker att ni ska ansöka redan idag. Det kan ta tid! Lycka till

    Tack så jättemycket, vad snällt
  • willow123

    Ni har fortfarande inte super bråttom, men adoption tar tid och om ni tänker flera barn så kan det vara bra att gå med i en eller flera adoptionsorganisationer.
    Til många länder är det kö i Sverige för att skicka ansökan, det är därför bra att ha kötiden avklarat. Man kan vara sökandemedlem utan att ha bstämt sig för om man vill adoptera, se det som en försäkring. Om ni går med i en eller flera organisationer och lyckas bli med barn och behålla det så kan köplatsen nyttjas för eventuelt syskon.
    Lycka till

  • Anonym (Frågor)

    Tusen tack Det ska vi faktiskt ta och göra, det är ett jättebra råd! Tänkte se om vi kan hitta en tråd här på FL med andra som precis vill påbörja adoptionsprocessen också, kanske kan man starta ett slutet forum så småningom, så man kan prata mer öppet. Än så länge vill vi hålla nära och kära utanför och växa i det som par, till att börja med. Om någon som skulle vilja skapa ett sådant forum läser det här, kan ni väl skriva ett inlägg här, så kanske vi kan ordna något

  • Anonym (Adoptivmamma)

    Adoption är ett fantastiskt sätt att bli förälder på. Men det är ofta en lång väntan på flera år och en stor kostnad ( det är väl sekundärt i sammanhanget).
    Har ni blivit gravida naturligt och fått missfall är nog det troligaste att ni blir gravida igen och klarar det nästa eller näst nästa gång. Skulle tippa att ni hinner få ett par biologiska barn på den tid det skulle ta att adoptera ett barn om man vill ha en liten en...

    Men att stå i kö är inte fel. Det blir som att betala en försäkring. OM det inte går som man vill så har man om ett par år när man ger upp en kötid att "håva in". Behöver man aldrig använda sin köplats så kan man se avgiften förutom som en försäkring även som att man har bidragit till att stödja en organisation som arbetar för barns bästa, för att de ska få en familj. Så köa på!

Svar på tråden Ålder vid adoption