• Fre 10 aug 2012 07:53
  14523 visningar
  6 svar
  6
  14523

  Ångest, Cipralex 10mg, hjälper/hjälper inte?

  Hej,


   Fick plötsligt ångest nu i sommar, kämpade på hela juni och juli, men det blev bara värre och trots att jag tänkt att jag ska klara det utan mediciner, så gav jag upp, tänkte jag måst pröva för ångesten kom bara oftare och oftare. Hade ett antal panikattacker också. Så nu har jag ätit Cipralex 10 mg i snart 3 veckor. Redan efter 1.5 vecka märkte jag resultat, och ångesten har varit borta i 1.5 vecka. Så skönt! 


  Min ångest kommer egentligen från ingenstans och jag kan inte alltid säga vad som orsakar den, men till mycket stor del har den att göra med hur jag mår fysiskt. Pga spänd nacke och axlar och lite andra krämpor, så kunde det ibland t.ex. ge lite yrsel och det satte igång en ångestattack. Huvudvärk -> ångestattack, nån annan krämpa ->mer ångest osv. 


  Den värsta ångesten har alltså varit borta, men en viss oro kan jag känna i kroppen ungefär som att ’skulle jag inte äta cipralex så skulle jag nu ha en kraftig ångestattack’, men jag är nöjd ifall det håller sig på denna nivå. Men igår kväll så hade jag en brännande värk i axlar&armar (pga jobbet) och plötsligt fick jag en ångestattack!! Arrrgh, har varit så nöjd med att medicinerna har verkat funka. Även imorse hade jag lätt ångest. Vill inte!!


   Hoppas verkligen detta är tillfälligt, för jag vill inte ha ångest! Och jag vill att 10 mg Cipralex ska räcka!

Svar på tråden Ångest, Cipralex 10mg, hjälper/hjälper inte?
 • Fre 10 aug 2012 10:32
  #1

  Hej!

  Du får nog se till att ha lite is i magen 3 veckor är inte så lång tid, för mig tog det betydligt längre innan jag mådde bättre. Jag mådde oxå bättre första veckan och sen sämre. Det är vanligt att man kan må sämre i början. Jag äter själv 20 mg cipralex för panikångest. Kämpa på det blir bättre snart!

 • Fre 10 aug 2012 14:56
  #2

  Lotusen79: hur är det med dig nu?

 • Fre 10 aug 2012 19:53
  #3

  Ja, vad ska man säga klart det är mycket bättre men helt " återställd " är jag inte. Har ätit Cipralex sedan januari, maxdos sen april. Har ingen direkt malande ångest som jag kunde ha förut men jag går konstant runt och känner efter hur det känns i kroppen och har som du problem med nacke och rygg vilket påverkar mig mycket. Kan få lite symtom på PÅ ibland men det är mest att jag får som svallningar, illamående och olustkänslor.

  Min PÅ beror på några intensiva år med husbygge, barnafödande och lite genetiskt ( min pappa har haft PÅ ).

  Tror att alla svarar olika på insättningen av ssri medicin. Jag har haft det riktigt tufft med ökad ångest och fick under upptrappningen min största attack. Jag fick oxascand/sobril utskrivet efter den attacken vilket känns som en trygghet. Tar en då och då när hjärnan behöver en pause.

  Som sagt räkna med att det kan ta tid och höjer du dosen så räkna med några tuffa veckor innan det vänder. Men förhoppningsvis slipper du höja och det snart börjar vända mot det bättre.

 • Anonym (Mikka­n)
  Fre 10 aug 2012 20:00
  #4

  TS: Jag hade kunnat skriva ditt inlägg. Känner precis igen mig. Jag började på Cipralex i våras. Först 5 mg, sen 10 mg. Trodde jag var ångestfri mer eller mindre men fick en mild ångestattack på en spårvagn. (Kan dock tillägga att "attacken" var mycket mildare än förr, typ som att det fanns ett "tak" för hur jobbig den kunde bli. Kunde andas, kunde sitta lugnt och den gick över jättesnabbt.) Känslan av att få en ny "attack" var ändå enormt irriterande för jag hade trott att jag var fri från dem äntligen. Jag höjde motvilligt min medicin till 20 mg på läkarens inrådan och har sen dess inte kännt av PÅ alls. (Ta i trä...)

  Jag tycker inte att du ska vara rädd att testa att höja dosen. Jag kände inga biverkningar av det eller förvärrad ångest, har bara varit ångestfri sen dess.
  Tror ofta att läkare vill att man dosjusterar innan man byter preparat, annars går det inte att utvärdera medicinen riktigt.

  Har du någon vid behovs-medicin?

 • Lör 11 aug 2012 08:13
  #5

  Hej,

  har också intensiva år bakom mig med husbygge, sommarstugerenovering, 3 barn, mycket jobb osv. Känner nu att allting börjar lite lugna ner sig så jag tror att för min del är det flerårig stress som orsakar mitt mående. Mycket värk också. Det är min egen teori.

  Räknade ut att jag borde få mens typ idag, så kanske det är det som också gör det värre + plus den mystiska kraftiga värken jag fått mittiallt mellan skuldrorna och strålar ut i armarna. Och som man tyvärr är funtad, så börjar man oroa sig för att få ångest och då blir allting värre. Ska ge det några dgar/veckor ännu med 10 mg. Blir det inte bättre, måste jag överväga en doshöjning.

  JAg har nog behovsmedicin att ta, oxascand, men tycker inte om att ta dem dagtid, blir så trött och mystisk i huvudet. Har tagit det nån gång på kvällen och ibland när jag vaknat på natten.
        
        

 • Lör 11 aug 2012 08:28
  #6

  Ja, då har vi liknande situation! Går regelbundet hos kiropraktor, men inser att jag MÅSTE komma igång med att träna kroppen för att få bukt på alla spänningar. Det blir som en ond cirkel på något vis.
  Nu har jag haft huvudvärk i ett par dagar pga nacken och då känner jag ångesten/oron betydligt mer.

  Det där med mensen stämmer in på mig oxå, mår alltid sämre runt mensen. Vet vad du menar med att inte vilja ta oxascand på dagarna, gäller att överväga.

Svar på tråden Ångest, Cipralex 10mg, hjälper/hjälper inte?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...