Inlägg från: Tirem |Visa alla inlägg
  • Tirem

    Jobbet ger mig inte tid att sörja?

    Gladskit skrev 2012-07-13 19:45:31 följande:
    Enskild angelägenhet gäller normalt nära anhörigs allvarliga sjukdom eller bortgång samt att man har rätt att vara borta vid bouppteckning och begravning. Jag har arbetat med många kollektivavtal men helt "oreglerad" enskild angelägenhet eller rätt att vara frånvarande för att man sörjer ett husdjur har jag tyvärr aldrig stött på.

    Nu vet ju din chef precis vad som hänt så att säga att du är sjuk kanske inte godtas. Chefen har egentligen inte rätt att ifrågasätta, läkarintyg krävs inte förrän dag 8 (om inte kollektivavtalet säger något annat) men nu är det ju så uppenbart vad det är som gör att du är frånvarande.

    Sjukdom i Försäkringskassans ögon handlar egentligen inte om vilken sjukdom man har eller hur sjuk man är, utan vilken arbetsförmåga man har.

    Mår man psykiskt dåligt vilket du så klart gör just nu när du förlorat en kär familjemedlem så påverkar det ens arbetsförmåga. Därför är det inte helt omöjligt att en läkare som förstår din situation sjukskriver dig några dagar.

    Du behöver som sagt inte ge din arbetsgivare något läkarintyg förrän from dag 8 men om jag var du hade jag uppsökt läkare direkt och försökt få ett läkarintyg tidigare i sjukperioden.



    Nja... Arbetsgivaren har väl rätt att kräva in intyg fån och med tag 1 om de misstänker fusk...?

    Klippt från www.lag-avtal.se/tjanster/fraga_lag_avtal/article55016.ece

    Tidigare kunde endast Försäkringskassan fatta beslut om att en viss arbetstagare skulle vara skyldig att visa läkarintyg från första sjukdagen. Efter en lagändring som började gälla den 1 januari 2008 kan dock numera även en arbetsgivare själv bestämma att en viss arbetstagare ska vara skyldig att visa läkarintyg från första sjukdagen ?om det finns särskilda skäl för det?. En sådan begäran får inte avse längre tid än ett år och ska vara skriftlig.


  • Tirem
    Gladskit skrev 2012-07-14 17:34:01 följande:
    Om de misstänker fusk ja. Men här är ju inget fusk, får TS läkarintyg så har ju en läkare intygat att hennes förmåga är nedsatt.

    Säg att chefen beviljar första dagen som permission (frånvaro med lön) på grund av att hunden har gått bort. Dag två blir olovlig frånvaro om TS inte kommer till jobbet. Från dag 3 har TS varit hos en läkare och fått läkarintyg. Dag 3 blir karens och from dag 4 och framåt får TS sjuklön eftersom hon har läkarintyg. Mitt råd var att skaffa läkarintyg tidigare än dag 8 för att slippa bli ifrågasatt.

    Det stämmer också som du skriver att arbetsgivare kan begära förstadagsintyg. Men detta förutsätter att man antingen har detta angivet i kollektivavtalet (om det gäller hela arbetsplatsen) eller att den anställde informerats om att det är förstadagsintyg som gäller. Det är inget som arbetsgivaren kan komma och kräva i efterhand.



    Jag hänvisade till denna sida då det skrevs i tråden att arbetsgivaren inte har rätt att kräva intyg förrän först dag 8.

    Kan man verkligen bli sjukskriven för att ens hund har dött? Vad jag hört och läst den senaste tiden verkar det knappt som om cancersjuka för igenom en sjukskrivning.


  • Tirem
    Gladskit skrev 2012-07-15 08:44:59 följande:
    Det är ju en bedömning som en läkare får göra. Att må psykiskt dåligt kan sätta ner arbetsförmågan likväl som en "fysisk" sjukdom eller sjukdomstillstånd kan göra. Huruvida det kommer att gå igenom hos Försäkringskassan eller ej är en helt annan fråga.



    Sant!


Svar på tråden Jobbet ger mig inte tid att sörja?