Det var så lite så Essi73!
Här kommer några till;
FISKSOPPA - 4 portion 3 points/portion
6-7 potatisar (ca 500g)
1 bit selleri (ca 200g)
1 förpackning (500g) krossade tomater med vitlök
400g djupfryst sej, hoki eller tork
2 dl crème fraich
Skala och skär potatis och selleri i små tärningar. Koka upp de krossade tomaterna med 7,5dl vatten, 1 tsk salt och 1-2 krm peppar. Lägg i potatis och selleri och låt koka under lock ca 10 min. Halvtina och skär fisken i kuber. Lägg fisken i grytan och låt koka ytterligare 6-8 minuter. Smaksätt med fraichen med 2-3 krm salt och gärna 1-2 pressade vitlöksklyftor och 3 msk hackad persilja.
KRYDDIG KÖTTFÄRSSOPPA MED PASTA ? 4 portioner 4 points/portion
300 g nötfärs (max 10%)
1 tsk flytande margarin
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilikrydda
1/2 tsk oregano
1 gul lök
1 burk (400g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 liter buljong (av tärning eller fond)
3/4 dl röda linser
3/4 dl minipasta, t ex stelline (små stjärnor)
2 salladslökar
salt, peppar
Hacka lök. Bryn köttfärsen smulig i margarin, tillsätt lök och låt fräsa samman ett par minuter. Krydda väl. Rör ner krossade tomater, tomatpuré och tillsätt buljong. Koka upp och rör ner pasta och linser. Låt puttra samman under lock tills pastan och linserna mjuknat. Späd ev med mer buljong till önskad konsistens. Strö över skivad salladslök och servera.
ASIATISK SOPPA ? 4 portioner 1 points/portion
1 liter vatten
2 buljongtärningar Tom Yum (finns i asiatiska mataffärer)
1 purjolök
1 burk strimlade bamuskott
2 kycklingfiléer
ev extra chili som hackas ned i soppan
5 färska champinjoner
Koka upp vattnet och ha i buljongtärningarna och de strimlade ostekta kycklingfiléerna. Dessa ska koka i buljongen ca 20 minuter, tillsätt grönsakerna och koka ytterligare 5 minuter. (Kolla så att kycklingen inte är rosa inuti).
PASTASÅS MED TOMAT OCH TONFISK ? 2 portioner 7,5 points ink.pasta
2 tsk olja
2 hackade lökar
1 pressad vitlöksklyfta
1 röd hackad paprika
100 gr skivade champinjoner
1 msk torrt vin
200 gr krossade tomater
1 tsk mejram eller oregano
90 gr tonfisk i vatten
120 gr pasta ? grovare och större
(tonfisken kan bytas ut mot röda bönor)
Hetta upp olja, fräs lök, paprika och vitlök. Tillsätt 2 msk vatten och lägg i champinjonerna, tillsätt ev vin. Blanda ner tomatkrosset och kryddorna. Blanda ner tonfisken. Servera med pastan.
PASTASÅS MED BROCCOLI OCH CHAMPINJONER ? 1 portion 6 points ink.pasta
60 gr pasta tex snäckor
1 tsk olja
1 skivad salladslök
60 gr broccoli smått
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
2 msk vatten
100 gr champinjoner skivade
1 msk kesella eller annan färskost
Koka pastan. Hetta upp olja och fräs lök, vitlök, broccoli, champinjoner och ingefära. Tillsätt vatten, krydda och rör ner osten. Servera direkt.
SPAGETTI MED BACONSÅS ? 4 portioner 4,5 points
2 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl lättmjölk
1 dl riven ost 10%
1 paket bacon
Stek baconet och låt det rinna av på papper. Stek mjölet i smöret, häll på mjölken. Låt puttra och tillsätt resten. Servera med spagettin.
PASTASÅS MED SKINKA ? 1 portion 1,5 points
6 skivor skinka
½ gul lök, hackad
1 burk krossade tomater
3 msk fraiche max 2 %
franska örter alt. Basilika och oregano
Blanda allt och koka upp.
PASTASÅS MED KELDA 2,5 points
1 Kelda ostsås
skinka
1 gul lök
ev. champinjoner och broccoli
Stek löken i lite vatten, stek de ev champinjonerna, häll på såsen. Lägg i skinkan och koka upp. Servera med pasta.
BILLIG BROCCOLISÅS ? 1 portion 2 points
500gr broccoli
3-4 vitlöksklyftor
5-6 dl grönsaksbuljong
1 burk Mini fraiche
Koka broccolin i buljonen, och pressa ner vitlöksklyftorna. Mixa såsen slät. Rör ner Mini fraichen och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
KYCKLING OCH BACONSÅS ? 4 portioner 4 points/portion
2 kycklingfiléer
1pkt bacon
1 burk fraiche (8%)
grillkrydda, timjan, cayennepeppar
färska champinjoner
1 purjolök
2 paprikor i olika färger
Klipp filéerna i bitar, stek tills de är genomstekta. Krydda med grillkryddan, stek ytterligare en stund och tag upp kycklingen. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och bryn dem lätt, klipp baconet i bitar och stek dem knapriga. Tag upp baconet och torka av på hushållspapper, lägg tillbaka bacon och grönsaker i den sköljda pannan, häll i fraiche och krydda med timjan. Låt det puttra samman och servera med grönsallad!
AFRIKANSK KÖTTGRYTA ? 4 portioner 3,5 points/port
480 g benfritt griskött, t.ex. skinka eller bog
Marinad:
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
4 hela kryddnejlikor
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk oregano
1 msk curry
1 dl soja
2½ dl tomatjuice
4 tsk olja
Strimla köttet. Skala och skiva löken. Pressa vitlöksklyftorna och krossa de hela kryddorna i en mortel. Blanda ihop alla ingredienser och lägg i köttet. Marinera i 6-12 timmar.
4 morötter
3 tsk vetemjöl
½ dl vatten
Skala och skiva morötterna tunt. Häll kött, marinad och morötter i en kastrull och
koka på svag värme under lock ca 20 min. Blanda mjöl och vatten till en redning
och rör ner i grytan under omrörning. Koka ytterligare 3-5 min. Servera med ris eller potatis och grönsaker, lägg till points för det.
RENSKAVSWRAPS ? 4 portioner 6 points/portion
1 paket renskav (ca 240 g)
2 msk flytande margarin
2 schalottenlökar
salt, vitpeppar
1 klyfta isbergssallad
2 tomater
4 msk gräddfil
2 msk lättfil
1 msk riven pepparrot
4 mjuka tunnbröd à 40 g
Stek renskav enligt anvisning på paketet. Hacka schalottenlöken, tillsätt denna till renskaven (som ska stekas nästan knaprig). Krydda med salt och peppar. Strimla salladen, hacka tomaterna. Blanda gräddfil, fil och pepparrot. Fördela renskav med lök, sallad och tomat på tunnbröden. Klicka på pepparrotsfil. Rulla ihop. Utmärkta till en utflykt, förpacka i folie eller plast.
KESOPAJ MED TOMAT ? 4 portioner 5 points/portion
Pajdeg:
2 msk flytande margarin
3 msk keso
1 dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
Blanda margarin och keso med de båda mjölsorterna. Tryck ihop degen till en boll och låt den vila kallt i ca 30 min. Kavla ut degen och klä en pajform, (23 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i ca 10 min på 200 grader.
Fyllning:
6 tomater
1 tsk smulad dragon
250 g keso
1 liten gul lök
3 ägg
2 dl lagrad riven ost (max 17%)
2 tsk potatismjöl
vitpeppar
Skiva tomaterna och lägg dem i formen. Strö över dragon och vitpeppar. Blanda keso, finhackad lök, ägg, ost och potatismjöl. Häll blandningen över tomaterna. Grädda i 200 grader, ca 30 min.
PANNBIFF I UGN ? 4 portioner 3 points/portion
300 g nötfärs
½ gul lök
2 dl rårivna morötter
1 dl keso
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
3 msk soja
Värm ugnen till 200 grader. Skala och finhacka löken, finriv morötter. Blanda färsen med lök, morötter och keso. Smaksätt med salt och peppar. Forma till fyra stora och ganska knubbiga biffar. Pensla ett ungsfat eller långpanna med soja. Pensla även biffarna. Stek dem sedan i ca 20 minuter tills de fått fin färg. Pensla ev. en extra gång med soja under stektiden.
FRANSK KÖTTGRYTA - 4 port 4 points/port
1 tsk flytande margarin
500 g oxköttgrytbitar
2 msk oxfond med rödvin (Touch of Taste)
1,5 dl vatten
1 röd paprika
8 schalottenlökar
10 champinjoner
1 dl matlagningsgrädde
1 dl lättmjölk
maizena
timjan, salt, peppar
Skär lökar och paprika i bitar och fräs tillsammans med champinjoner i en gryta. Lägg upp på fat och bryn sedan köttet i samma gryta. Häll på vatten och fond, låt koka under lock. Mot slutet av kokningen, tillsätt frästa grönsaker, grädde, mjölk och timjan. Salta och peppra och tillsätt ev mer fond. Red vid behov. Servera med ris och sallad.
KYCKLING I PLÅT MED POTATIS/TOMAT ? 4 portioner 4 points/portion
kyckling, valfri del
potatisar, valfri mängd
tomater, valfri mängd
3 msk timjan
1 pressad vitlöktklyfta
1 msk olivolja 3p
Gnid in kycklingen både invändigt och runt om med salt och peppar samt timjan (ca 2 msk).
Lägg i en större form. Blanda ihop lite olivoljan, lite pressad vitlök, timjan (ca: 1 msk) och salt. Runt kycklingen lägger du nu potatis i valfri mängd, även andra rotfrukter går bra. Pensla potatisen med blandningen.In med allt i ugnen ca: 1 timme, efter ca: 45 min lägger du även i tomathalvor som du också penslar med blandningen. In i ugn igen ca: 15-20 min. Vänd även på potatisarna.
MOROTSLASAGNE ? 6 portioner 6 points/ portion
12 lasagneplattor
2 små burkar eller 1 stor chilikeso
2 burkar krossade tomater + buljongtärning
tomatpuré
champinjoner
6-7 rivna morötter
1-2 hackade gula lökar
salt, peppar, persilja, oregano, vitlök
ev sambal oelek
2 dl riven ost, max 10%
Fräs morötter och lök i lite olivolja.Häll i tomaterna och krydda med salt, peppar och oregano. Låt puttra ca 10 min. Rör ner keson när tomatröran puttrat färdigt. Blanda ner persilja.Varva tomatsåsen med plattorna. Strö över riven ost. Ugn 225 grader i 30 min.
POTATISMOUSSAKA ? 2 portioner 5,5 points/portion
5-6 potatisar
½ dl buljong
150g nötfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater, gärna smaksatta
1 vitlöksklyfta
1 burk vv fraiche chili
2 msk fond
1 tsk basilika
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen och lägg i en ugnssäker form. Slå över buljong. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Hacka löken och bryn i stekpanna tillsammans med färsen. Häll på krossade tomater, pressad vitlök, vv fraiche och fond. Krydda. Lägg detta över potatisen och grädda ytterligare 15 minuter.
LÖVBIFF MED SPARRISSTUVNING ? 4 portioner 4,5 points/portion
350-400g skivad lövbiff
5 dl färdigt pulvermos
vitsås för 4 pers
1 burk sparris
skivade tomater
sallad
Stek lövbiffen lätt och klipp köttet i ca: 5x5 cm stora fyrkanter. Lägg detta i en ugnsfast form. Gör en vitsås på 3 dl lättmjölk, 2-3 msk mjöl och 2 tsk flytade margarin. (Häll 2 dl mjölk i kastrull, häll på margarinet, blanda 1 dl mjölk med mjölet och häll på detta. Låt koka ihop under omrörning.) Salta och peppra. Dela sparrisen i ca: 2 cm stora bitar och häll i detta i vitsåsen. Låt koka ihop igen. Vill du ha mer sparrissmak så använd en del av spadet också. Häll stuvningen över lövbiffen.
Tillaga potatismoset enligt förpackningen. Spritsa el klicka detta över stuvningen i formen. Täck sedan allt med skivade tomater.In i ugn 200 grader ca: 15 min, till det bubblar i mitten så allt är varmt.
VITLÖKSKYCKLING MED PASTAWOK ? 4 portioner 6 points/portion
4 kycklingfiléer
2 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk svartpepparkorn
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olja eller flytande margarin
Pastawok:
200 g tunn tagliatelle
1 paprika
100 g sockerärter
100 g minimajs
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
1 dl vatten + ½ hönsbuljontärning
2 tsk kinesisk olja
Dela varje kycklingfilé i två delar så att var och en ger två tunna schnitzlar. Blanda salt, socker, grovt krossad svartpeppar och pressad vitlök. Gnid in kycklingfiléerna med det. Låt marinera i minst 30 minuter. Koka pastan enligt anvisningarna. Småfräs grönsakerna i oljan och smaksätt med sambal oelek. Tillsätt vattnet med buljongtärningen och sojan. Låt småkoka i några minuter. Blanda i den kokta pastan. Stek kycklingfiléerna i oljan. Servera pastan med grönsakerna och kycklingen tillsammans. Ha gärna en grönsallad till.
KYCKLINGSPETT MED RISOTTO ? 4 portioner 5 points/portion
Risotto:
1 hackad gul lök
100 g färsk eller djupfryst spenat
2 msk smör
2 dl avorioris
5 dl grönsaksbuljong
½ tsk salt
2 krm peppar
Kycklingspett:
4 kycklingfiléer
½ msk olja
1 msk soja
Kycklingspett: Skär kycklingen i bitar. Blanda olja och soja till marinad och lägg ner kycklingen. Låt ligga i marinaden 1 timme. Trä upp på spett och grilla ca 5 minuter.
Risotto: Fräs lök och hackad spenat i smör i en kastrull. Tillsätt risgrynen och 4 dl grönsaksbuljong. Låt riset koka på svag värme utan lock. Rör om då och då. är vattnet kokat in efter ca 15 minuter, häll i ytterligare 1 dl grönsaksbuljong och fortsätt att koka under omrörning tills vattnet kokat in. Risotton ska vara krämig. Smaka av. Servera med tomat och lök sallad.
KASSLER MED SVAMP OCH PURJORÖRA ? 4 portioner 4,5 points/portion
400 gr kassler
200 gr champinjoner
1 msk smör
1 purjo
2 krm paprika
2 krm svartpeppar
2 msk pressad citron
½ buljongtärning
1 msk vetemjöl
4 dl lättmjölk
Skär svampen i mindre bitar och fräs den i smör i en kastrull. Strimla purjon och låt den fräsa med. Strö över paprikapulver och svartpeppar. Tillsätt citron och buljongtärning. Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölken. Låt koka ca 5 minuter. Skiva kasslern och bräck (dvs stek på den) den i en stekpanna. Servera med pressad potatis och sallad.
Och till sist något gott;
HALLONBAKELSE ? 2 portioner 4 points
8 rundlar fryst filodeg (10 cm i diameter)
1 ¼ dl lätt creme fraiche
½ tsk vaniljsocker
125 gr hallon
florsocker
ev. myntablad till garnering
Värm ugnen till 175 garder. Skär rundlar ur filodegen med tex en tallrik. Lägg dem på en plåt med papper och sikta över lite florsocker. Grädda tills degen blivit spröd och fått färg 4-5 min. Låt dem kallna. Sila creme fraichen. Smaksätt den med vaniljsocker. Varva 4 rundlar och creme och hallon, lägg creme och hallon överst. Sikta över lite florsocker och garnera med mynta.
KAFFEKAKA MED ÄPPLE OCH KANEL ? 12 bitar 3 points/bit
Vetemjöl 3 dl
Bakpulver 1,5 tsk
Suketter Strö 1 dl
Smör 75 g
Ägg 2 st
Mjölk 1 dl
Kanel 1 tsk
Äpplen 2 - 3 st
Smörj och bröa en slät bakform. Blanda mjöl, bakpulver och Suketter Strö i en skål. Finfördela smöret med fingrarna i mjölblandningen till en grynig massa. Vispa ihop ägg och mjölk och rör ner det i smulblandningen. Häll smeten i formen. Skala äpplena, skär dem i klyftor och kärna ur dem. Stick ner tunna äppelklyftor tätt i kaksmeten. Strö över kanel. Grädda i 200º ca 30 min tills den är genomgräddad och fått färg.
CHEESECAKE MED SAFFRAN OCH BÄR ? 8 portioner 3,5 points/portion
6 digestivekex
1 krm kanel
1 krm ingefära
40 g flytande margarin
Fyllning: 1/3 pkt saffran
2 msk Kesella (10%)
1 dl Philadelphia light, 7 msk
4 msk lättkesella
7 tsk strösocker
1/2 tsk vanillinsocker
1 äggula
rivet skal och saft av 1/2 citron 1 äggvita
Garnering: 1-2 dl färska bär efter tillgång
1/2 tsk florsocker
Krossa kexen i en mortel eller matberedare. Blanda med kanel, ingefära och margarinet. Tryck ut i 8 tartelettformar och ställ dessa kallt en stund. Förgrädda i 200° i 6-8 minuter. Se upp så att bottnarna inte blir brända. Låt dem svalna. Sänk värmen till 150°. Rör ut saffranet i kesella (10%). Blanda med philadelphia, kesella, socker, vanillinsocker, äggula, citronskal och citronsaft. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Fördela i formarna och grädda kakorna färdiga i 15-20 minuter. Serveras kalla med några syrliga färska bär och en aning florsocker pudrat över.
MUFFINS ? 20 points 1 points/st
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 banan ( byt ut mot blåbär)
1tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
4 1/2 dl kokhett vatten
4 msk kakao ( kakao brukar jag ta bort när jag gör med blåbär o lägga till mer vaniljsocker istället )
Ägg och socker vispas poröst. Blanda ner övriga ingredienser och blanda smeten väl. Gör antingen muffins eller sockerkaka. Grädda i ca 175g i ca 10 minuter om det är muffins ca 40 min om du gör sockerkaka.
Vid 20 st muffins blir det en points styck med banan, billigare med pointsfri frukt eller bär.
MÅ BRA:S KLADDKAKA MED HALLONSSÅS ? 8 bitar 3 points/bit
1/2 msk lättmargarin
2 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl lättmjölk
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2/3 dl kakao av bästa kvalitet, typ Valhorna
Till servering:
florsocker
färska bär och bärsås
Rör margarin, socker och ägg vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt hälften av mjölken. Vispa. Blanda de torra ingredienserna för sig. Vispa samman med äggblandningen. Häll i resten av mjölken och rör tills smeten är jämn. Häll smeten i en teflonform med löstagbar botten som ej behöver smörjas. Grädda kakan i 30?40 min i 150°. Låt svalna och sikta lite florsocker över kakan före servering. Dekorera med nyskördade bär, t ex krusbär, och en mixad silad sås av färska hallon.