Inlägg från: Anonym (SSK-stud.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (SSK-stud.)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Anonym (soc) skrev 2012-05-09 18:50:12 följande:
    Ok. Jag tänker att arbetsgivarna försöker vara strategiska också och inte anställa några sjuksköterskor ändå, eftersom de då vet att de kommer att förlora kampen i längden. Då förlorar arbetsgivarna sitt makt-läge. Det ska bli intressant att se hur det kommer att gå. Än är inte skolan slut.
    Alla dom som tar sin examen till sommaren där jag pluggar har jobb vid examen. Ingen har valt jobb hos landstinget, men alla har ett anställningsavtal på minst 24.000.. Detta inom kommun, privat och bemanning... Vi pratar ändå om 120 studenter... Så visst, det har effekt!
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 18:53:22 följande:
    Låglöneslavande? Med en ingångslön på 20,000? Skojar du? Fattar du hur en sådan kommentar sticker i ögonen på den förskolelärare som tar hand om dina barn när du är på jobbet med en lön på 17,000?
    Fast medellönen för en förskollärare är högre än 17.000...

    Det ÄR låglöneslavande och återigen, varför ska man jämföra låglöneyrken med varandra. Lärarna får väl kämpa för sina löner dom också. VI kan inte ta deras kamp, det måste dom göra själva!
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 19:02:40 följande:
    Så du menar att du inte blir arg om dina barn inte får gå i skolan eller på förskolan för att ingen vill jobba där för lönen som erbjuds? Hur skulle du lösa det? Ta med barnen till jobbet?

    Om yrkesgrupper som du är beroende av skulle bete sig som SSK skulle du bli irriterad.
    Nej, jag skulle inte bli arg.. Jag skulle anse att om man inte får den lönen man anser sig vara kvalificerad för så ska man ha rätt att slå näven i bordet och säga "antingen får jag det här, eller så jobbar jag inte"... Jag ställer det kravet, så varför skulle jag bli arg om nån annan gör det?

    Jag skulle få lösa problemet på annat sätt... Nu har jag fördelen att inte behöva ha barnen inom barnomsorgen och skulle inte drabbas...

    Men jag skulle inte heller bli förbannad om bussgubben vägrar köra bussen, eller om restaurangen var stängd för att personalen vägrade servera...
  • Anonym (SSK-stud.)
    Indianica skrev 2012-05-09 19:04:38 följande:
    Att du anser att ni ska kämpa endast för er sak och ensamma får stå för dig. Det kommer troligtvis bara innebära att många andra inom låglöneyrken blir "anti" er kamp. Det är klart ni inte ska börja pratat om t ex specifikt lärarlöner. Men att du sitter här och nästan kastar paj på lärarna och fnyser åt att de inte "kämpar för sin sak" är otrevligt. Lärarna har precis tillkämpat sig bla. lärarlegitimation och det förs debatter om många andra saker också. I ett debattforum känns det tråkigt att du har en sådan "översittarton" genetmot andra lågavlönade yrkesgrupper. Det gjorde mig precis bara anti er sjuksköterskor, fast jag vet att det är irrationellt. Lämnar nog tråden en stund
    Jag kastar inte paj. Jag har ju försjutton skrivit att det är värdelöst att skylla från ena låglöneyrket till det andra utan att vi måste stå upp för varandra. Vi hoppas att vår kamp får t ex. lärarstudenter att våga ställa krav. Jag har själv läst till lärare och har faktiskt behörighet att undervisa i tidiga åldrar F-3.. Så jag vet vad lärare har för krav å sig. Men som jag sagt så kan vi inte föra er kamp. Det betyder inte att jag inte tycker att ni inte ska göra det. Tvärt om så tycker jag att ni borde, eller måste göra det! För ER skull!
    Lärarlönerna måste UPP, rejält för annars kommer ingen vilja bli lärare och inte heller kommer nån vilja bli SSK om inte lönerna ökar...

    Så jag tror tyvärr du missförstått mig!
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (min) skrev 2012-05-10 11:50:34 följande:
    I så fall jämför du äpplen och päron. DU kan inte ställa en ren SSK-lön mot rekryteringskostnader och bemanningskostnader. En tumregel är att en anställd kostar ungefär dubbelt så mycket som han/hon får i lön. En person med en lön på 21 000 kr kostar i runda slängar 42 000 kronor när allt är inräknat - arbetsgivaravgifter och sociala avgifter (dvs pension mm). När man hyr in en anställd så måste man betala bemanningsbolaget för dessa saker, plus att bemanningsbolaget ska göra vinst. Så betalar man bemanningsbolaget kanske 55 000 kr, då kanske den anställda personen får ut lika mycket i lön som en direkt anställd som har 21 000 kr i lön.

    70 000 kr i kostnad för en inhyrd sommarvikarie låter i så fall i allra högsta grad vettigt. Det är ju inte vad sköterskan tjänar - utan vad hon kostar. En vanlig sköterska kostar ju någonstans runt 55-60 000 kr / mån. Då är inte skillnaden särskilt stor! Plus att den vanliga sköterska skulle fått extra ersättning för semesterarbete.
    Varför ska man betala ett bemanningsföretag att göra det jobbet som landstinget kan göra? Varför göra så att ett bemanningsföretag går med vist tack vare våra skattepengar när vi istället kan lägga dom på landstingspersonalen eller vårdtagarna?
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (min) skrev 2012-05-10 12:05:06 följande:
    KANSKE för att det inte är så himla enkelt att bara hitta en sköterska hur som helst? Tro det eller ej, men det kostar en del att göra en rekryteringsprocess också.

    Dels är det inte gratis att låta landstinget rekrytera. Det kostar också pengar. Det blir inte gratis bara för att det är landstingspersonal som utför uppgifterna. Man behöver inte nödvändigtvis gå back på att hyra in någon pga att många kostnader försvinner. En kostnad som inte syns i beräkningen ovan är kanske 10 000 kr i rekryteringskostnader som landstinget själva får om de måste rekrytera själva.

    Dels så är det oerhört praktiskt att anställa genom bemanningsbolag. Då får landstingspersonalen tid till annat och kan beställa precis det paket som passar.

    Dels så kan det även vara mer praktiskt för den anställda att gå via ett bemanningsföretag.

    Det är inte särskilt lätt att pussla ihop det hela själv inom landstinget över sommaren när all ordinarie personal vill ha semester samtidigt. Det är en monstruös rekryteringsprocess att hitta alla vikarier. Jag är inte alls övertygad om att det är dyrare att använda bemanningsbolag än att försöka sköta det själva, även om det kan se så ut vid första anblicken.
    Så det är lättare för ett bemanningsföretag att hitta sköterskor som vill jobba?

    Den enda anledningen till att man valt detta sätt är för att slippa gå med på 24.000 för sjuksköterskorna. Det sa ju personalchefen själv i en artikel i Sydsvenskan...
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (123) skrev 2012-05-10 12:06:26 följande:
    Därför att det ger en flexiblare och mer lätt-anpassad organisation att hyra in folk för att kapa arbetstoppar än om man anställer fast personal efter värsta möjliga scenario.
    Ja, men det kostar mer.. Kostnader som hade kunnat läggas på annat inom vården för att förbättra arbetsmiljö och patientsäkerhet!
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-10 12:19:04 följande:
    Men SSK får ju lön från våra skattepengar! Det fattar du väl? Vem ska betala för att SSK ska ha en ingångslön på 30,000?

    Du kan inte jämföra med privata sektorn.
    Eh, alla SSK jobbar inte inom den ofantliga sektorn....
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (??) skrev 2012-05-10 13:25:35 följande:
    UTDRAG FRÅN TS:
    "SSK tål inte kritik. Det övertygar mig ännu mer. Säkert andra också. Jag har blivit kallad liten patetisk människa, jävla dumhuvud och flera har skrivit svart på vitt att om jag kom till den inrättning där de jobbar och de visste vem jag var skulle jag inte få hjälp och de skulle inte ta i mig med tång. Aldrig skulle jag tala så till en människa som hade synpunkter på mitt arbete och min lön."

    Detta tycker jag är skrämmande. Jag har sett dessa inlägg som TS fick och det var inte bara ett inlägg i denna kategorin. Mitt förslag är inför lämplighetsintervjuer inför intagningen till högskolan för ssk.

    I andra trådar här å familjeliv har jag sett inlägg från ssk som är så totalt nedlåtande mot usk. Även usk har vittnat om hur många blir behandlade av ssk på bland annat sjukhus (inte sagt att det gäller alla).

    Är det vad det handlar om. Status? Jag tror det. Ni borde skämmas som uttalar er så här om en ev blivande patient och sen är nedlåtande mot andra arbetskamrater. Ja, förutom läkare då antar jag. Honom vill ni väl helst bli gift med så ni får er inbillade status. Usch.
    Fast, vem jag är privat har inget att göra med vem jag är på mitt arbete. Om jag privat har åsikten att vissa inte borde ha samma rätt till vård betyder inte det att jag på mitt arbete skulle agera så... Man måste kunna se skillnad på privattid och arbetstid...

    Inte kommer min sambo hem och servicemanager här hemma bland mig och barnen? Nej då är han privatpersonen "Kalle" som har rätt till sina åsikter, även om det är åsikter som han inte vädrar på arbetstid  osv...

    Jag tycker privat att TS borde vårdas efter sin egen åsikt "Det är bara läkare som botar". Men eftersom jag är skyldig att ge alla likvärdig vård oavsett vem personen i fråga är så är det en högst privat åsikt...
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (??) skrev 2012-05-10 13:33:49 följande:
    Vad är det du inte förstår? Dessa ssk har uttryckligen skrivit till TS att hen inte ska få vård om de visste vem hen var vid behandling.

    Om vi pratar läkare och vård så föredrar jag specialistläkare i det ämnet det handlar om. Men det är helt OT och har inte med denna tråd att göra. 
    Jo, men TS hävdade ju att vi inte räddar liv och om h*n kommer in akut så är det självklart att det kommer en läkare och botar henom. Vi har då förklarat för TS att det fortfarande är SSK och USK som är de första TS träffar... Om vi då inte räddar liv, varför ska vi då påbörja en livsuppehållande insats på TS om det nu bara är läkare som botar och räddar liv.. Därav åsikten att "TS inte ska få vård av mig om hen kommer in akut, för jag räddar ju tydligen inte liv"... Som sagt, en högst personlig (privat) åsikt som jag skrev igår...

    I mitt blivande yrke har jag genom att jag ansökt om leg. åtagit mig att ge alla vård, oavsett vilken samhällsklass, politisk åsikt, sexuell läggning osv. pat. har. Men det behöver inte betyda att jag privat anser att patienten borde ha rätt till vård....
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-10 13:34:19 följande:
    Fast det är mer omoget att kalla sig läkare när man inte är det. Jag behöver inte växa upp och jag har rätt att lufta mina åsikter utan att bli svuren åt eller hotad.
    Likaså har jag rätt att lufta mina privata åsikter om vilka jag anser borde få vård eller inte...

    Men du har ju uppenbarligen rätt att kalla folk både det ena och det andra, men viftar själv med personangreppsflaggan när nån har en åsikt om dig! Sluta tyck synd om dig själv för att vi anser att du inte har ett jävla dugg inblick i sjuksköterskeyrket!
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-10 13:44:10 följande:
    Men du, skriver man att man personligen inte tycker att alla har rätt till samma vård så ska man inte jobba som SSK. Eller läkare. Eller NÅGOT annat yrke inom vården.

    Det är ju fruktansvärt! Kan någon svara på hur man skulle kunna ta en sån här sak vidare? Får det låta så här??? Det är MÅNGA som skriver samma sak! Personligen tycker jag inte att alla har rätt till samma vård. Gör mig gråtfärdig.

    Vilka har enligt dig personligen rätt till bra vård och rätt till dålig vård?
    Jag anser att alla har rätt till lika vård oavsett personlig åsikt eller intelligens. Jag har inte påstått nått annat.

    Det är DU som tolkar det jag skriver som att jag skulle ha någon privat åsikt om det...

    Som sagt det jag skrev igår handlar ju om att DU anser att det bara är läkare som botar och räddar liv. Så varför ska jag då rädda ditt liv när en läkare ändå kommer och gör det....? (enligt dig)

    Du kan inte ta något vidare från ett anonymt forum. Det enda du kan göra är att skriva en insändare i någon lokalblaska...
  • Anonym (SSK-stud.)
    Sixxty skrev 2012-05-10 13:50:39 följande:
    Kanske inte en så du idé. Det ger oss ytterligare att bra argument för höjda ingångslöner.
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-10 13:56:40 följande:
    Läs ditt eget inlägg! Du har visst skrivit att du personligen inte tycker att jag har rätt till vård.
    Jaså? Jag har skrivit att jag inte vill rädda ditt liv eftersom du anser att vi SSK inte räddar liv... Du vill ju att en läkare ska göra det och då är det väl inte mer än rätt att du får vänta på den läkare som du kräver?
  • Anonym (SSK-stud.)
    Ebba Caroline skrev 2012-05-10 13:58:11 följande:
    Du tror inte folk tröttnade på att du hävdade att läkaren är den som räddar liv? Klart som fan man kan känna som privatperson att alla inte har rätt till samma vård. Vad man gör i sitt yrke, sin proffesion är självklart att ge alla samma vård oavset vad det är för männsika!
  • Anonym (SSK-stud.)
    Ebba Caroline skrev 2012-05-10 14:00:44 följande:
    I sitt yrke får man faktiskt kunna klara av att läka ifrån sig sina privata åsikter! Det är en självklarhet.
    Likaså att man måste kunna lägga av sig sin yrkesroll och inte ta med hela arbetsdagen hem när man går hem... Trodde det var en självklarhet!
  • Anonym (SSK-stud.)
    Anonym skrev 2012-05-10 16:34:39 följande:
    Jag tycker att alla yrken förtjänar en vettig lön, men jobbar man inom vården så kan man inte räkna med höga löner. Eller inom kommun och liknande. Allt som finansieras av skatter. Dessutom så tar det ca tre sekunder att googla upp vad lönen ligger på innan man påbörjar en utbildning. Att börja "strejka" innan man ens gått klart utbildningen är skitlarvigt. 
    Men bara för att man inte kan förvänta sig eller räkna med höga löner betyder väl inte det att man inte får säga ifrån, eller kämpa för det?
  • Anonym (SSK-stud.)

    Det är knappast vårt fel att det saknas folk pga. pengabrist... Vi ställer våra krav ändå, att det blir farligt på sjukhusen är arbetsgivarens ansvar och problem, aldrig personalens!


    Anonym skrev 2012-05-11 10:03:34 följande:
    En liten undrar. Hur många utav er vet hela sanningen i sjuksköterske upproret? Vad ligger till grund för att sjuksköterskorna som  inte är färdig utbildade inte får högre lön??

    Grunden är att vi i Västerbotten fick en ny landstingsdir för ett år sedan.
    Många har nog hört om Projekt Balans som har skadat vården i västerbotten och dess inland. Vi ska spara 300 miljoner på två år. I år innebär det att många avdelningar på våra tre sjukhus har fått dra ner på platser på avdelningarna, säga upp personal, flytta mycket utav vården till primärvården. Ambulanser i inlandet har ersatts med akutbilar som inte fungerar. Dom flesta vet att avstånden är stora.
    Blir du allvarligt sjuk och bor ca 20-30 mil från Umeå universitetssjukhus så kan du få vänta på ambulans. Detta innebär att många i inlandet gör uppror och kan dö innan dom kommer till sjukhus. Akutbilen som ersatte ambulans får inte transportera eller lämna kommunen den arbetar i. Akutbilen tar prio 1 bla  hjärt  patienter och tillkallar sedan ambulans eller hellikopter. Dom övriga får snällt vänta på ambulans som kan finnas många mil bort.
    På min avdelning tar vi patienter från övre norrland, östersund, ner mot sundsvall. Det innebär halva sverige. Jag jobbar på en av det fysiskt mest tyngsta avdelningar med patienter som bilolyckor, mc brytna ben där flertalet inte tar sig upp från sängen utan hjälp. För oss så har vi dragit ner på den planerade sektionen som opererar höft och knä proteser till bara åtta platser. Det innebär längre vårdköer och vi håller inte vårdgarantin. Den akuta sektionen med benbrott m.m drar nu ner till  ca hälften av vårdplatser i sommar. 16 platser ( inte helt klart ännu men får vi inga sjuksyrror så blir det 14+2 pga.
    Det finns ingen brist på sjuksköterskor bara för litet pengar pga Projek Balans bla. Det kommer att kosta ca 50 miljoner för landstinget att ge sjuksköterskorna 24 000 i ingångslön. Sedan måste man tänka på dom befintliga sjuksköterskorna som har en lön under 24 och höja den. Där sköt budgeten i höjden och det blir nog inte 150 mille som dras in nästa år utan betydligt mer.
    Sjuksköterske upproret började här i Umeå. Detta är en infekterad debatt här där många vägrar att höja skatten som redan ligger på 34%.
    Jag hoppas att ni i Norrland sitter på rumpan och läser en bok hela sommaren. Inga dumdristiga äventyr som kan innebära sjukvård. Vi har inte möjlighet att ta emot er.
    På avdelningen är redan personalen i botten och många gråter av trötthet. Alla försöker göra sitt bästa men när det inte finns personal och det ökade trycket från patienter som blir sjukare och sjukare.

    Vad ska vi göra?? Måste få säga att personalen gör sitt bästa men problemet ligger hos ledningen.
    Visst önskar man att högre lön och status ska finnas hos alla kategorier inom vården men det är långt dit. Vården är kvinnodominerat.

    Mvh specialiserad USK
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!