• Hannah8401

    Hårt tränande kvinnor som försöker bli gravida?

    Hej!

    Jag undrar om det är någon mer än jag som tränar ofta och tungt som försöker bli gravida? Eller någon som lyckats? Tror ni det kan påverka chansen negativt?

    Hittade ingen liknande tråd, de flesta handlar om att gå ner i vikt och börja träna för att bli gravid:)

    Vore roligt att diskutera detta, samtidigt om man nu lyckas, hur man tränar under och efter graviditet.

    Glad påsk!

  • Svar på tråden Hårt tränande kvinnor som försöker bli gravida?
  • WeeBee

    Jag väntar på att få igång min mens igen efter en period med väldigt hård träning å diet. Det var ca 6 månader sedan jag hade mens senast å det är ju inte direkt positivt för fertiliteten. Jag har taggat ner å börjat äta mer sedan ca 3 månader, gått upp 8 kg igen, men fortsatt ingen mens. Vill verkligen att den ska komma igång igen!
    Jag tror att hård träning å god form med låg fettprocent är skitdåligt för fertiliteten. Har många hårdtränande vänninor som haft svårt att bli gravida...sen har jag iof flera exempel på hårdtränande tjejer som faktiskt blivit gravida ganska lätt...tror jag i alla fall. Så det är säkert lite individuellt oxå.
    Men på det stora hela så styrs ju ägglossning å fertilitet av hormoner som i sin tur styrs av fettet vi har på kroppen å kräver en viss mängd fett samt att kroppen inte stressas för mycket.

    Det var ett tag sedan du skrev. Hur har det gått för dig?

  • Hannah8401

    Hej! Vad kul med någon som jag! Trodde inte det fanns. Det har inte gått bra, jag är fortfarande inte gravid, men jag har fått pergotime utskrivet och ska börja imorgon, jag har inte fått bekräftat att jag inte har ägglossning, men har tagit blodprov och väntar på svar. Vet du vilken fettprocent du ligger på nu? Och hur länge har ni försökt? Ha de fint!

  • WeeBee

    Jag ligger på ungefär 17%. Har fortfarande inte fått min mens...väntar å hoppas att den ska komma igång. Jag vill ju egentligen inte gå upp mer i vikt, men kanske måste.
    Vi har inte försökt helhjärtat mer än 3 månader för ett år sedan å så nu igen då...men min mens har ju inte ens startat så det räknas inte.
    Har dock varit tillsammans i 5 år inte haft preventivmedel mer än ett par månader i början.
    Jag har inte haft mens mer än Max hälften av den tiden iof...men ändå...
    Jag tränar väldigt hårt i perioder å vet att dom satsningarna gör att mensen försvinner. Jag har regelbunden mens annars, så det finns inga problem som PCO eller Endometrios...bara idrottandet.
    Hur ser det ut för dig? Fettprocent? Vad sa utredningen? Har du testat att gå upp i vikt å dra ner på träningen?

  • Hannah8401

    Jag har hört att det kan ta lite tid innan mensen startar trots att man ligger på "ok" fettprocent, så avvakta lite med att lägga på dig mer och se om den dyker upp snart? Jag ligger på 18%, det sägs ju lite olika om det där, 22% minst har jag hört för att kunna bli gravid, 25% optimalt. Shit, för att gå upp till det med muskler under så blir man ju som ett hus ha ha! Då måste man försöka göra sig av med muskler. Fy, jag hoppas inte det beror på det, men det lär man väl aldrig få veta heller. Vad säger din gyn? Kan du inte få något som sätter igång mensen? Jag var hos gyn när jag slutat med ppiller (ett tidigare tillfälle, kanske 2 år sen då jag var singel) då mensen inte kommit tillbaka på 6 månader, mina hormonvärden var normala men jag fick recept utskrivit för att få igång den, men jag använde det inte för jag ville inte stoppa i mig hormoner om mina värden var bra.
    Jag har nyss börjat utredning, de såg bara på ultraljud och sa att allt såg normalt ut, så fick jag pergotime som jag ska prova under 3 månader, sen blir det fortsättning.
    Jag har inte provat att gå upp mer i vikt, jag har regelbunden mens och tänker att det ändå är ett tecken på att kroppen tycker det är ok som det är nu:) Men det kan ju bero på mycket träning också, blir minst 8 tim/vecka upp till 20....
    Läst den här??
    www.nyfikenvital.org/

    Intressant.
    Hoppas din mens dyker upp snart!
    Kram till dig.

  • KarinF

    Hejhej!! Jag är också en hårdtränande tjej som faktiskt aldrig har haft mens. Har varit aktiv med olika uthållighetsidrotter sedan tonåren. Fick inte igång mensen, så man gjorde en utredning när jag var 19. De hittade inga fel annat än låg vikt och elitträning. Fick p-piller för att motverka benskörhet som jag åt i 10år. När jag var 31 så ville jag och min man skaffa barn, men jag hade fortfarande ingen ägglossning. Jag fick dock hjälp med hormonsprutor och kunde på så sätt få igång det hela. Vi gjorde tre vanliga försök med hormonstimulering, men det tog sig inte. Då försökte vi med IVF och det tog sig direkt! Så nu är vi föräldrar till en liten son som föddes i februari!

  • Hannah8401

    Hej Karinf!  Okej, spännande att höra din historia, men också tråkigt. Att det ska behöva vara så.
    Fick du ägglossning med hormonstimuleringen då?
    Jag får kanske ställa in mig på ivf jag med.

    Du gav iaf lite hopp, det finns alltid alternativ. Ska ni försöka få fler barn?

  • KarinF

    Hejsan Hannah: ja, jag fick ägglossning med hormonstimuleringen. Tog en spruta varje dag och gick på regelbundna ultraljud. När en blåsa var mogen, så tog jag en ägglossningsspruta. Enkelt! Men som du säger, tråkigt också. Krävs ju lite jobb med flera läkarbesök och så de där sprutorna som ska tas. Känns på sätt och vis onödigt eftersom både jag och min man är friska och skulle kunna få barn utan hjälp. Det är "bara" mitt idrottande och låga fettprocent som ställer till det. Trodde det skulle lösa sig efter min sons födsel, tänkte kanske att kroppen hade lagt på sig lite mer fett. Men tydligen har jag väldigt svårt att lägga på mig, för nu är jag tillbaka på mina 52kg och 14-15 i fettprocent (suck!!). Ja, vi vill ha fler barn och gärna ganska tätt. Har bestämt mig för att lägga ner elitlöpningen och försöka gå upp ett par kilo. Men vad jag förstår så kan det ändå ta lång tid innan mensen kommer igång. Ska träffa fertilitetsläkaren nästa vecka och lägga upp en plan. Har ju inga gratis IVF-försök kvar, så förmodligen kör vi hormonsprutor och befruktningsförsök på vanligt sätt. Tror absolut att det finns hopp för dig! Lyckades jag som inte ens har mens att bli gravid, så borde det funka för dig också. Jag tränade relativt mycket även under själva IVF-processen också, samt under hela graviditeten. Blev uppmuntrad av läkarna att fortsätta, så det gjorde jag. Det var överhuvud taget ingen som kommenterade min vikt eller träning, att jag skulle ändra på något. Så därför levde jag som vanligt. Graviditeten gick bra, mådde finfint. Tyvärr fick jag en massa proppar i moderkakan som gjorde att sonen fick komma till världen redan i v.30. Men det hade inget med min träning, IVF eller låga vikt att göra. Vad tränar du för något?

  • Hannah8401

    Jaha okej, men hoppas det lyckas med sprutor nästa gång, det borde göra det om du får ägglossning tycker man, eller tror du kroppen kan vägra bli gravid just för att man tränar hårt också? Jag hoppas vi kan lyckas med pergotime, jag har tagit enkelkur nu men inte fått äl, så provar dubbel nästa gång. Ska ta det lugnt med träning denna månad med, bara någon joggingtur kanske.

    Jag tränar styrketräning, och massa olika gruppträning, tycker mycket om att springa ute i skogen också, både långa och korta sträckor, men det går jag slutat med nu, lite tråkigt men kan det hjälpa så.

    Så man får inte nya försök när det är nytt barn? Vad tråkigt, är det samma i alla landsting tro?

    Hoppas det går bra hos läkaren och att ni snart blir gravida igen.

  • KarinF

    Ja, jag tror det kommer fungera med sprutor. Tror inte att träningen inverkar negativt, i så fall hade det ju varit svårt att bli gravid med IVF också. Jag tror att bara man har ägglossning så kan man bli gravid, oavsett om man tränar mycket eller inte. Det finns flera elittjejer inom långdistanslöpningen som har kombinerat barn och hård träning. Se bara på Paula Radcliff som är flerbarnsmor och bäst i världen på maraton och tränar 20-30mil löpning per vecka. Visst, jag tränar mer än medelsvensson, ca 10timmar per vecka varav det mesta är konditionsträning. Men det är ändå inte jättemycket om man jämför med andra långdistanslöpare. I mitt fall är det nog en kombination av för lågt energiintag och låg fettprocent som ligger bakom den uteblivna mensen. Men det är min teori. Sedan är alla självklart olika. I mitt landsting (Örebro) så har man tre gratisförsök, men det gäller bara om man inte har barn sedan tidigare. För oss skulle det kosta runt 20000kr för ett nytt försök. Det känns lite onödigt, så jag ska verkligen försöka gå upp lite i vikt och dra ned på träningen. Kanske ligga runt 7-8 timmar per vecka, men framför allt öka energiintaget. Har du fått rådet att minska på träningen eller är det på eget initiativ som du gör det? Berätta gärna hur det går för dig framöver. Vore intressant att höra.

  • Hannah8401

    Kanske inte träningen inverkar, det vet man ju inte det kan ju bero på något annat också, men jag gick ner lite i vikt under tre månader och då fick jag knappt någon mens alls, jag vet inte om det var tillfälligt eller på grund av det.

    För en del funkar det säkert trots låg fettprocent och mycket träning, menas det inte gör det för andra? Jag länkade till någon undersökning längre upp angående kvinnors fertilitet och träning, och där verkade det bero enbart på träningen. Det är ingen läkare som sagt till mig att träna mindre, jag bara tänker att det kanske kan hjälpa för mig kan det bli 20 timmar i veckan.

    Men du fick sprutor och pergotime? Hade ni försökt länge innan sonen blev till? Hoppas det kan hjälpa om du går upp lite i vikt, jag läste någonstans att man ska ha 22 i fettprocent för att kunna bli gravid, helst 25. Men de kan ju inte stämma på alla.

    Ja jag ska uppdatera om jag får någon äl på nästa kur du får också tala om hur det går

Svar på tråden Hårt tränande kvinnor som försöker bli gravida?