• Camille

    Hårt tränande kvinnor som försöker bli gravida?

    Hej!
    Intressant att läsa er tråd och se att det finns fler som är i samma situation.
    Jag har precis börjat med en kur med provera och ska sedan fortsätta med pergotime om jag nu får någon blödning av proveran. Jag slutade med p-piller för tre årsedan och blev lite fundersam när jag sedan inte fick någon mens. Jag anade ju att det kunde bero på min träning men eftersom träningen i princip har varit mitt liv de senaaste åren så är det ju ingenting man bara förkastar direkt. Tog kontakt med kvinnokliniken där den första läkaren sa att det bara är om man har ett väldigt lågt BMI som mensen uteblir och inte påverkas av träning så länge man är normalviktig... så fick jag diagnos PCO;s trots att det enda kriteriet jag uppfyllde för denna diagnos var utebliven mens, alla prover var normala.   I januari var jag och min kille på kvinnokliniken igen för att göra en infertilitetsutredning och fick då träffa en annan läkare. Hon ansåg inte alls att det rörde sig om PCO:s utan hävdade att det nog mest troligt var min träningsdos som var den största orsaken till min uteblivna mens. Kom överrens om att jag skulle trappa ned på träningen efter sthlm maraton i juni och höra av mig till hösten om ägglossningen inte kommit igång. Så det gjorde jag och nu har behandlingen påbörjats vilket känns jättespännande! Samtidigt som det känns jobbigt att inte "få träna" som vanligt. Jag tycker det är svårt att veta vad som är en normal träningsdos? Självklart är det ju inidividuellt som ni också skrivit att man är olika känsliga för stress. Och om man sedan blir gravid hur mycket kan man träna då?

  • Camille

    Tack =)

    Hannah: Ja, det är verkligen skamligt att de inte har mer koll.... på kvinnokliniken ska de ju vara specialister på kvinnokroppen, men ibland kan man ju börja undra. Ja, jag äter provera nu för att framkalla en blödning och sedan 5 dagar efter det börja med pergotime. 
    Jag slutade med p-piller för 3årsedan egentligen inte för att aktivt försöka få barn utan för att jag skulle se om jag mådde lite bättre utan de konstgjorda hormonerna. Då var det mer att "blir jag gravid så är det bara positivt men det är ingen stress". Men när jag då upptäckte att jag inte hade någon mens så insåg jag eller både jag och min sambo att vi verkligen ville ha barn. Sedan var det lång väntetid till infertilitetskliniken + att vi ju behövde ha försökt själva i minst ett år innan de skulle börja utreda så den här kuren är det första riktigt aktiva försöket. Fast jag har ju visserligen aktivt dragit ner rejält på träningen sedan juni.
    Så som svar på din fråga så är det väl i förhållande till många andra inte jättelänge vi har försökt att få barn.
    Jag blir 27 i höst så jag är ju inte lastgammal men inte superung heller =)

    De senaste åren har det varit fokus på löpningen men har även styrketränat ca 3-4ggr/veckan för att försöka bibehålla så mycket muskler som möjligt (lite kombination av fåfänga och funktionellt för att få ett mer explosivt löpsteg och skadeförebyggande). För några årsedan tränade jag främst tung styrketräning då jag även arbetade som personlig tränare, men då åt jag p-piller så jag vet inte om den normala horoncykeln skulle fungerat bättre då än nu.
    Har inte mätt fettprocenten på länge men sist jag mätte låg den på 17 och nu tror jag att den har stigit till normalt... fast det kanske inte är normalt för min kropp =/        

    Weebee: Jo det är klart att det alltid går att börja träna igen om man vill och precis som du skriver så kan nog prioriteringarna ändras om man får en liten =). Och även om jag känner mig som världens lataste när jag inte följer med mina klubbkompisar på långpass så kommer det vara värt varenda sekund av rastlöshet om jag skulle lyckas bli gravid!

    Hur är det med er har ni försökt länge att skaffa barn?    

  • Camille

    Hannah: Jag har legat på en normal fettprocent nivå nu de senaste 3månaderna ca. Men jag sprang maraton i början av juni och trots att jag var ordentligt tränad inför det så är det ju en enorm ansträngning för kroppen. Brukar ta ca 1månad efter en sådan urladdning innan jag börjar komma upp i samma kilometerfart som innan ett maratonlopp. Så även om jag har tränt MYCKET mindre under sommaren, ätit mer varierat och fått up kroppsfettet så är det ju säkert bara de 2 senaste månaderna som kroppen borde varit i balans.. men tidigare har jag ju haft normal kroppsfettnivå i perioder men kanske bara i ca 1månad sammanhållet max men då åt jag ju som sagt p-piller så jag vet inte hur det hade varit med mens då.
    Jag slutade arbeta som personlig tränare eftersom jag fick ett heltidsjobb som sjukgymnast och då började jag satsa ännu mer på min löpträning så då fanns det inte tid för något extrajobb som PT.

    Ja det blir en enkelkur med pergo och sedan ultraljudskoll och blodprov... har avslutat proverakuren idag så nu är det bara til att vänta på en blödning.

    Weebee: känner så väl igen mig i det du skriver. Tittar på alla vältränade tjejer som har barn och tänker varför kan inte min kropp också funka som deras... fast man vet ju faktiskt inte om de kanske har fått kämpa jättemycket..
    Instämmer med Hannah om att det var ruskigt taskiga kommentarer du fått!

    Jag har inte gått upp något i vikt änsålänge och eftersom det inte är bikiniväder så är det ingen som påpekat att magrutorna blivit lite mindre markerade..så jag har sluppit kommentarer om detta. Men jag får nästan dagligen frågor kring vilket lopp jag ska springa här näst, vad som är nästa mål osv.. till mina närmaste har jag ju sagt som det är men till andra har jag börjat ljuga ihop att jag försöker rehabilitera mig från överbelastningsskador eller att jag behöver få tillbaka lite lust att springa... visserligen är det ju sant att jag passar på att bli kvitt med en vadskada jag haft men vanligtvis hade jag ju kört på iallafall.. och jag har nog aldrig varit så sugen på att springa som nu.

    Men det gäller att peppa sig igen och påminna sig om varför man inte tränar som tidigare och som ni skrivit tidigare att det går ju alltid börja träna hårdare igen senare =).
    Och så kan man ju passa på att utnyttja all den extra tid man plötsligt fått till att göra annat kul som att umgås med vänner etc. 
            

  • Camille

    Hannah: det kan variera mellan 4-10 dagar efter avslutad proverakur innan blödningen kommer. Ska börja med en enkelkur pergo sedan.
    Jo testosteronhalten kan de mäta med. Blodprov det gjorde de på mig. Och det var normalt likaså östrogenet.. Men kanske är det kortisolhalterna som spökar eller progresteronet..

    Ja, det går nog inte säga vad som är sämst för fertiliteten. För egen del har jag tänkt att det är långpassen som påverkat mig mest, men har även skippat intervallpassen. Styrketräningen har jag nu gått ner på lägre vikter och fler reps och lite fler stabilitetsträning (som ju är ganska tråkigt).

    Weebee, intressant med din berättelse. Tror att gemene man är ganska dåliga på det där med fettnivåer..
    Får ofta frågan av patienter i mitt jobb om jag inte kan visa några magövningar i samband med rehabträning så att de kan fixa en six-pack på samma gång.. Folk brukar inte bli jätteglada när de får till svar att javisst kan du träna magen extra men du för att få fram ett sixpack måste du nog få ner kroppsfettet antalet procent oxå..

  • Camille

    Nej, vad trist Hannah. Segt att det ska ta sådan tid i sjukvården...=(. Kan inte fatta att inte läkarna är mer pålästa...?!

    *Styrkekramar* till er båda! 

  • Camille

    Nej, vad är normal träning? Det är synd att det inte finns ett mått på en optimal träningsdos som gäller för alla som vill bli gravida...
    Något annat som ju sägs påverka fertiliteten negativt är ju att man "oroar sig/tänker för mycket på att man inte  "kan få barn". För hur ska man klara att inte tänka på det när man avstår från sitt största intresse?

    Stella: vad är det för hormoner som du ätit för att få gång mensen?

    Karin: Går du hos en privatklinik eller är det via den offentliga vården? Och hur är det med er andra?
    Själv går jag inom den offentliga vården men har tänkt söka privat om de 3 hormonbehandlingarna man får där inte fungerar och om det sedan är lång väntetid till IVF.    

  • Camille

    Hannah, jag tränar 2-3 löppass i veckan i relativt lugn fart, inga intervaller nu och inga långpass. Och så 2 styrkepass... tidigare tränade jag ca 10 pass/vecka.. så det är en rejäl nedskärning av träningen jag gjort...

    Hmm.. jag gissar att man kan få hormonbehandling privat också inte bara IVF... men jag vet inte säkert.

    Åh, lycka till Karin, håller tummarna!   

  • Camille

    Jag räknar inte heller kalorier men föröker också äta näringsriktigt. Jag var sjuk i anorexi för 10årsedan och då var det enbart kalorier i mitt huvud. En period övergick det till ortorexi och då var jag (vilket definerar sjukdomen) helt besatt av att äta så nyttigt som möjligt och varken för lite eller för mycket. Men när jag sedan fastnade för löpningen och insåg jag att jag behövde äta lite mer varierat för att uppnå bättre resultat sakta men säkert släppte besattheten =). Sedan några år tillbaka anser jag mig helt frisk och får inte ångest om jag äter en kaka längre och definitivt inte ångest av vanlig mat. Men som sagt jag äter näringsriktigt nu vilket innebär både fett, kolhydrater och protein.
    Började äta levaxin i våras eftersom jag hade för låg ämnesomsättning och trots att jag minskat ned på träningen så har jag nu fått öka på matintaget för att hålla vikten... 

  • Camille

    Ingen blödning av proveran än och nu har det går 10dagar sedan kuren avslutades... Verkar inte som det funkar :( det enda resultatet av hormonerna är att jag nu ser ut som en tonåring med acne i hela ansiktet.. Har aldrig haft någon problemhy tidigare.

Svar på tråden Hårt tränande kvinnor som försöker bli gravida?