• finee

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Ariellan skrev 2017-09-26 07:08:26 följande:

    Hej alla!

    Får ni några biverkningar av Prednisolon?

    För mig är det så svårt att sova på kvällarna...


    Jag får inga biverkningar alls. Men vilken tid tar du den? Kanske bra att ta den så tidigt som möjligt på morgonen
  • finee
    UndrandeSökare skrev 2017-09-26 08:22:36 följande:

    En av anledningarna till att svenska läkare helst inte vill att man ska ta kortison hela graviditeten är att kvinnan kan bli beroende av kortisontabletter sen, pgr av att man har tryckt ner sitt egen kortisol under lång tid. Har läst om många här i tråden som råkat ut det efter förlossningen. De får ledvärk i händer/fötter och blir tvungna att fortsätta med kortison sen i framtiden.


    Oj! Det låter ju jättejobbigt :/ Måste man verkligen ta hela graviditeten då? Kan man testa att sätta ut för att sätta in igen om det inte funkar tro? Ordinerat Serum också kortison genom hela graviditeten?
  • finee
    Ariellan skrev 2017-09-26 08:29:36 följande:

    Så skönt! Tar på morgonen också....vilken dos tar du? :)


    Hm, då kan du ju inte ändra tiden om du redan nu tar den tidigt. Jag tar inte just nu, men tidigare har jag tagit 20mg.
  • finee
    UndrandeSökare skrev 2017-09-26 14:14:40 följande:

    Finee- Hos flera kliniker vill de att man trappar ner kortisonet och slutar långt innan förlossningen, utom Dr D han är den enda jag läst om som tycker att man ska använda kortison till efter förlossningen.


    Okej, det låter ju bra att kunna göra det. Låter Dr D alla sina patienter fortsätta hela graviditeten, eller bara vissa?

    Kan en immunreaktion så sent i graviditeten orsaka ett jättesent missfall eller att fostret inte klarar sig. Känns ju som att graviditeten borde vara ganska ?robust? kring v 30 liksom. Men så kanske det inte funkar....
  • finee
    UndrandeSökare skrev 2017-09-26 17:18:57 följande:

    Har läst nånstans att fostret är känsligast för immunattack de första 20 veckorna.

    Det verkar som att Dr D låter de flesta fortsätta med kortison hela graviditeten, kanske för säkerhets skull.

    Tyvärr går det ju inte så bra att diskutera dessa mediciners vara eller icke vara med honom. Jag (och även andra) har försökt men bara fått en avhyvling till svar eller inget svar alls.

    Jag frågade honom vid flera tillfällen via mail varför IL fungerar som p-piller för mig, men han vägrar svara.

    Kanske han inte vet varför själv.

    Jag kontaktade då Serum och fick ett bra telefonsamtal med Penny som sa att IL kan trycka ner immunförsvaret för mycket på vissa och då kan inga ägg fästa.


    Ja, det låter ju verkligen logiskt att fostret är som mest känslogt för immunattack den första halvan av graviditeten. Synd att man inte kan bolla sina orosmoln med Dr D. Har förstått när jag läst tråden att han är ganska emotionell och inte har så bra bemötande om man tycker annorlunda. Serum verkar definitivt vara bättre här! Jag uppfattade även att de svarade på mail såå mycket snabbare! Bra att du fick svar från Serum i alla fall gällande IL.
  • finee
    canada skrev 2017-09-26 18:01:30 följande:

    Jag har själv diskuterat mina mediciner och nedtrappning genom hela min graviditet med Dr D. Upplevde inte alls att han hade något emot det. Ibland är det jag som velat trappa ned, ibland har han sagt till mig att sänka dosen. Min kropp har inte varit lugn eller lugnat sig helt på slutet utan gjort uppror ibland, så man får nog se hur ens egen kropp reagerar helt enkelt. Tror även att anledningen till att dr D ordinerar att man fortsätter lite efter graviditeten är att kroppen kan protestera även när barnet är ute och vad jag kan tänka mig att lugna den för ev framtida graviditeter. Jag fick problem med hosta i slutet av grav o känner av att den bråkat med mig nu när hon är ute med, så jag har fått ordinationen att öka dosen en vecka för att sen försöka trappa ner igen. Tycker det är fantastiskt av honom att fortsätta supporten trots att barnet är fött o han eg gjort det han fått betalt för!


    Åh, vad bra att höra att du har andra erfarenheter gällande att kunna resonera med honom Jag tycker annars jag läst lite annorlunda generellt här i tråden. Jag har inga egna erfarenheter av Dr D i den här frågan, eftersom jag är i ett så t tidigt skede. Tack för att du nyanserade min bild en aning!

    Förresten, visst har du gått på IVF-kliniken i Falun? Har för mig att jag läst det någonstans i tråden, men jag kanske har blandat ihop det..? Berättade du för dem om Dr D? Och i så fall hu reagerade de? Står i valet o kvalet hur jag ska göra gällande det.. Kanske någon annan också som gått i Falun och kan dela med sig av tankar o eefarenheter?
  • finee
    Vallmo78 skrev 2017-09-26 18:48:55 följande:

    Tack för ditt svar och den givande diskussion ni har haft nu. Jag ska försöka ta blodprovet nästa vecka och se hur mina värde är. Har inte kunnat ta blodprover på en månad...om det ser stabilt ut eller om det har sjunkit så kanske han är med att sänka kortisonet.


    Vallmo - har du mycket biverkningar av kortisonet? Eller är det mest att du vill sluta ändå (kan förstå det)?
  • finee
    Vallmo78 skrev 2017-09-26 20:47:49 följande:

    Inga biverkningar alls vad jag vet men vill gärna minska och helst sluta med det :)


    Skönt att du inte har några biverkningar! Samma för mig gällande kortison. Jag tänker att det kanske är mindre risk för den typen av utsättningsproblem som Undrandesökare beskrev om man inte har så mkt biverkningar när man äter medicinen. Fast det är bara en spekulation, jag vet ju inte! Men intuitivt känns det så. Förstår hur som helst att du vill sluta, skulle nog känns samma.
  • finee
    Missne skrev 2017-09-26 21:25:36 följande:

    Jag har fått trappa ner från 20 till 15 i v 13 och ska om allt ser bra ut trapp ner till 10 v 22 enligt Dr D.


    Det låter ju bra. 10mg är ju en rätt låg dos, kan jag tycka.

    Härligt att det lyckades och att du är gravid nu
  • finee
    lill111 skrev 2017-09-26 22:39:12 följande:

    Stämmer inte alls enligt mig! Dr D har alltid svarat på mejl samt frågor som är av relevans...så även jag som canada beskriver mkt tillmötesgående!

    Blir lite tokigt tycker jag när en sådan generalisering görs över dr D! Har är oerhört inriktad på immunologi samt skicklig på detta....

    blir ju med knepigt att hela tiden ifråga sätta hans medicineringsplan!

    Sedan är det viktigt att komma ihåg vi är ju alla individer med enskilda behov... bara för att man vet att någon annan fick en annan ordination så betyder det nödvändigtvis inte att alla ska ha samma upplägg?!


    Vad bra att höra! Som sagt, jag har inga egna erfarenheter av Dr D:s ?sämre? sidor som en del berättar om i tråden. När jag var där på konsultationen fick jag ett bra intryck. Han är i och för sig inte blixtrande snabb att svara på mail, men som jag förstår det svarar han ju när det är viktigt iaf

    Helt riktigt, vi är alla individer och han verkar ju anpassa behandlingen individuellt (till skillnad från många andra läkare), vilket ju är jättebra! Det är ju i princip därför jag vänt mig till honom.
    Zwillinge86 skrev 2017-09-26 23:00:37 följande:

    Spännande med nån annan som har embryon som slutar utvecklas efter dag 3, vet du mer om vad som kan vara orsaken till det problemen?


    Jag är absolut ingen embryolog och tyvärr minns jag inte var jag läst detta, så ta det jag säger med en stor nypa salt. Men, jag har hört nånstans att det de första tre dagarna framför allt är äggets kvalitet som styr utvecklingen och att det först vid dag 4 som dålig spermiekvalitet brukar synas mer. Har ni gjort dna-fragmenteringstest på spermierna? Men som sagt, minns inte var jag läst detta och vem som skrev det, så kan inte stå för om infon stämmer eller inte. Hur ser det ut i övrigt för dig? Får du ut många ägg? Svår- eller lättstimulerad? Blir stor andel befruktade?
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!