Inlägg från: Musen |Visa alla inlägg
  • Musen

    Hingst/valack

    En vän letar efter ett halvblod runt 8 år och jag hjälper henne lite. Jag har aldrig själv köpt en så "gammal" häst utan håller mig till föl. Därför blev jag förvånad att det nästan inte finns hingstar i den åldern. Så därför undrar jag om någon vet varför det kastreras så mycket bland hästar? Personligen så skulle jag aldrig vilja ha en valack. Jag tycker att något fattas. Om ni hade 2 helt identiska hästar att välja emellan och det enda som skiljde var att den ena var vallack och den andre var hingst, vilken skulle ni välja?

  • Svar på tråden Hingst/valack
  • Musen

    Ok tack för svar, lite följd frågor bara av nyfikenhet :) , har dock inte själv märkt av stressande hingstar men det kanske kan vara så. Däremot hade jag ett sto när jag var liten som fick de beteende du skrev när hon brunstade :) men kan inte hingstar gå med valackarna i hagarna då? Det finns ju en hel del hingstar inom de högre klasserna i tävlingar, hur funkar det med dom när dom tävlas och stallas upp?

  • Musen

    Tack ännu en gång för svaren det låter klokt :) jag personligen tycker att en hingst är finare i kropp och hållning och temperament därav var jag fundersam varför så många vill ha valackar. När jag var i Spanien på ett stuteri ansåg dom att ston var mindre värda och var till för att avlas på medan hingstar stod högre i skyn. Jag har mina hingstar i flock och har även valackar inackorderade och det funkar prima och i grannhagen kryllar det av ston och jag rider även ut med grannen som har stona och hästarna funkar fint. Jag har bara bra erfarenhet av hingstar men så kanske jag har haft tur :)

  • Musen

    Jättekul att läsa era åsikter :) Men är det verkligen så att hingstar är stressade och spränger staket och mår dåligt eller är det bara skrock? Att en hingst står själv i hagen är ju för att den är under avel oftast precis som tidigare skrev att tävlings hästar gör pga skaderisk. Men när dom inte är i avel så får dom gå i flock, i varje fall på de ställen jag varit på. Ett stall i närheten har 15 inackorderingar och 15 små hagar för att ägarna är rädda för ev skador och övervikt pga bete men det ironiska är att dessa hästar jämt har någon sträckning eller halta på något sätt medans de hästar i lösdrift i närheten är mindre skadebenägna. De ställen jag varit på med hingstar så har dessa haft vanliga staket och inte alls verkat stressade men ända sen man var liten har man hört att hingstar mår dåligt därför startade jag tråden för jag var nyfiken om någon hade upplevt det. Jag tycker att ston är mera oberäkneliga :) mina barn har egna hingstar som dom lullar runt på. Jag tog för givet att hingstar var lika vanligt som valacker men blev förvånad att så inte är fallet.

  • Musen

    Jag håller ju på och ställer ut hästar och väldigt intresserad av spanska ridskolan och rör mig därför inte i de "vanliga hästkretsarna" därav min okunskap och förvåning när det knappt fanns hingstar. Vet du vad som händer med hingstägaren om dess hästar rymmer och betäcker andra ston som sedan kastar föl och så? Jag har aldrig hört talas om det och blev nyfiken om det var Straffbart? Jag skulle bli vansinnig om jag hade haft ett sto som blev betäckt mot min vilja..

  • Musen

    Jag har en svart PRE hingst och en vit lipizzaner som ridhästar, dessa ställer inte jag ut men funderar på det men har inte den tiden nu när jag har småbarn. Har bara tid att ställa ut en häst för tillfället och den rider jag också på. Det är nog som tidigare skrev att det beror på ras, jag har bara "ädla" raser och det är skillnad mot ex fjording att rida. Jag upplever hingstar mer som stolta och modigare och lite högresta och gärna ger sitt bästa i stegen men så har jag sånna raser också... Jag kan inte svara för andra raser hur det är att ruda hingstar. Sen ser man i hagen att när det är bus mellan hästarna så är alltid hingstarna i uppvisningsform mot valackerna sim kör ner huvudet och rusar som en tåg :)

  • Musen

    Tror du har helt rätt i vilken hållning man har när man har hingst. Vilket härligt liv och bra ägare russen verkar ha! :) kul!

  • Musen

    Ha ha, det var genom den sidan jag hittade min hingst till slut :) lyckos dig dom fått testa att rida en riktigt utbildad PRE! Även om min kan lite och det är en jävla skillnad mot att rida en ex new forest så kommer jag aldrig klara av att utbilda den somhästarna du såg, skulle jag göra nästan vad som helst för att få testa en riktigt högt utbildad PRE :) Tror också att det gäller att ta rangen tidigt från en hingst men jag kan erkänna att jag behandlar mina hingstar som små bebisar :) fast jag är rätt bestämd när jag vill att dom skall utföra något eller om dom tränger sig på i hagen. Jag har ju en liten miniatyrhäst på ca 50 kg ( 65kg efter sommarbete :) ) och den har rangen i hagen och vill gärna bestämma över mig men då brukar jag lyfta upp den och lägga på rygg och då blir han foglig ett tag, det hade inte gått med en stor häst :)

  • Musen

    Cajsas mamma.... Märker man någon skillnad på kön i traven? Dvs får ston, valacker eller hingstar bäst resultat?

  • Musen

    Cajsasmamma... Om du går in i denna tråd igen och orkar svara så har jag några extra frågor :) hur länge håller en travhäst? Alltså på tävlingsnivå? Det pratas mycket (när jag var liten) om att hästar som inte presterar tillräckligt bra inom traven blir kött för att dom mår dåligt att göras om till ridskolehästar. Är det bara nå skitsnack eller är verkligheten så inom traven?

  • Musen

    Jätte intressant läsning! Här kommer några följdfrågor :) skriver från mobil så allt blir och sitta ihop så set är lite rörigt. Jag skrev fel tidigare när jag skrev att göra om travare till ridskolehäst, jag menar vanlig ridhäst förstås :) 1. När det gäller ponnytrav, vilka raser inom ponnyn använder man då? 2. Vid vilken ålder börjar man rida in en montehäst? 3. Avlar man så att travhästar föds tidigare? Mars är ju rätt tidigt att födas, i varje fall där jag bor för vi har snö i mars. 4. När räknas en travhäst som gammal? Och vad händer med hästarna då? Man läser ibland att de bortskänkts som sällskap. 5. När en travare är 12 år och gjort sitt, går det att rida in eller blir det för mycket för hästen? (en granne avlivade nyligen en 10 vallack för att den presterade inte tillräckligt bra och hans barn barn ville ha en häst att pyssla med så han köpte en travare igen fast en 1 åring som som skall ridas in. Han menade att den gamla hästen inte klarade av att bli inriden så sent, den var dock väldigt lugn och snäll och ett åringen dom har nu är mer vild än tam... Min erfarenhet av travare är det han säger så det är inte så mycket :) 6. Hur kommer det sig att åldergränsen är olika för kallblod och varmblod och att det är lägre för ston i den ena kategori? Det var nog mina sista funderingar, min ändra dotter har börjat fråga lite om travare och jag har ingen aning om vad jag skall svara :)

Svar på tråden Hingst/valack