Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Min son leker inte med nån på dagis

    Hej!
    Jag tycker att ni ska sluta att vara ledsna och oroliga för er lille pojke. Det hjälper varken honom eller er. Och jag är inte alls säker på att det finns någon anledning till att vara det heller.
    På din beskrivning låter det som om er pojke har varit lite sen i sin motoriska utveckling. Detta betyder inte att det behöver fattas honom något när det gäller talet eller den sociala utvecklingen. Din beskrivning av hans talförmåga motsvarar precis vad man väntar sig av ett barn i hans ålder. Ofta brukar de enskilda orden  ha ett mellanspel av oförståeliga ljud och läten som föregår de verkliga orden. Med talet kan ni lugnt avvakta och stimulera honom genom att prata så mycket ni kan med honom när ni är tillsammans.
    När det gäller hans brist på kontakttagande tycker jag att det verkar högst normalt för en så liten kille i en så stor grupp med större barn. I den åldern leker inte barn med varandra, de leker själva eller bredvid andra barn. Men eftersom gruppen är så stor är det inte konstigt att han drar sig lite undan.
    Personalen på dagis borde vara införstådda med dessa basala kunskaper om lek och hjälpa honom att i mindre sammanhang, med några få barn, leka samma sak som de andra. Det är personalens uppgift att hjälpa barnen snarare än att oroa föräldrarna.
    Ni kan lugnt vänta till hösten och den barnpedagog som kommer då. Om ni har några frågor som rör er sons utveckling tycker jag ni ska träffa en barnpsykolog som ni kan få kontakt med via BVC.
    Lycka till och ha en skön sommar.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Min son leker inte med nån på dagis