• Flaminia

    Svenska tjejer - ett socialt förfall

    Border skrev 2012-06-20 08:20:58 följande:
    Nej, men vad fasen. Man måste väl ändå se till att hela livet inte står och faller med en annan människa? Att hela livet faller samman ekonomiskt om man blir lämnad?
    Jag känner en äldre kvinna som blev lämnad av sin man när hon var närmare 60 år. Hon hade inte haft någon egen inkomst på länge och i landet där hon bor är det regel att mannen betalar underhåll åt exfrun vid separation eller skilsmässa. Det har dock varit mycket krångel eftersom hennes exman varit väldigt ovillig att betala något åt henne så hon har fått bråka en massa med diverse myndigheter. Nu får hon visserligen underhåll men det är ganska litet och hennes pension är också skral.

    Det är en sån situation som jag absolut inte skulle vilja hamna i, att stå där med en dålig pension och/eller vara ekonomiskt beroende av sin före detta. Jag skulle aldrig vilja ge upp mitt jobb och kan inte förstå hur detta skulle göra mig till mindre kvinnlig. För mig sitter kvinnligheten inte i huruvida man yrkesarbetar eller inte.
  • Flaminia
    Anonym skrev 2012-06-20 08:48:59 följande:
    Varför skall du bli lämnad? Bryr du dig om din familj så blir du inte lämnad. Men det klart, satsar du på karriär, bryr dig inte om ditt hem, överlämnar anvsaret för dina barn på din man, inte orkar ha sex är risken stor att du blir lämnad. Vad har du uppnått då?
    Kvinnan i mitt exempel hade brytt sig mycket om sin familj och tagit hela ansvaret för barnen och hemmet under många år. Hon blev i alla fall lämnad. Jag har dessutom läst att i Sverige är det oftare kvinnan som tar initiativ till skilsmässa än mannen för att hon inte är nöjd med förhållandet.
  • Flaminia
    Anonym skrev 2012-06-20 09:11:50 följande:
    Arbetslös man dessutom, du har verkligen lyckats med dina val i livet. Förstår att du är arg på livet och avundsjuk på de som lyckats bättre i livet, där frun kan ta hand om sitt hem och sina barn istället för att lämna bort dom och försörja en misslyckad man.
    Så om man inte vill vara hemmafru är man avundsjuk? Vi skulle mycket väl ha råd att leva enbart på min mans lön eftersom han tjänar bra, men jag skulle aldrig vilja det eftersom jag byggt upp min kompetens under många år av utbildning och erfarenhet och inte vill slösa bort den, vilket jag skulle göra om jag gick hemma.
  • Flaminia
    KimPossible skrev 2012-06-25 19:27:52 följande:
    Hahaha, ibland vet jag faktiskt inte om du skojar eller verkligen är allvarlig.

    Jag har följt tråden från början, men inte skrivit något innan, men nu kände jag att jag faktiskt bara måste kommentera.

    Jag undrar så var du bor och vilken slags människor du umgås med. Vi bor i kranskommun till Stockholm, i ett rätt fint område där många är höginkomsttagare. Vi har vänner runt hela Sverige, i allt från mindre orter till de störssta städerna. De är allt från VD-ar (både kvinnliga och manliga ska påpekas, vilket även gäller alla nedanstående yrken), läkare, forskare, musiker, artister, lärare, advokater, ekonomer, egen företagare, hantverkare, personliga assistenter, sjuksyrror och lastbilschaffisar. Jag har dessutom en drös yrkespolitiker i min bekantskapskrets, främst moderater (många sen min tid i MUF) men även en del sossar, folkpartister och miljöpartister.

    De flesta röstar antingen på sossarna eller moderaterna, detta oavsett yrke faktiskt, jag känner höga chefer som är sossar och lastbilschaffisar och hantverkare som är moderater.  

    Ingen av dessa, inte ens min över 70 år gamla far som är rätt konservativ, har den syn på uppdelning av sysslor i hemmet som du hävdar är den "naturliga". Ingen av dem skulle komma på tanken att tro att en man inte klarar av de traditionellt sett kvinnliga sysslorna, ingen skulle heller försöka slippa undan. Ingen skulle heller komma på tanken att en kvinna bör hålla sig till barn och hemsysslor. De vet helt enkelt bättre än så.

    De flesta par har delat föräldraledigheten, alla män vill umgås med sina barn så mycket som möjligt. Ingen man jag känner tycker att barn och hem är kvinnans ansvar, ingen man jag känner (inte ens i den mest konservativa lilla byhåla man kan tänka sig) skulle vilja ha den sortens uppdelning som du förespråkar. Oavsett yrke och oavsett politisk tillhörighet.

    Så nu kanske du kan upplysa oss om var du bor, där det tydligen bara är "kommunister" till män som städar och tar ansvar för sina barn? Det vore onekligen väldigt intressant att höra.
    Glad
    Att det skulle ha något med kommunism eller socialism att göra att män städar och kvinnor gör karriär är något nytt för mig också. Hemma hos oss är det för det mesta min man som städar, trots att han är långt i från kommunist och dessutom jobbar inom ett mansdominerat yrke. Jag har själv alltid röstat borgerligt liksom mina föräldrar men lägger ändå stor vikt vid min yrkesmässiga utveckling och vid att tjäna mina egna pengar.
Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall