Inlägg från: Anonym (Listeria) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Listeria)

    Gravad/rökt lax

    Åh oron slog till på en gång!

    Igår så åt jag en skiva rökt lax som varit vacuumförpackad och idag blev det en gravlaxskiva på en påsklunch. Den första trodde jag det inte var någon fara med pga vacuumförpackningen och den skivan idag tänkte jag inte ens på att det var gravad lax. Hur stor är risken att man får en listeriainfektion? Är gravid i v. 5 är det någon fara för det (pytte)lilla livet? Med tanke på att den ännu försöjer sig själv via gulkroppen.

    Åh ångest! blir ingen mer gravad, rökt eller what ever lax för mig den här graviditeten den saken är säker iaf!

    Åt även en (pytte)bit blåmögelost innan jag visste att jag var gravid... kan man göra något för att se om man fått i sig bakterien?!

  • Svar på tråden Gravad/rökt lax
  • Anonym (Listeria)
    La Lola skrev 2012-04-04 15:25:34 följande:
    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt."

    "I Sverige rapporteras årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav vanligen 1-5 drabbar gravida kvinnor. De främsta riskgrupperna är äldre och personer med nedsatt immunförsvar på grund av exempelvis diabetes, aids eller viss cancerbehandling."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier.../
    jo jag har läst det där... men kollar man runt lite så är ju inte forskare riktigt överens med SLV.
  • Anonym (Listeria)
    La Lola skrev 2012-04-04 15:47:08 följande:
    Jaså? Det är ju forskning som ligger bakom Livsmedelsverkets kostråd...
    kanske var en gammal artikel jag läste då... där de inte anser att det är okej att ha med gravad/rökt lax (köpt) eftersom man inte helt kan veta när/hur den varit hanterad.

    Men jag ska försöka släppa det iaf, för jag kan ju inte oäta något och förhoppningsvis så är jag inte en av de (faktiskt) få som får listeria varje år.
  • Anonym (Listeria)
    ius lexis skrev 2012-04-05 09:19:15 följande:

    jag tror inte att du behöver vara orolig ts.


    Däremot så har jag hört att man KAN äte ex italienska salamis, gravad lax och lufttorkad skina om den varit fryst. Så om du är sugen så kan du frysa ner det först och sedan mumsa bäst du vill:)


    Nej jag hoppas att det inte är någon fara, men det är väl bara toxoplasma (?) som dör i frysen, listeria klarar ju av att frysas tyvärr. Obestämd bara upphettning som tar död på det som det verkar.
Svar på tråden Gravad/rökt lax