• babyhummingbird

    Mitt förlossningsbrev, första barnet.

    Hejsan! Jag undrar bara om någon vänlig själ vill läsa mitt förlossningsbrev och se om jag missat något viktigt.. Inte så lätt när det är första gången man skriver ett Glad Det enda jag inte skrivit med här är att jag även fyllt i mina personuppgifter så att de inte blandar ihop mitt brev med någon annan mamma.

    Mitt förlossningsbrev:
      

    Jag vill gärna veta vad som händer under förlossningen och vill hellre ha för mycket information än för lite. Jag vill vara involverade i alla beslut som gäller förlossningen. Jag är inte rädd för smärta, nålar eller sjukhus utan ser nyfiket fram emot förlossningen och den utmaning som väntar!


    Jag vill vara så aktiv som möjligt under den aktiva fasen. Vill försöka vara upprätt, använda mig av pilatesboll och gärna bli påmind om att försöka att gå runt och röra på mig. Jag är öppen för att föda i olika ställningar och tar gärna råd från barnmorskan om detta.


    Ser gärna att det är lite mörkare belysning i rummet och så svalt som det går utan att det påverkar själva förlossningen.


    Jag är väldigt orolig för att spricka mycket och vill att barnmorskan coachar/guidar mig i när och hur jag ska krysta för bästa effekt men för att minimera risken för att spricka under själva utdrivningsskedet. Jag önskar att barnmorskan håller en varm handduk mot mellangården under krystskedet om det är möjligt och att hon även håller emot om detta skulle behövas. Vill alltså gärna att barnmorskna använder såkallat perinealskydd.


    Jag är öppen för all typ av smärtlindring men vill försöka föda utan epidural. Vill däremot veta när det är "sista chansen" för att få en epidural och då ta ställning till om jag skulle vilja ha det. Vill i första hand försöka använda mig utav lustgas, bad och dusch... men är öppen för förslag från barnmorskan gällande andra smärtlindringsmetoder.


    Jag vill själv avgöra hur delaktig min sambo ska vara i själva förlossningen och vill inte att det ställs frågor om han vill titta eller hjälpa till. Min tanke är att han ska hjälpa mig med massage, avslappning, stöttning och med lustgasen.. men inte just vid själva utdrivningen. Känner jag att jag vill vara ensam i rummet med barnmorskan ett tag utan pappan så är detta inget jag vill ska bli ifrågasatt. Han väljer att se så mycket som han vill och jag ber honom om den hjälp jag känner att jag är i behov utav för stunden. Ge gärna pappan information som jag inte lyckas ta till mig.


    Vi vill ha sen avnavling och pappan behöver inte klippa navelsträngen.


    Hellre tång än sugklocka om detta skulle bli ett måste.


    Om jag behöver bli sydd vill jag att det sker med största försiktighet och inte utav någon student eller någon oerfaren.


    Skulle det bli tal om kejsarsnitt vill jag ha information om detta så snart som möjligt. Snittet vill jag ha så långt ner som möjligt och vill inte att man stressar när det skall sys ihop.


    När bebisen är ute vill jag så vill komma igång med amningen så fort som möjligt och ser gärna att vi tre får tid tillsammans i ett eget rum.


    Framförallt hoppas jag på en spännande upplevelse och hoppas att ni på bästa sätt hjälper oss att få våran lilla flicka till världen!


  • Svar på tråden Mitt förlossningsbrev, första barnet.
  • helene 355

    jag tyckte de var ett jättebra brev, jag skrev att vi ville vara själv så mycket som möjligt under förlossningne, ej aktiva skedet och de tyckte jag var skönt. bm kom och kollade och gjorde sånt och gick sen och kom bara för undersökningar eller om jag ringde, de är något om du vill ha lika eller kriva att du vill helst ha bm med udner hela förlossningen. annars tyckte jag du verkar ha fått med allt och roligt att de var i princip exakt avr jag skrivit i mitt :)

  • Alvi

    På punkten om perinealskyddet tror jag det kan räcka att du bara skriver:

    Jag är väldigt orolig för att spricka mycket och vill att barnmorskan coachar/guidar mig i när och hur jag ska krysta för bästa effekt men för att minimera risken för att spricka under själva utdrivningsskedet. Jag önskar att barnmorskorna använder såkallat perinealskydd.

       Och det att du vill att de ska sy med största försiktighet... där är jag kluven, för självklart ska de sy så noga de kan och så örsiktigt som möjligt, men å andra sidan blev jag själv ihopsydd "rätt över hålet" efter första barnet, så jag själv hade med det som punkt i mitt andra och tredje förlossningsbrev... men kanske att du kan ta bort det? Så att de inte tycker att du kommer med pekpinnar och tror att de inte kan sitt jobb liksom... Om jag behöver bli sydd vill jag inte att någon student eller oerfaren. gör det.

    Och det med snittet... Jag är helt oinsatt där, men brukar de inte sätta snittet så långt ner som möjligt? Och låta bli att stressa? Annars kan du ta bort den infon helt, av samma anledning som ovan.

    Annars var det bra! Men du sätter mellanslag i brevet va? Så det blir lättare att läsa?    

      

     

  • niagara

    Jag tycker det var jättebra. Som tidigare sagts, ang perinalskydd: det räcker att skriva att du vill ha det.

    Sen allt annat är också bra. Skriv att du hyser en oro kring typ snitt för högt, stressigt sydd osv dvs att det inte är att du tror att de slarvar utan att det är dina egna tankespöken..

  • Snöbollskrig

    Jag ska med skriva ett... man får ju verkligen hoppas att dom tar sig tid att läsa det också...

  • JennyLi

    Så gott som allt i brevet ingår redan i barnmorskans dagliga arbete och grundläggande kunskaper. Perinealskydd exempelvis är en självklarhet och inget som behöver önskas, så du har nog inget att oroa dig över! 

  • Hera78

    Bra skrivet men väldigt långt! Tar sig verkligen BM tid att läsa allt och framförallt, kommer de ihåg vad som står i just ditt brev? Där är ju fler födande kvinnor på plats.

    Jag tror mer på punkter, det går snabbare att få en överblick utan att behöva läsa en hel novell för att få fram om kvinnan vill ha epidural eller inte... Tror tyvärr inte att dessa långa förlossningsbrev blir lästa speciellt noggrannt och framförallt inte ihågkomna.

  • jessin

    Håller med Hera78. Risken med ett för långt brev är att de bara skummar igenom det och inte kommer ihåg allt. Mycket i brevet är självklart för en barnmorskan så du bör nog försöka korta ner det och skriva mer i punktform.

  • Leffler

    Hej, tror den är bra men du skall korta ner, så de hinner läsa den. Med barn nr 1 läste de mitt brev, med nr 2 läste de inte mitt brev, då var det bra att min man var med ioch kunde framföra önskemål.

  • babyhummingbird

    Tack så mycket för alla kommentarer! Har nu börjat skriva om det.. Eller rättare sagt korta ner det :) Är känd för att kunna fara iväg lite i mina utläggningar.. Mina handlingslistor till storhandlingen ser ut som skolarbeten med både mindmaps och listor!
    Tog bort en del saker som jag inser nog är "självklara" och behåller det viktigaste punkterna för mig/oss.. Som ni säger så är det nog så att det är större chans att de verkligen läser hela om det bara är ett fåtal punkter... istället för en c-uppsats ;)

  • babyhummingbird
    Resultatet blev såhär:

     - Jag vill veta vad som händer under förlossningen och vill hellre ha för mycket information än för lite. Jag vill vara involverade i alla beslut som gäller förlossningen. Jag är inte rädd för smärta, nålar eller sjukhus utan ser nyfiket fram emot förlossningen och den utmaning som väntar!


     - Jag vill vara så aktiv som möjligt under den aktiva fasen. Vill försöka vara upprätt, använda mig av pilatesboll och gärna bli påmind om att försöka att gå runt och röra på mig. Jag är öppen för att föda i olika ställningar och tar gärna råd från barnmorskan om detta.


    - Jag är väldigt orolig för att spricka mycket och vill att barnmorskan coachar/guidar mig i när och hur jag ska krysta för bästa effekt men för att minimera risken för att spricka under själva utdrivningsskedet. Jag vill ha perinealskydd.


    - Jag är öppen för all typ av smärtlindring men vill försöka föda utan epidural. Vill däremot veta när det är "sista chansen" och då ta ställning till om jag skulle vilja ha det. Vill i första hand försöka använda mig utav lustgas, bad och dusch.


      - Ge gärna pappan information som jag inte lyckas ta till mig.


      - Vi vill ha sen avnavling


      - Hellre tång än sugklocka om detta skulle bli ett måste.


      - Skulle det bli tal om kejsarsnitt vill jag ha information om detta så snart som möjligt. 


     - När bebisen är ute vill jag så vill komma igång med amningen så fort som möjligt och ser gärna att vi tre får tid tillsammans i ett eget rum. Framförallt hoppas jag på en spännande upplevelse och hoppas att ni på bästa sätt hjälper oss att få våran lilla flicka till världen!


  • PrickenoGrodan
    babyhummingbird skrev 2012-07-10 22:32:00 följande:
    Resultatet blev såhär:

     - Jag vill veta vad som händer under förlossningen och vill hellre ha för mycket information än för lite. Jag vill vara involverade i alla beslut som gäller förlossningen. Jag är inte rädd för smärta, nålar eller sjukhus utan ser nyfiket fram emot förlossningen och den utmaning som väntar!


     - Jag vill vara så aktiv som möjligt under den aktiva fasen. Vill försöka vara upprätt, använda mig av pilatesboll och gärna bli påmind om att försöka att gå runt och röra på mig. Jag är öppen för att föda i olika ställningar och tar gärna råd från barnmorskan om detta.


    - Jag är väldigt orolig för att spricka mycket och vill att barnmorskan coachar/guidar mig i när och hur jag ska krysta för bästa effekt men för att minimera risken för att spricka under själva utdrivningsskedet. Jag vill ha perinealskydd.


    - Jag är öppen för all typ av smärtlindring men vill försöka föda utan epidural. Vill däremot veta när det är "sista chansen" och då ta ställning till om jag skulle vilja ha det. Vill i första hand försöka använda mig utav lustgas, bad och dusch.


      - Ge gärna pappan information som jag inte lyckas ta till mig.


      - Vi vill ha sen avnavling. 


      - Hellre tång än sugklocka om detta skulle bli ett måste.


      - Skulle det bli tal om kejsarsnitt vill jag ha information om detta så snart som möjligt. 


     - När bebisen är ute vill jag så vill komma igång med amningen så fort som möjligt och ser gärna att vi tre får tid tillsammans i ett eget rum. Framförallt hoppas jag på en spännande upplevelse och hoppas att ni på bästa sätt hjälper oss att få våran lilla flicka till världen!


    Det där med tång och sugklocka skulle jag ta bort. Idag används nästan bara sugklocka då få kan lägga tång korrekt. Dessutom är det ju så att detta oftast tas till i ett skedde då det är bråttom och då väljer läkaren det som är mest lämpligt och som han/hon kan.
  • PrickenoGrodan
    PrickenoGrodan skrev 2012-07-11 16:27:17 följande:
    Det där med tång och sugklocka skulle jag ta bort. Idag används nästan bara sugklocka då få kan lägga tång korrekt. Dessutom är det ju så att detta oftast tas till i ett skedde då det är bråttom och då väljer läkaren det som är mest lämpligt och som han/hon kan.
    Lycka till skulle jag ju skriva också!
  • babyhummingbird

    Fast till den förlossningen jag ska så är väldigt många specialiserade på just tång, som en utav de få förlossningarna i Sverige... eftersom nästan alla lägger klocka annars.. därför jag skrev med det. Däremot fick vi info om att man kan ha otur och att det inte är någon där just den dagen som kan tekniken att lägga tång.. och då blir det klart sugklocka istället. Men jag vet att många på Halmstad förlossning kan tekniken med tång.. och skulle det behövas hjälp på vägen ut så tar jag hellre det än sugklocka.

    Men hoppas jag slipper båda!! 


  • PrickenoGrodan
    babyhummingbird skrev 2012-07-11 16:36:27 följande:
    Fast till den förlossningen jag ska så är väldigt många specialiserade på just tång, som en utav de få förlossningarna i Sverige... eftersom nästan alla lägger klocka annars.. därför jag skrev med det. Däremot fick vi info om att man kan ha otur och att det inte är någon där just den dagen som kan tekniken att lägga tång.. och då blir det klart sugklocka istället. Men jag vet att många på Halmstad förlossning kan tekniken med tång.. och skulle det behövas hjälp på vägen ut så tar jag hellre det än sugklocka.

    Men hoppas jag slipper båda!! 

    Ja, det hoppas vi! Har ingen erfarenhet av tång men min första förlossning fick avslutas med en sugklocka pga värksvaghet (pga EDA) men den var låg och lätt så det var bara en befrielse när de plockade fram den. Får man fråga varför du föredrar tång (om det nu skulle bli aktuellt) (Nyfiken) För övrigt skulle jag ändå plocka bort den meningen i förlossningsbrevet som annars var bra. Tror nämligen inte att man väljer utan att det är andra faktorer som avgör vad som används.
  • PrickenoGrodan
    PrickenoGrodan skrev 2012-07-11 19:41:44 följande:

    Ja, det hoppas vi! Har ingen erfarenhet av tång men min första förlossning fick avslutas med en sugklocka pga värksvaghet (pga EDA) men den var låg och lätt så det var bara en befrielse när de plockade fram den. Får man fråga varför du föredrar tång (om det nu skulle bli aktuellt) (Nyfiken) För övrigt skulle jag ändå plocka bort den meningen i förlossningsbrevet som annars var bra. Tror nämligen inte att man väljer utan att det är andra faktorer som avgör vad som används.
    Det jag menar är att sugklocka kan användas om barnet fortfarande ligger högt och ej roterat färdigt medan tång kräver färdig roterad bebis, alltså det är medicinska faktorer som avgör.
    Kan för övrigt rekommendera pilatesbollen, den var grym : )
Svar på tråden Mitt förlossningsbrev, första barnet.