• Lady32

    Tipstråd för att få ner ALLA kostnader (även transporter, försäkringar m.m)

    Hej!

    Får börja med att säga att jag inte har kollat igenom samtliga trådar i detta ämne, så jag utesluter inte möjligheten att en liknande tråd redan existerar, men: Det jag efterlyser är en större mängd samlade tips och råd på hur vi alla kan sänka våra dagliga kostnader, inom alla möjliga områden, genom enkla åtgärder. De trådar jag hittills besökt har varit jättebra, men (enligt vad jag sett) mest fokuserat på matinköp/tillagning, samt kläder, ibland lite hygienartiklar också. Jag är ute efter tips på hur vi kan spara in på allt möjligt, så som:

    * Transporter (buss, tåg, bil, båt, flyg osv)
    * Försäkringar (bil, hem, liv, barn, husdjur osv)
    * Abbonemang (internet, telefon, tv osv)
    * Matinköp / tillagning
    * Kläder
    * Hygienartiklar
    * Nöjen (inkl. semestertips)
    * Presenter / julklappar
    * Heminredning
    Osv, osv..

    Om ni kan/vill: Gör gärna jämförelser och konkreta exempel på hur mycket du sparar på att storhandla i affären A, istället för i affären B, eller hur mycket billigare det blir att baka ett eget bröd, istället för att köpa ett liknande i affären.

    Vi är många som vill och/eller behöver sänka våra kostnader lite här och där, kanske för att spara till något speciellt, eller helt enkelt för att få ekonomin att gå runt. Min förhoppning är att vi kan hjälpas åt att nå våra respektive mål via denna tråd.

  • Svar på tråden Tipstråd för att få ner ALLA kostnader (även transporter, försäkringar m.m)
  • Lady32

    Kan börja så smått med ett bidrag:

    * När jag ska göra lite större inköp som t.ex. möbler, vitvaror, tv, köksredskap, kamera, stereo, DVD spelare eller liknande, tar jag rätt god tid på mig innan jag handlar. Tar internet till hjälp och jämför pris, kvalitet, kundomdömen och liknande mellan olika produkter, märken, butikskedjor osv innan jag slutligen bestämmer mig och handlar. Har sparat otroligt många tusenlappar på detta sätt. Omständigare - ja - men mycket billigare! Det kan skilja väldigt mycket i pris mellan olika butikskedjor, med exakt samma vara! Och även om du hittar den ena varan billigare i en viss butik, betyder tyvärr inte det att den butiken är billigast generellt. Ibland får man åka runt till olika butiker för att göra sina inköp: kameran i en butik, men DVD:n i en annan..

  • Lady32

    En annan sak jag gör:
     
    * SKOR: När barnen är små och växer så det knakar, men behöver vinterskor, "finskor", sandaler, "gympaskor", gummistövlar osv: Eftersom de växer ur ett par skor på ett par månader, köper jag alltid billiga (men fina) skor, oftast på Skopunkten, där man dessutom kan köpa antingen 2 par och få det billigaste för halva priset, eller 3 par och få det billigaste paret gratis! Det blir ca 2-3 inköpsrundor där per år (vår/sommar + höst/vinter + ev. ett extra inköp). Visst: kvalitén på skorna är inte riktigt lika bra som i dyrare butiker, men å andra sidan: när skorna börjar bli lite slitna har barnet ändå precis vuxit ur dem + att årstiden har ändrats, så det är ändå dags för nya skor i vilket fall som helst. Släng de gamla, med gott samvete. De har tjänat ut sitt syfte. 

  • Eve94

    När det är rea på tex vinterkläder (när vintersäsongen är slut) kan man köpa på sig till nästa vinter. Likaså med julpynt osv som reas ut efter säsongen.

  • Lady32
    Eve94 skrev 2012-01-17 21:46:50 följande:
    När det är rea på tex vinterkläder (när vintersäsongen är slut) kan man köpa på sig till nästa vinter. Likaså med julpynt osv som reas ut efter säsongen.
    Precis! Och samma sak med sommarkläder, efter sommarsäsongen. (Dock inte till småbarnen som hinner växa ur dem)

    Likaså kan man ofta byta kläder med familj och vänner, vars barn också vuxit ur sina kläder, men kanske knappt använt dem.
  • Lady32

    Ett annat litet tips: Jämför priset för er "veckokasse" med mat och hygienartiklar osv. i olika affärer, och när ni väl hittat den billigaste, försök att hålla er till denna butik. Jag har ibland lockats att handla i andra butiker för "variationens skull", men har ändå tänkt handla precis samma saker.. Men det blir ALLTID dyrare eftersom jag då måste LETA efter allt jag ska ha, och medan jag går där och letar och tittar så råkar jag alltid lägga ner andra saker också i vagnen, saker jag inte skulle ha, inte behövde och inte hade köpt i min vanliga affär.

    När jag skriver inköpslista (inför inköp i vanliga affären) skriver jag ner sakerna i den ordning de är placerade i affären, så det går snabbt, effektivt, och jag plockar ner sakerna nästan utan att titta. Och ser därmed inte heller alla "lockvaror" som ligger sidan om.. Det är sällan jag köper något mer än exakt det som stod på inköpslistan.

  • Nanna80

    Åh, sånt här älskar jag =)

    Vet inte hur det är i andra kommuner, men hos oss kostar sophämtningen 75 kr/ggn. Vi sopsorterar  frenetiskt, & slänger de soporna på väg till jobbet. Tömmer vår soptunna ca 4 ggr/år = 300 kr. De flesta tömmer varje gång, dvs varannan vecka när sopbilen kommer,, =1950 kr per år. Kan tyckas lite, men gör så här med 10 saker till så är det lätt 16´000 per år....
     Ex vi bakar vår eget bröd, köper potatis från grossist, plockar mkt bär, fiskar, handlar älgkött från jagande vänner. Handlar & lagar mat efter säsong. Med matlådor, gäster var & varannan helg samt mat till 5 pers har vi en matbudget på 42´000 inkl hygienartiklar. Det går att jämföra med våra vänner med 2 barn, som ofta åker bort & äter hos vänner på helger, som har en matkostnad på ca 60´000 /år....

  • Falangist

    Det vore bra att veta var ni bor, stad eller mindre ort på landet, för att kunna hjälpa med mer konkreta förslag.
    Bra också att veta om ni bor i hus eller lägenhet.

    Annars har jag förljande tips:

    * Alltid begagnade kläder till barnen, utom vad gäller skor. Skor köps under "fel" säsong då de är nedsatta. Om vi inte köper begagnat till barnen, köper vi på rea.

    * Autogiro och särskilt semesterkonto, så att de pengarna inte ingår i det allmäna buffertsparandet.

    * Om ni har hus i en större stad - säg upp pensionssparandet. Det går inte att jämföra avkastningen i en pensionsfond med att äga ett hus i ett relativt attraktivt område, som stiger i värde.

    * Amortera om ni bor i hus. Om ni redan amoreterar, öka något. Vid eventuella ränteförändringar till det sämre har ni ett mindre lån att betala av.

    * Gör planering för samtliga middagar i veckan. Det vill säga, åk inte bara tilll affären och handla dagens och morgondagens middag. Köp storpack, (om ni är en familj och det går åt). Handla alltid grönsaker efter säsong. Exempel: nu under vintern är det billigt med svenska äpplen och apelsiner samt alla sorters rotfrukter.

    * Lägg in fler vegetariska rätter i er middagsplanering. Addera mer linser och bönor i kosten, de mättar, är nyttiga och billiga. 

    * Bor ni i tätort, pröva att cykla eller promenera till jobbet. Om det tar tio minuter att åka buss till jobbet kommer det ta ca 30 minuter att gå (förutsatt att dessa tio minuter på buss inte tillbringas i 110 km/h på motorväg). Genom att promenera eller cykla istället har du dels löst vardagsmotionen, dels sparat pengar på månadskort.

    * Om ni kör mycket bil - lär er eco-driving, det sparar en del bränsle.

    * Undersök priser på bilverkstäder en bit utanför stan (om ni bor i en stad). Vi lagar vår bil fem mil härifrån i ett litet samhälle, (vi bor i en storstad). En reparation som går på ca 6000 här i stan kostar 1500 hos vår reparatör, (jag ringer varje gång och kollar ungefärlig prisskillnad och varje gång noterar jag att det skiljer tusenlappar!). Det är såklart något krångligare, eftersom denna verkstad är liten och inte kan erbjuda lånebil men vi tjänar ändå på krånglet, då prisskillnaden ju är ordentligt stor. 

    * Spara rester av bassåser som köttfärssås eller tomatsås i särskilda byttor i frysen. När det blivit tillräckligt har man en eller två "nya" portioner att kanske lägga på pasta och ha med till jobbet.
    För övrigt: alltid matlåda till jobbet.

    * Kolla om ni har möjlighet till hemförsäkring via facket - det blir betydligt billigare. 

    * Skicka mejl istället för att ringa. Säg upp abonnemang på mobiltelefoner och skaffa kontantkort. Det är inte billigare att ringa med kontantkort men man blir betydligt mer försiktig. Jag har gått från ca 250 kronor i månaden för mobilen till 85 kronor i månaden.

    * Inför varje köp som inte är av vardaglig karaktär (som topapapper, glödlampor, kaffefilter och filmjölk) - fråga er "behöver jag varan eller vill jag bara ha den?" Är svaret att du/ni bara vill ha den, skaffa er regeln att då inte köpa den alls. 

    * Köp inte böcker och film till barnen,  utan låna dessa på bibliotek.   

    * Gå igenom era försäkringar och kolla om ni kan få rabatter. Man kan faktiskt ringa upp sitt bolag och "påstå" att man ska ha en rabatt. Hota annars subtilt med att byta bolag. Alltså - om ni har bilen och hunden och hemmet försäkrat hos ett och samma bolag ska ni ha rabatt för det. Laborera dock INTE med byte av barnförsäkringar!! 
    Om ni bor i hus, lönar det sig att kolla igenom husförsäkringen. Hur mycket behöver ni vara försäkrade mot och vad kostar motsvarande nivå hos andra bolag? Begär offerter!                            

  • Bling

    Vilken bra tråd! *favoritar* Vill tipsa om ett abonnemang på Telia som verkar väldigt bra; telefon, bredband och digital tv för 389:-/månad! Det ska jag skaffa, kommer spara 5-600/månad på det. 

  • min hemlighet
    Lady32 skrev 2012-01-17 21:26:49 följande:
    Kan börja så smått med ett bidrag:

    * När jag ska göra lite större inköp som t.ex. möbler, vitvaror, tv, köksredskap, kamera, stereo, DVD spelare eller liknande, tar jag rätt god tid på mig innan jag handlar. Tar internet till hjälp och jämför pris, kvalitet, kundomdömen och liknande mellan olika produkter, märken, butikskedjor osv innan jag slutligen bestämmer mig och handlar. Har sparat otroligt många tusenlappar på detta sätt. Omständigare - ja - men mycket billigare! Det kan skilja väldigt mycket i pris mellan olika butikskedjor, med exakt samma vara! Och även om du hittar den ena varan billigare i en viss butik, betyder tyvärr inte det att den butiken är billigast generellt. Ibland får man åka runt till olika butiker för att göra sina inköp: kameran i en butik, men DVD:n i en annan..

    med möbler gör jag precis likadant men när jag bestämt mig för vad jag vill ha så kollar jag på blocket först =) ännu billigare! 
Svar på tråden Tipstråd för att få ner ALLA kostnader (även transporter, försäkringar m.m)