• Anonym (Gravildo)

    Vägen till kejsarsnitt

    Hej tjejer!

    Jag väntar mitt första barn i september och vill av många anledningar få planerat snitt istället för att genomgå en vaginal förlossning.

    Jag tänkte inte med detta inlägg diskutera fördelar och nackdelar med KS vs VF, utan mer att vi som försöker få planerat KS alternativt hjälp med att bearbeta förlossningsrädsla i denna tråd kan stötta varandra i vår väg till en trygg förlossning, oavsett vilken väg ungen i slutändan ska ut :)

    Vi kanske kan dela med oss av våra tankar och känslor kring den procedur vi har att gå igenom?

    Jag har sökt mycket information kring hur man egentligen går till väga om man vill ha snitt. Vart ska man vända sig? Vem ska man prata med? Och hur i slutändan tas beslutet? Tyvärr är det lite svårhittat och det är tyvärr inte alltid man får rätt hänvisning av sin barnmorska heller, men min förhoppning är att min historia kan hjälpa någon annan. Jag är inte där än och vet inte hur det kommer sluta, men de som vill är välkomna att följa mig i min väg till (förhoppningsvis) kejsarsnitt.

    Kanske jag också ska berätta varför?

    För fyra år sedan somnade min lillasyster in i sin mammas mage i vecka 43.
    Historien kan göras hur lång som helst men efter en anmälan och ett halvsårs undersökning konstaterades det vi visste redan från första början. Om BM/Läkare vidtagit de nödvändiga åtgärder vid komplikation så hade min lillasyster levt idag. Hon dog på grund av oerhörd nonchalans och inkompetens från sjukhusets personal. En annars fullt frisk liten flicka.
    Det visade sig också senare att INGEN ens hade läst förlossningsjournalen!
    Orsaken till att hon inte överlevde var näringsbrist - inget vatten fanns kvar i livmodern. Detta visste de om. Trots det blev de hemskickade flera gånger då förlossningen egentligen borde ha blivit igångsatt, alternativt skulle de ha tagit ut henne akut med snitt då hjärtljuden inte var bra. Under en natt på sjukhuset stannade barnets hjärta, och då hade de inte ens fått träffa en läkare än.

    Detta har gjort att jag är livrädd för vaginal förlossning! Inte för själva förlossningssmärtan i sig. Utan för allt runtomkring som kan gå fel. För mig också (bestående men i underlivet om jag spricker mycket eller måste ta sugklocka) men framförallt för mitt barn. Särskilt som jag har absolut noll förtroende för att jag och barnet får den vård vi behöver OM något skulle gå fel.

    Ser man till min mammas förlossningar som varit extremt svåra så känns risken för att mycket ska gå fel också väldigt stor, då vi släktar på varann i princip allt annat också. (Kul kuriosa: Till och med våra livmodertappar är lika enligt gyn).

    Min äldre bror (första barnet) var nära att drabbas av syrebrist. Mamma låg ett dygn i förlossningen innan pappa tillslut krävde in en annan barnmorska som snabbt klippte och tog sugklocka. Hade inte det skett hade min bror idag antingen haft bestående men eller inte funnits alls. Även där ökade risken för att barnmorskan inte ville lyssna på att hjärtljuden blev svagare när mamma låg i den ställning som hon ville att hon skulle ligga och vänta i. Pappa stod med stetoskop och lyssnade på magen, tack och lov för det!!

    Min yngre bror, som klassades som en första förlossning eftersom det gått så många år emellan senaste, låg hon med i tre dygn med samma slutresultat som första. Under båda förlossningarna blev hon igångsatt mer än en gång och ändå gick det helt enkelt inte att få ut dem av egen kraft.

    Min extrema rädsla för komplikationer, risken för syrebrist och min brist på förtroende för vårdens förmåga att fatta rätt beslut och vidta rätt åtgärder gör tyvärr att en vaginal förlossning känns omöjlig för mig.

    Jag är givetvis insatt i riskerna med kejsarsnitt också men väger jag de riskerna mot riskerna med vaginal förlossning så känner jag mig definitivt tryggare med KS!
    Att min mage sedan kan få tufft att läka är faktiskt för mig ganska obetydligt i jämförelse.

    Proceduren

    Just nu befinner jag mig i det steg att jag pratat med min barnmorska om detta.

    Hon hänvisade mig till Noréa-barnmorska vilka jag nu ringt hos spec.mödra. Där fick jag berätta lite kort om mina tankar inför förlossningen och mina önskemål. Hon skrev ner detta och de ska höra av sig för att boka in samtal längre fram.

    Efter samtal med barnmorska hos Noréa ska jag nog få träffa en läkare. Jag har bett om att få träffa en specifik läkare, en som var ett fantastiskt stöd under vår tragedi inom familjen och det skulle kännas skönt att få prata med honom då han känner till hela historien.
    Hon jag pratade med förklarade att man normalt får träffa Noréa flera gånger innan det eventuellt blir tal om läkarbesök för beslutstagande, men med min grund till förlossningsrädslan ansåg hon att det kanske inte går att bearbeta och att det nog kan räcka med att träffa dem en gång bara för att upprätta journalen. Skönt!

    Nu gruvar jag väldigt mycket inför första samtalet med Noréa. Både för att jag är orolig över hur jag kommer bli bemött, då jag tyvärr upplevt att man blir väldigt ifrågasatt så fort det är tal om snitt och där ska man få sitta och "försvara" sitt beslut för en vilt främmande människa. Men också gruvar jag för att det bara är så SJUKT jobbigt att prata om. Och det blir inte precis lättare nu när man är hormonell och grinar för minsta lilla. Förhoppningsvis får jag träffa någon som är lika förstående som kvinnan jag pratade med i telefon.
    Men jag kommer bli imponerad av mig själv om jag ens får fram hälften av detta när jag ska ta det muntligt.

    Suck! Det blev massor längre än jag tänkt detta så jag får tacka alla som orkat läsa hela vägen ;) Men skönt var det att få skriva av sig och jag kommer uppdatera här med hur allt går framöver!

    Skulle vara jättekul om vi kunde bli fler som följs åt och stöttar varandra fram till dagen D Solig
    Berätta gärna era historier!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-06-04 19:55
    Länk till BF-/Snittlista:
    www.familjeliv.se/Forum-4-335/m65211776.html

  • Svar på tråden Vägen till kejsarsnitt
  • Anonym (snitt)

    Hej ts!

    Jag tänkte bara ge dig ett råd som har varit bra för mig på vägen till snitt. 

    Jag var också väldigt orolig för att inte kunna få fram tankar och känslor muntligt inför en främmande människa, i synnerhet när det var sån press på att jag måste bli förstådd.

    Jag förberedde besöket mycket noggrant genom att skriva ner mina tankar runt det hela. På samtalet med Aurorabm (som det heter här) började hon med att be mig berätta. Då lämnade jag fram det jag skrivit och bad henne läsa och sedan ställa kompletterande frågor. Vi hade det som diskussionsunderlag. Jättebra- inget glömdes bort och det gjorde inget att jag hade svårt att prata eftersom jag var ledsen. 

  • Anonym (Gravildo)
    Anonym (snitt) skrev 2012-03-03 10:05:39 följande:
    Hej ts!

    Jag tänkte bara ge dig ett råd som har varit bra för mig på vägen till snitt. 

    Jag var också väldigt orolig för att inte kunna få fram tankar och känslor muntligt inför en främmande människa, i synnerhet när det var sån press på att jag måste bli förstådd.

    Jag förberedde besöket mycket noggrant genom att skriva ner mina tankar runt det hela. På samtalet med Aurorabm (som det heter här) började hon med att be mig berätta. Då lämnade jag fram det jag skrivit och bad henne läsa och sedan ställa kompletterande frågor. Vi hade det som diskussionsunderlag. Jättebra- inget glömdes bort och det gjorde inget att jag hade svårt att prata eftersom jag var ledsen. 
    Hej! Tack för tipset! Det är ju faktiskt jättesmart att göra så. Jag har knappt fått fram orden tidigare så det ska jag nog göra! :)
    Hur har det gått för dig? Har du fått något beslut eller är det under pågående?
  • Anonym (snitt)

    Jag fick igenom det utan problem. Det var med första barnet för ett par år sedan, jag har fler nu. :)

  • Anonym (Gravildo)
    Anonym (snitt) skrev 2012-03-03 10:41:38 följande:
    Jag fick igenom det utan problem. Det var med första barnet för ett par år sedan, jag har fler nu. :)
    Vad härligt! :)
  • Bling1975

    Hoppas det går bra för dig TS och att du får det stöd och den vård du behöver för att kunna njuta av din graviditet. Jag läste nyligen en artikel om en studie om förlossningsrädsla. I den var den största gemensamma faktorn hos de som ville ha planerat snitt som förstföderskor ett lågt förtroende för vården. De hade alla dåliga erfarenheter där de själva eller en närstående hade blivit felbehandlade eller inte fått vård i tid. Jag beklagar verkligen att du förlorade din syster.

    Vi har en ganska lång historia med cancer och upprepade missfall där vi flera gånger har känt oss helt hjälplösa. Vi vände oss till slut utomlands för vård och där togs vi på allvar och jag är nu i v 35.

    Jag ville absolut få ett snitt för jag är livrädd att min dotter ska dö. Jag vaknar varje morgon i panik innan hon rör på sig. Jag litar inte på att läkarna ska finnas där om något händer under förlossningen, och jag vågar absolut inte gå över tiden.

    Jag trodde att det skulle bli en lång kamp men det var det inte.

    Vi berättade vår historia för en aurora barnmorska på sjukhuset. Hon var väldigt empatisk och lyssnade mest. Sedan ville hon att vi skulle hälsa på uppe på förlossningen för en privat visning. Jag tror hon hade en plan att visa mig alla hjälpmedel som fanns för en trygg vaginal förlossning. Men när hon visade skalpelektroden så fick jag lite panik (påminde mig om risken att mitt barn skulle kunna dö). Då la hon undan lådan och berättade istället hur det gick till med ett planerat snitt.

    Några veckor senare träffade vi läkaren som skulle ta beslut. Jag var jättenervös och tänkte att det är nu kampen kommer. Men han var världens snällaste. Frågade hur jag mådde, om jag var frisk i övrigt, lite om mina mediciner jag tar för att behålla en graviditet. Han hade redan snittdatumet bokat och papper i handen.

    Hoppas de är lika fina och förstående där du bor. Var bara ärlig med hur du känner och varför så ska det säkert gå jättebra.


    Stitch längtar efter Lilo
  • Anonym (Gravildo)
    Bling1975 skrev 2012-03-03 11:23:38 följande:
    Hoppas det går bra för dig TS och att du får det stöd och den vård du behöver för att kunna njuta av din graviditet. Jag läste nyligen en artikel om en studie om förlossningsrädsla. I den var den största gemensamma faktorn hos de som ville ha planerat snitt som förstföderskor ett lågt förtroende för vården. De hade alla dåliga erfarenheter där de själva eller en närstående hade blivit felbehandlade eller inte fått vård i tid. Jag beklagar verkligen att du förlorade din syster.

    Vi har en ganska lång historia med cancer och upprepade missfall där vi flera gånger har känt oss helt hjälplösa. Vi vände oss till slut utomlands för vård och där togs vi på allvar och jag är nu i v 35.

    Jag ville absolut få ett snitt för jag är livrädd att min dotter ska dö. Jag vaknar varje morgon i panik innan hon rör på sig. Jag litar inte på att läkarna ska finnas där om något händer under förlossningen, och jag vågar absolut inte gå över tiden.

    Jag trodde att det skulle bli en lång kamp men det var det inte.

    Vi berättade vår historia för en aurora barnmorska på sjukhuset. Hon var väldigt empatisk och lyssnade mest. Sedan ville hon att vi skulle hälsa på uppe på förlossningen för en privat visning. Jag tror hon hade en plan att visa mig alla hjälpmedel som fanns för en trygg vaginal förlossning. Men när hon visade skalpelektroden så fick jag lite panik (påminde mig om risken att mitt barn skulle kunna dö). Då la hon undan lådan och berättade istället hur det gick till med ett planerat snitt.

    Några veckor senare träffade vi läkaren som skulle ta beslut. Jag var jättenervös och tänkte att det är nu kampen kommer. Men han var världens snällaste. Frågade hur jag mådde, om jag var frisk i övrigt, lite om mina mediciner jag tar för att behålla en graviditet. Han hade redan snittdatumet bokat och papper i handen.

    Hoppas de är lika fina och förstående där du bor. Var bara ärlig med hur du känner och varför så ska det säkert gå jättebra.
    Tack för ditt fina och lugnande svar och att du ville dela med dig :)
    Förstår absolut att du ville ha snitt då och så himla skönt att du fick träffa en bm och läkare som var så förstående!
    Jag är också jättenervös inför samtalen, men förhoppningen om jag får hamna hos denna läkare som redan känner till hela historien är ju att han förstår mig och varför jag vill detta.

    Och Grattis förresten! Inte långt kvar för dig då :)
  • gullehjärtat

    Beklagar det med din lillasyster :(

    Först och främst ska du veta att du inte kan bli nekad ks! Men dom kommer göra allt för att övertala dig till vanlig förlossning.

    Du börjar med att prata med din bm som sedan borde skicka dig till en Aurora grupp. Där får du berätta om din rädsla, och håll inte inne på dina känslor. Och stå på dig om sakerna du är rädd för, för som sagt de vill övertala dig.

    Ett planerat ks är bara positivt för mig. Första va akut och andra planerat. Vilken skillnad! Mitt tredje nu (september) kommer också bli planerat och jag verkligen längtar!
    Visst blir man sängliggande ett par dagar, men det finns bra smärtlindring ;)

    Lycka till och grattis till bebisen i magen :)

  • Anonym (Gravildo)
    gullehjärtat skrev 2012-03-03 12:35:16 följande:
    Beklagar det med din lillasyster :(

    Först och främst ska du veta att du inte kan bli nekad ks! Men dom kommer göra allt för att övertala dig till vanlig förlossning.

    Du börjar med att prata med din bm som sedan borde skicka dig till en Aurora grupp. Där får du berätta om din rädsla, och håll inte inne på dina känslor. Och stå på dig om sakerna du är rädd för, för som sagt de vill övertala dig.

    Ett planerat ks är bara positivt för mig. Första va akut och andra planerat. Vilken skillnad! Mitt tredje nu (september) kommer också bli planerat och jag verkligen längtar!
    Visst blir man sängliggande ett par dagar, men det finns bra smärtlindring ;)

    Lycka till och grattis till bebisen i magen :)
    Tack gullehjärtat!

    Aurora är nog samma som det vi kallar Noréa här uppe i Norrland tror jag. Så där är jag nu och väntar på att få en tid. Förhoppningsvis skulle dom hinna klämma in mig under mars månad.

    Jag har som förstått att jag får förbereda mig på att dom kommer försöka övertala, vilket gör att det känns så himla jobbigt just att man ska sitta och försvara sitt val, när det för mig är helt självklart att välja framför VF.
    Men jag ska verkligen försöka få ut precis alla mina tankar och rädslor så de förhoppningsvis också ser att det är det bästa alternativet för mig.

    Att bli liggande efteråt är en smäll jag så gärna tar på mig själv om jag slipper oroa mig för vad som oförutsett kan hända mitt barn. Har dessutom turen med en man som bara jobbar natt så han kommer vara hemma hela dagarna med mig och bebis och självklart helt ledig första tiden :)

    Grattis och lycka till du med! :)
  • Pärsikan

    Hej! Här är en till som går Och funderar på detta, vi planerar ett sykon till dottern som nu är 5 år. Det har tagit oss så lång tid att ens komma fram till att vi vill ha fler barn pga av vår jobbiga förlossning som slutade i akut snitt. Nu har jag pratat med en BM och hon jar remitterat oss till spec mödravården. Jag har sagt rent ut att jag inte vill göra om allt det en gång till! Så vi ska fatta ett beslut om ev syskon utifrån det samtalet sedan. jag vill helst ha planerat snitt, men har ingen aning om ifall de är öppna för det.

  • Anonym (Gravildo)
    Pärsikan skrev 2012-03-04 18:39:40 följande:
    Hej! Här är en till som går Och funderar på detta, vi planerar ett sykon till dottern som nu är 5 år. Det har tagit oss så lång tid att ens komma fram till att vi vill ha fler barn pga av vår jobbiga förlossning som slutade i akut snitt. Nu har jag pratat med en BM och hon jar remitterat oss till spec mödravården. Jag har sagt rent ut att jag inte vill göra om allt det en gång till! Så vi ska fatta ett beslut om ev syskon utifrån det samtalet sedan. jag vill helst ha planerat snitt, men har ingen aning om ifall de är öppna för det.
    Hej Pärsikan!
    Usch vad tråkigt att ni fick en jobbig upplevelse :( Om man varit med om en svår förlossning så brukar de nog vara mer förstående och tillmötesgående för dina/era önskemål. Är det dessutom det som står och väger om ni ens kommer försöka på ett barn till så kan jag väl inte tänka mig att du ska bli nekad snitt.
    Säkert kommer de försöka lugna er, som de alltid gör, men stå på er bara så kommer ni säkert få som ni vill i slutändan!
    Hoppas det går bra och berätta gärna sen. Lycka till!
Svar på tråden Vägen till kejsarsnitt