• La Lola

    Gravad/rökt lax

    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt."

    "I Sverige rapporteras årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav vanligen 1-5 drabbar gravida kvinnor. De främsta riskgrupperna är äldre och personer med nedsatt immunförsvar på grund av exempelvis diabetes, aids eller viss cancerbehandling."

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/


    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    Anonym (Listeria) skrev 2012-04-04 15:30:53 följande:
    jo jag har läst det där... men kollar man runt lite så är ju inte forskare riktigt överens med SLV.
    Jaså? Det är ju forskning som ligger bakom Livsmedelsverkets kostråd...
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    Anonym (Listeria) skrev 2012-04-04 15:49:22 följande:
    kanske var en gammal artikel jag läste då... där de inte anser att det är okej att ha med gravad/rökt lax (köpt) eftersom man inte helt kan veta när/hur den varit hanterad.

    Men jag ska försöka släppa det iaf, för jag kan ju inte oäta något och förhoppningsvis så är jag inte en av de (faktiskt) få som får listeria varje år.
    Det ska finnas ett datum på det du läste...
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    pappapappa12 skrev 2012-04-04 16:05:50 följande:
    Har du ngn länk till detta påstående?
    Det måste i så fall gälla strömming från östersjön. Sill från västkusten kan inte vara dåligt att äta.
    Se fisklistan:
    www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/gravida/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • La Lola
    ius lexis skrev 2012-04-05 09:19:15 följande:

    jag tror inte att du behöver vara orolig ts.


    Däremot så har jag hört att man KAN äte ex italienska salamis, gravad lax och lufttorkad skina om den varit fryst. Så om du är sugen så kan du frysa ner det först och sedan mumsa bäst du vill:)


    Här är lite fakta om listeria och toxoplasma.
    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Listeria-monocytogenes/Listeria-monocytogenes/

    www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Parasiter/Parasiter-i-kott/Toxoplasma-gondii/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
Svar på tråden Gravad/rökt lax