Forum Tvillingförälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • En tvilling är mer dominant, hur gör ni?!

  Ons 7 mar 2012 11:52 Läst 3029 gånger Totalt 5 svar
  bananf­lugan8­2
  Visa endast
  Ons 7 mar 2012 11:52

  Mina killar blev 2 år i januari och den ena pojken är mycket mer dominant än den andre! Det har varit så länge, han tog den platsen tidigt. Han syns och hörs mest, tar ALLT som hans bror sitter och leker med, ska ha just den boken brorsan läser, osv, osv.. nu har han även börjat puttas! Kan bara gå bakom brorsan och plötsligt putta till honom. Nyps, bits osv, vilket han även gör på oss ibland men inte lika mycket. Jag blir tokig! Det är så illa att hans bror skriker bara han rör vid honom nu, för han tror att han ska göra något mot honom. 

  Någon som haft det såhär? Hur har ni löst det? Dom gånger jag ser att det händer så säger jag givetvis till, men det är ju inte alltid man är där så man ser när det händer! På dagis går det bra, där är han inte lika dominant alls mot sin bror. Han bet barnen på dagis vid något tillfälle men det varade väldigt kort tid. Annars är han lugn där och har inte samma "elaka" beteende som hemma.   


  Mamma till trollen Oliver & Ludvig f. 2010-01-13http://livetochlyckan.blogspot.com/
 • Ons 7 mar 2012 12:38 #1

  Nu har jag inte tvillingar med dom är ju som alla andra barn med olika personligheter! Du får helt enkelt tjata på honom lyfta bort honom prata med honom när han är "elak" mot sin bror. Jag har en 3,5 åring som spottar och slår på sin storasyster när hon inte får som hon vill. och man blir galen och ibland känns det hopplöst! Men jag förklarar varför man inte får göra så! Och tar ut henne ur leken om hon inte är snäll mot sina syskon!

 • Ons 7 mar 2012 20:32 #2

  Har tvillingpojkar som är 3 år gamla. Den ena är mer dominant och jag känner igen en del av det du skriver. Han var också den som kom först, så redan i magen hade han "försett" sig och tagit "bästa platsen", medan tvillingbrorsan fick ligga lite på tvären där det fanns plats.
  VIktigt att tänka på tycker jag är att barn oftast klarar ut de flesta av sina konflikter själva och att de också bör få den möjligheten, eftersom de då lär sig att både visa hänsyn liksom att ta för sig.
  När de sätter igång och bråka om något (oftast för att tvilling 1 tagit något från tvilling 2) brukar jag avvakta så långt som möjligt. Börjar de slåss griper jag in. Likaså om det börjar bitas, knuffas etc. Men faktiskt rätt ofta reder de ut det själva och tvilling 2, börjar tuffa till sig liksom tvilling 1 som börjar förstå att man inte kan vara "världshärskare" jämt.
  FIngertopps-känsla med andra ord, är nog vad som krävs.
  Tänker jag.

 • Ons 7 mar 2012 20:42 #3

  Jag är tvilling och min syster har alltid varit mer rak och vågat mer. Vet inte om det har med kön att göra. Klart vi rykt ihop vi med. När vi sedan blev äldre har jag nog tagit för mig lite mer. Flyttade till storstad, jobbade utomlands ett tag osv. Min syster är fortf mer dominant i mina ögon. Frågar vi henne svarar hon förmodligen tvärtom :) Jag tycker såklart du ska prata med honom när han är elak mot sin bror. Det ska han ju inte vara mot någon. Mamma sa alltid att Min syster var alltid lodrätt (höga stegar, träd, ut genom fönster osv medan jag var vågrät. Tror det jämnar ut sig

 • Ons 7 mar 2012 20:48 #4

  Har inte tvillingar, men två täta pojkar. Ur mitt perspektiv så tänker jag så här:
  A) Barn är individer med olika personligheter. Helt OK.
  B) Ha noll tolerans mot våld. Vi har punktmarkerat när våra haft perioder då de puttats, bitits, nypts (det är ju inte ovanligt runt 2-årsåldern) och vi markerar alltid att det aldrig under några omständigheter är OK att göra illa någon annan, slita saker ur händerna etc. Tror inte på att lämna små barn att lösa sådant själva - tror inte på den starkes rätt.
  C) Konkret visa båda hur de hanterar olika situationer. Den mer "dominante" måste ju lära sig att vänta, dela etc. Den "försiktige" att värna sin egen integritet och sätta STOPP!

 • Mån 14 okt 2013 22:29 #5

  Hej! Tror också på nolltolerans. Vi har fyra barn varav tvillingparet i mitten. Att slå på varandra har varit totalförbjudet o att kränka varandra även förbjudet. Vi hade annars inte överlevt det kaos som ändå uppstår med flera barn i nästan samma ålder.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll