• ventilera mera

    Köper du "Ät snart-mat"?

    Precis, som rubriken lyder.

    I en av butikerna jag brukar handla i har de ett stort miljötänk, på grund av detta så sätter de alltid ned mat som är på väg att passera bäst före-datum med oftast halva priset, ibland 30%.
    Idag handlade jag köttbullar med två dagar kvar till bäst före för 15 kr/kg, mozzarella för 5 kr/st, närproducerad ekomjölk med två dagar kvar för 5,50 kr/l, bacon för 4 kr/paketet, fläskgrytbitar för 29 kr/kg, svensk blandfärs för samma pris, grädde för 5 kr/3 dl, chorizo för 10 kr/300 g osv... ingen av varorna har "bäst före" idag, ett par saker imorgon men det mesta har datum på lördag.

    Jag tycker att det här är lysande. Självklart för att jag handlar billigt och fyller frysen, och för att jag tycker att det är vansinnigt onödigt med allt som åker i soporna. Den kvinnliga halvan av paret som stod bredvid mig vid köttdisken tyckte inte att det var lika lysande, han ville köpa billig köttfärs, hon tyckte att det var "pinsamt och fattigt" trots att de skulle använda den samma dag och det var två dagar till "bäst före".

    Vad tycker ni?

    Köper ni det rödmärkta?
    Köper ni hellre om det står i den vanliga hyllan än om det ligger i en speciell kyl? (Det gör jag, ärligt talat, mest för att den frysen brukar ha en tendens att bli lite slaskig)
    Hur mycket bör det vara nedsatt för att ni ska tycka att det är värt det?

  • Svar på tråden Köper du "Ät snart-mat"?
  • Envis
    ventilera mera skrev 2012-04-26 18:29:02 följande:
    Precis, som rubriken lyder.

    I en av butikerna jag brukar handla i har de ett stort miljötänk, på grund av detta så sätter de alltid ned mat som är på väg att passera bäst före-datum med oftast halva priset, ibland 30%.
    Idag handlade jag köttbullar med två dagar kvar till bäst före för 15 kr/kg, mozzarella för 5 kr/st, närproducerad ekomjölk med två dagar kvar för 5,50 kr/l, bacon för 4 kr/paketet, fläskgrytbitar för 29 kr/kg, svensk blandfärs för samma pris, grädde för 5 kr/3 dl, chorizo för 10 kr/300 g osv... ingen av varorna har "bäst före" idag, ett par saker imorgon men det mesta har datum på lördag.

    Jag tycker att det här är lysande. Självklart för att jag handlar billigt och fyller frysen, och för att jag tycker att det är vansinnigt onödigt med allt som åker i soporna. Den kvinnliga halvan av paret som stod bredvid mig vid köttdisken tyckte inte att det var lika lysande, han ville köpa billig köttfärs, hon tyckte att det var "pinsamt och fattigt" trots att de skulle använda den samma dag och det var två dagar till "bäst före".

    Vad tycker ni?

    Köper ni det rödmärkta?
    Köper ni hellre om det står i den vanliga hyllan än om det ligger i en speciell kyl? (Det gör jag, ärligt talat, mest för att den frysen brukar ha en tendens att bli lite slaskig)
    Hur mycket bör det vara nedsatt för att ni ska tycka att det är värt det?
    Kan tänka mig att köpa om datum sitter någon dag framåt (alltså inte samma dag). Däremot sätts sällan sådant i vår butik, där är fortfarande fullpris på saker som går ut samma dag eller inom ett par dagar... Då plockar jag varor bakom dem, som har bättre datum.
  • Rumpelstiltskin

    Kollar alltid om det finns något på kort datum att köpa. Varför spendera mer pengar än nödvändigt liksom?

  • ventilera mera
    Envis skrev 2012-04-26 18:31:31 följande:
    Kan tänka mig att köpa om datum sitter någon dag framåt (alltså inte samma dag). Däremot sätts sällan sådant i vår butik, där är fortfarande fullpris på saker som går ut samma dag eller inom ett par dagar... Då plockar jag varor bakom dem, som har bättre datum.
    Nä, då känns det ju ganska meningslöst att "hjälpa till" att få bort det när inte butiken kan anstränga sig lite. I den butiken vi har närmast gör de det lite halvhjärtat, de sätter ned typ 20% när det går ut samma dag eller dagen INNAN - då känns det definitivt INTE värt det.
    Rumpelstiltskin skrev 2012-04-26 18:31:32 följande:
    Kollar alltid om det finns något på kort datum att köpa. Varför spendera mer pengar än nödvändigt liksom?
    Precis min tanke. Kan jag betala hälften för nåt som jag ändå ska äta idag, imorrn eller frysa - varför betala fullt pris?
  • misplacedname

    Det blir ju inte dåligt precis på bäst-före-datumet så jag skulle lätt kunna köpa det även om jag  inte skulle äta det inom rätt datum (men antagligen skulle det in i frysen eller ätas på en gång). Tror inte jag sett det i någon av de affärer jag handlar i.

  • Jackson

    Det är klart att man kollar efter sånt när man är i affären, det är ju bara att frysa in. ^^

  • gbgumman

    Självklart gör jag det. Luktar även och smakar på andra livsmedel innan jag slänger med några få undantag.

  • IsDimma

    Köper ofta nedsatta varor med utgångsdatum idag eller imorgon. Helt perfekt!

  • ventilera mera

    Skönt att få lite medhåll, jag började nästan (fast egentligen vet jag att jag rätt såklart ;) tro att jag är en äcklig snål jävel. Vissa som handlar i butiken tittar snett på mig och fnyser då jag plockar mjölkpaketen med röd lapp som jag sen bakar med... eller för all del dricker om det är ett par dagar kvar. 50%-köttet är alltid kvar i mängder och jag ser aldrig nån annan ta de förpackningarna... fast jag får ju se det som att det är en fördel för mig, jag kan välja och vraka...Skrattande

Svar på tråden Köper du "Ät snart-mat"?