• tomten är far till alla barn

    Slopa all Religion! Världsfred eller världskrig?

    Många krig som skapats på grund av Religioner och konflikter mellan religioner. Om människorna på planeten jorden skulle slopa all religion och allt fler skulle bli ateister skulle detta leda till världsfred eller världskrig?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-03-26 03:34
    Idag spelar religionen en huvudroll i många av världens konflikter.
    svtplay.se/t/103472/dokument_utifran

  • Svar på tråden Slopa all Religion! Världsfred eller världskrig?
  • Gung Ho
     
    Dorian Ertymexx skrev 2012-01-28 13:33:43 följande:

    Igen då - det är alltså helt OK att krossa ett annat lands demokrati, så länge som det inte sker genom regelrätt krig? Det var ju... spännande.


    Det är ju en fördel om man de facto läser vad andra skriver....

    Jag skrev att demokratier inte för krig mot varandra. Det betyder INTE att demokratier inte för krig, eller motarbetar varandra på annat sätt. Det betyder inte heller, om inte du har någon ny definition av logik, att jag hävdat att det är bra att man motarbetar andra länder på lagliga eller mindre laglig sätt. Obestämd

    MEN det var väl krig som diskuterades i TS, eller hur? Flört   

    Så, Dårjans villospår lämnade därhän. Mer demokrati = Mindre krig.
  • Gung Ho
    Tom Araya skrev 2012-01-30 01:17:45 följande:
    Du får gärna hänvisa till den litterära källa som säger att inga konflikter finns och inget våld utförs med religiösa motiv.

    Korståg hade inte heller med religion att göra va?Obestämd

    Nej, det är ju helt felaktigt att konflikter inte kan ha religiösa motiv. Däremot är konfliktbakgrunden alltid komplex. Egentligen är det oviktigt. Religion (eller andra -ismer/-ier med en starkt singulär 'sanning') fungerar som en väldigt mäktig motivator/katalysator för konflikter även om andra faktorer spelar in.
  • Tom Araya
    Dorian Ertymexx skrev 2012-01-29 19:23:37 följande:
    Jag är ingen vän av organiserad religion, men det där stämmer bara inte. Alls.
    Resultat av fysisk och social fostran (konsekvens av idrottsutövande) är mätbar, vilket man inte kan säga om andlig sådan.
  • Dorian Ertymexx
    Tom Araya skrev 2012-01-30 01:06:48 följande:
    Där har du fel. Det bästa exemplet är konflikten Israel - Palestina. Israel hade överhuvudtaget inte funnits utan judendomen och det är enbart den judiska tron som placerar en judisk stat just där Israel idag ligger.
    Utan upprättande av en judisk stat och i synnerhet just på denna plats, så hade inte just den konflikten uppstått i alla fall.

    Afghanistan är ett annat exempel. Talibanerna strider i allra högsta grad av religiös övertygelse. Hela talibanrörelsen har sin grund i religiösa studier.

    De finns även om de är sällsynta. De flesta krig har flera orsaker varav religion i vissa fall är en av dem.

    Ehm, jaha? Och utan nationalismen hade vi sluppit både första och andra världskriget.

    Vad du missar är att krisen mellan Israel och palestinierna inte har NÅGOT att göra med religion. Nada och noll. Det har att göra med territorium, med maktbalans och resurser. Ingenting annat. Israel hade kunnat vara en islamsk nation, och problemet hade varit exakt densamma. Det är inte så att palestinierna avskyr Israel för att de är judar, utan de avskyr judar på grund av staten Israel. Majoriteten israeler och palestinier vill bara ha fred och samförstånd med varandra, faktiskt.

    Nope igen. Talibanerna strider av samma skäl som SD "strider" - de vill ha "sitt" land ifred, och styra det på det sätt som de tycker är bäst, vilker nu råkar vara medelst en politik som bygger på vissa fundamentalistiska åsikter och vissa gamla afghanska traditioner. Många andra muslimer är EMOT talibanerna i Afghanistan. Därav inbördeskriget, du vet.

    Religion blir bara ett "skäl" till krig om det finns andra intressen runtikring. Det kan vara gnistan som tänder krutdurken, det kan vara en frontfigur för krig, men krig enkom för religionens skull är praktiskt taget okänt. Det finns alltid andra intressen bakom som styr upp det hela, intressen som är långt mer sekulära än att de bryr sig om huruvida man kallar gud för Jehovah, Jesus eller Allah.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Tom Araya skrev 2012-01-30 01:13:43 följande:
    Skulle terrorister spränga sig själva för pengar???

    För de som vill leva under ett starkt teologiskt styre finns ingen skillnad på religion och politik, religionen ÄR politik.

    Såg faktiskt en föreläsning om det på TED talks just idag. Många terrorister som blir tillfrågade om just orsak, tro, politisk grund etc, har usel koll. De gör som de blir tillsagda av sina ledare - som i sin tur oftast har väldigt jordiska skäl bakom det hela.

    Och ja, terrorister, precis som soldater, dör glatt för någon annans vinning. Ingen större skillnad på en svart, amerikansk soldat som offrar sig i "kriget mot terrorismen" och den självmordsbombare de försöker stoppa. Båda tjänar någon annans intressen. Båda har av sina ledare, Bush (när denne satt vid makten) eller bin Laden (när denne levde) fått höra att gud är på DERAS sida, och att de gör rätt inför gud. Fast de båda bara tjänar någons politiska och ekonomiska intressen.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Tom Araya skrev 2012-01-30 01:17:45 följande:
    Du får gärna hänvisa till den litterära källa som säger att inga konflikter finns och inget våld utförs med religiösa motiv.

    Korståg hade inte heller med religion att göra va?Obestämd

    Nope, inte i grunden. Läste nyligen ut en bok om korstågens historia. Sören Wibecks "Korståg".

    Visst fanns det religiös iver, men de flesta åkte av helt andra skäl - plundring, rikedom, chans till nya områden att lägga under sig och liknande. En religiös iver att få tjäna Jesus slutar liksom inte i ett massivt blodbad på KRISTNA direkt. Vilket skedde flera gånger iom korstågen - vid ett tillfälle blev det ENBART slakt på kristna (eventuellt enstaka judar och muslimer som råkade befinna sig i Konstantinopel åsido). Så så mycket religion var det inte bakom. Det var en fin täckmantel, ett sätt att lura sig själv och/eller andra att få ens motiv att verka ädlare än de var, men i praktiken var det erövringskrig och inget annat.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Gung Ho skrev 2012-01-30 02:40:35 följande:

    Nej, det är ju helt felaktigt att konflikter inte kan ha religiösa motiv. Däremot är konfliktbakgrunden alltid komplex. Egentligen är det oviktigt. Religion (eller andra -ismer/-ier med en starkt singulär 'sanning') fungerar som en väldigt mäktig motivator/katalysator för konflikter även om andra faktorer spelar in.

    Starkt singulär sanning är inte ett krav, men det hjälper. Nationalism är en precis lika stark katalysator som religion på den punkten. Men så är också nationalism väldans religionsnära på vissa plan, och nationalister är ofta väldans mycket för singulära sanningar förvisso.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • o0Noun0o
    Gung Ho skrev 2012-01-30 02:28:04 följande:
    Ah, alltså inget krig...

    Sambandet gäller regelrätta krig och etablerad demokrati.

    Vad som räknas som 'etablerad' demokrati är ju otroligt svårt att definiera. Det finns ett flertal demokratiindex med olika fördelar och nackdelar. Överlag skiljer de sig åt i hur man väger olika institutioners i samhällets stöd/skydd för en demokratisk process. Det rör sig mest om marginaler i skillnader dem emellan. Skrev en uppsats om demokratiska staters agerande i fredsbevarande operationer och gick igenom några olika index, men det var många år sen.

    Har för mig från minne att man med 'krig' menar en väpnad konflikt mellan två stater som resulterar i minst 10.000 döda/år. 

    Men du menar att det inte är "ett krig mellan demokratier" om man först gör landet till en diktatur och sedan krigar mot landet? Obestämd
    Den som inte tror på något luras lätt till vad som helst.
  • Sven Erik Johansson
    Tom Araya skrev 2012-01-29 17:37:19 följande:
    Ja, men vi slipper i alla fall de som motiveras av tro.
    Skall all fotbol tas bort för att slippa fotbollshuliganer? Dessutom anser jag inte det finns några sådana krig. Det finns alltid en kamp om materiella och teritoriellea resurser med i bilden.
  • Sven Erik Johansson
    Tom Araya skrev 2012-01-29 17:36:24 följande:
    Nej, fotboll gör mycket mer nytta än religionen.
    Religionen är inget enhetligt begrepp som man kan generalisera kring. Måste också min tro som gjort mig till pacifist bort? Jag håller inte med dig. Eftersom jag menar att Gud faktiskt finns så tror jag givetvis också att det finns en fördel med att känna Gud, att ha ett levande böneliv osv osv.
Svar på tråden Slopa all Religion! Världsfred eller världskrig?