Inlägg från: katalysator |Visa alla inlägg
  • katalysator

    Ekologiskt eller närproducerat?

    Det beror väldigt mycket på vilken typ av vara det är och hur den är producerad och transporterad. Närproducerat brukar jag tänka är bäst i de fall det är möjligt, eftersom hela kretsloppet stannar lokalt då. (Till skillnad mot när man exempelvis transporterar hit en massa ekologiska sojabönor från andra länder, men allt bajs efteråt stannar här och man istället måste tillföra konstgödsel på odlingarna där nere, ett brutet energikretslopp). Samtidigt är ju närproducerade grönsaker inte alltid bäst, eftersom de då istället kan ha odlats i energikrävande växthus eftersom det är ganska taskigt grönsaksklimat här uppe.

    Jag skulle väl säga att det alltid är bra att äta ekologiskt, men att man ska välja närproducerat i de lägen då närproducerat innebär bra odlingsvillkor. Finns inte det så kan man kanske i första hand välja säsongens grönsaker, så att de inte behöver transporteras över halva jorden - hellre Tyskland än Brasilien liksom.

Svar på tråden Ekologiskt eller närproducerat?