cloudberry79 skrev 2012-04-26 10:41:30 följande:
Frozen eller vanlig? Jag gillar inte alls vanlig cheesecake men älskar frozen. Här kommer vettiga recept på båda sorterna:
Fryst;
Vispa 3 dl vispgrädde och ett par tsk vaniljsocker i en bunke. Ställ åt sidan så länge.
Dela 3 ägg, gulorna i en bunke, vitorna i en annan.
Vispa vitorna till maräng och ställ undan.
I skålen med äggulorna; lägg ner 150 gram philadelphiaost och 2 dl strösocker. Vispa till en helt jämn smet.
Vänd nu ner (inte vispa mer, bara röra med slev, försiktigt!) den gula smeten i vispgrädden. Sist vänder du försiktigt ner marängen. Den kan behöva vispas upp igen om du tagit lång tid på dig.
Ta ett gäng digestivekex (6-7 stycken) eller några andra goda kakor. Lägg i dubbla plastpåsar och banka hårt tills det bara är smulor kvar. Lägg hälften av smulorna i botten av en springform. Häll i smeten. Strö över resten av smulorna och frys över natten. Servera med värmda bär, gärna hjortron, hallon eller björnbär.
Black and white chocolate cheesecake;
Sätt ugnen på 175 grader och ställ gallret i mitten. Börja med att göra bottnen. Den ska bestå av smulade kakor, kakao och smält smör. Mixa 300 gram kakor, hälften digestive och hälften chokladkakor tills det bara är småsmulor kvar. Lägg ner 2 msk kakao. Smält 125 gram smör och blanda ner i kexen. Det ska vara en hyfsat fast röra. Tryck ut röran i botten av en av formarna. Grädda 7-8 minuter, ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 130 grader. Ställ botten att svalna.
Grundsmet:
Vispa 400g philadelphiaost, 2,5 dl kesella 1 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker, alternativt fröna ur en urskrapad vaniljstång till en jämntjock kräm i en skål. Rör ner 3 stycken ägg, ett i taget (inte vispa mer, bara röra!). Dela sedan upp smeten i två ungefär lika stora delar, i varsin skål.
Smält choklad i vattenbad. Ett vattenbad med 100g vit choklad (rör om hela tiden!) och 100 g riktigt mörk choklad, 70%+ i det andra. Blanda den vita chokladen i en smet och den mörka i den andra. Häll den vita smeten över den svalnade kexbotten, sen liksom ringlar du ner den mörka smeten i nåt snyggt mönster. Grädda i ugnen (130 grader!!) i 45 minuter eller så tills den stannat helt. Det kan ta längre tid i vanlig ugn, oftast snabbt i varmluft. Kyl ner minst ett par timmar innan servering, servera gärna med jordgubbar eller andra sötsyrliga bär.
. Tack för utförlig beskrivning också!