• Sweetie

    ~*~ Middags och mattips för oss som Viktväktar och räknar points! :-D~*~

    Tänkte starta denna tråden så vi viktväktare kan stötta och pusha varandra men framförallt dela med oss av våra VV recept med färdiguträknade points!

    Eller varför inte fråga dom så t ex har butiksguiden om hur många points Dafgårds kåldolmar tex innehåller..

    Lycka til och håll till godo gott folk!!

    Detta klarar vi!!

    Kramizz
    Sweetie

  • Svar på tråden ~*~ Middags och mattips för oss som Viktväktar och räknar points! :-D~*~
  • Sweetie

    Jag ska ner ca 40-45 kg..
    Kan säga att jag gått ner nästan 30 nu sen jag fick sonen.. gick upp nästan 40 kg d åjag vänta honom och jag va ingen liten cookie innan..

    Så när jag når mitt mål kan jag säga att jag gått ner lika mycket som jag väger då om inte mer!

    Jag ska ner 15 kg mer än vad min trivselvikt är.. Det ståndas bröllop då serru.. Sen är det planerat bebis igen.. och då har jag några marginaler så man kanske kan njuta av graviditeten denna gången.. Utan att ha ångest för vikten mm..

    Tata sålänge..

    Dax att koka gröt..

  • Hedenstedt

    Jösses gumman! va du uppe och kokade gröt redan kl 06:00
    Då sov jag som en nöffe
    Cami:83 Efter 3 veckor hade jag gått ner 3,2kg, mitt första mål är att gå ner 10
    ...Sen är det dax för unge nr 2

    **Kram På Er**

  • Sweetie

    Haha... jag pallade inte att koka gröt utan fick sonen att sova igen och jag likaså...

    Nu är det dax för lunch!!

    Det blir samma som middagen igår... Är helt frällst i kokt potatis och kokt broccoli!!
    Sen kan man ju bara välja kött eller vad man nu vill ha till!

    KRaaaaamizz

  • Essi73

    Måste vara traska in här och tacka *ELLAZ* så mycket för alla recept Vilken liten guldgruva dom var!
    Jag har en VV-kokbok, ur den har jag provat ganska många recept och fanatasin börjar tryta, så dina recept kom som en skänk från ovan.
    *Tack*!

  • Sweetie

    Har minsann kostat på mig 2 st VV kokböcker nu... **stolt**

    Ska skriva in några goda recept sen..

  • E l l a

    Det var så lite så Essi73!

    Här kommer några till;

    FISKSOPPA - 4 portion 3 points/portion
    6-7 potatisar (ca 500g)
    1 bit selleri (ca 200g)
    1 förpackning (500g) krossade tomater med vitlök
    400g djupfryst sej, hoki eller tork
    2 dl crème fraich
    Skala och skär potatis och selleri i små tärningar. Koka upp de krossade tomaterna med 7,5dl vatten, 1 tsk salt och 1-2 krm peppar. Lägg i potatis och selleri och låt koka under lock ca 10 min. Halvtina och skär fisken i kuber. Lägg fisken i grytan och låt koka ytterligare 6-8 minuter. Smaksätt med fraichen med 2-3 krm salt och gärna 1-2 pressade vitlöksklyftor och 3 msk hackad persilja.

    KRYDDIG KÖTTFÄRSSOPPA MED PASTA ? 4 portioner 4 points/portion
    300 g nötfärs (max 10%)
    1 tsk flytande margarin
    1/2 tsk paprikapulver
    1/2 tsk chilikrydda
    1/2 tsk oregano
    1 gul lök
    1 burk (400g) krossade tomater
    2 msk tomatpuré
    1 liter buljong (av tärning eller fond)
    3/4 dl röda linser
    3/4 dl minipasta, t ex stelline (små stjärnor)
    2 salladslökar
    salt, peppar
    Hacka lök. Bryn köttfärsen smulig i margarin, tillsätt lök och låt fräsa samman ett par minuter. Krydda väl. Rör ner krossade tomater, tomatpuré och tillsätt buljong. Koka upp och rör ner pasta och linser. Låt puttra samman under lock tills pastan och linserna mjuknat. Späd ev med mer buljong till önskad konsistens. Strö över skivad salladslök och servera.

    ASIATISK SOPPA ? 4 portioner 1 points/portion
    1 liter vatten
    2 buljongtärningar Tom Yum (finns i asiatiska mataffärer)
    1 purjolök
    1 burk strimlade bamuskott
    2 kycklingfiléer
    ev extra chili som hackas ned i soppan
    5 färska champinjoner
    Koka upp vattnet och ha i buljongtärningarna och de strimlade ostekta kycklingfiléerna. Dessa ska koka i buljongen ca 20 minuter, tillsätt grönsakerna och koka ytterligare 5 minuter. (Kolla så att kycklingen inte är rosa inuti).

    PASTASÅS MED TOMAT OCH TONFISK ? 2 portioner 7,5 points ink.pasta
    2 tsk olja
    2 hackade lökar
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 röd hackad paprika
    100 gr skivade champinjoner
    1 msk torrt vin
    200 gr krossade tomater
    1 tsk mejram eller oregano
    90 gr tonfisk i vatten
    120 gr pasta ? grovare och större
    (tonfisken kan bytas ut mot röda bönor)
    Hetta upp olja, fräs lök, paprika och vitlök. Tillsätt 2 msk vatten och lägg i champinjonerna, tillsätt ev vin. Blanda ner tomatkrosset och kryddorna. Blanda ner tonfisken. Servera med pastan.

    PASTASÅS MED BROCCOLI OCH CHAMPINJONER ? 1 portion 6 points ink.pasta
    60 gr pasta tex snäckor
    1 tsk olja
    1 skivad salladslök
    60 gr broccoli smått
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 tsk riven ingefära
    2 msk vatten
    100 gr champinjoner skivade
    1 msk kesella eller annan färskost
    Koka pastan. Hetta upp olja och fräs lök, vitlök, broccoli, champinjoner och ingefära. Tillsätt vatten, krydda och rör ner osten. Servera direkt.

    SPAGETTI MED BACONSÅS ? 4 portioner 4,5 points
    2 msk smör
    4 msk vetemjöl
    6 dl lättmjölk
    1 dl riven ost 10%
    1 paket bacon
    Stek baconet och låt det rinna av på papper. Stek mjölet i smöret, häll på mjölken. Låt puttra och tillsätt resten. Servera med spagettin.

    PASTASÅS MED SKINKA ? 1 portion 1,5 points
    6 skivor skinka
    ½ gul lök, hackad
    1 burk krossade tomater
    3 msk fraiche max 2 %
    franska örter alt. Basilika och oregano
    Blanda allt och koka upp.

    PASTASÅS MED KELDA 2,5 points
    1 Kelda ostsås
    skinka
    1 gul lök
    ev. champinjoner och broccoli
    Stek löken i lite vatten, stek de ev champinjonerna, häll på såsen. Lägg i skinkan och koka upp. Servera med pasta.

    BILLIG BROCCOLISÅS ? 1 portion 2 points
    500gr broccoli
    3-4 vitlöksklyftor
    5-6 dl grönsaksbuljong
    1 burk Mini fraiche
    Koka broccolin i buljonen, och pressa ner vitlöksklyftorna. Mixa såsen slät. Rör ner Mini fraichen och koka upp. Smaka av med salt och peppar.

    KYCKLING OCH BACONSÅS ? 4 portioner 4 points/portion
    2 kycklingfiléer
    1pkt bacon
    1 burk fraiche (8%)
    grillkrydda, timjan, cayennepeppar
    färska champinjoner
    1 purjolök
    2 paprikor i olika färger
    Klipp filéerna i bitar, stek tills de är genomstekta. Krydda med grillkryddan, stek ytterligare en stund och tag upp kycklingen. Skär grönsakerna i lagom stora bitar och bryn dem lätt, klipp baconet i bitar och stek dem knapriga. Tag upp baconet och torka av på hushållspapper, lägg tillbaka bacon och grönsaker i den sköljda pannan, häll i fraiche och krydda med timjan. Låt det puttra samman och servera med grönsallad!

    AFRIKANSK KÖTTGRYTA ? 4 portioner 3,5 points/port
    480 g benfritt griskött, t.ex. skinka eller bog
    Marinad:
    2 gula lökar
    2-3 vitlöksklyftor
    4 hela kryddnejlikor
    1 tsk kryddpepparkorn
    1 tsk oregano
    1 msk curry
    1 dl soja
    2½ dl tomatjuice
    4 tsk olja
    Strimla köttet. Skala och skiva löken. Pressa vitlöksklyftorna och krossa de hela kryddorna i en mortel. Blanda ihop alla ingredienser och lägg i köttet. Marinera i 6-12 timmar.
    4 morötter
    3 tsk vetemjöl
    ½ dl vatten
    Skala och skiva morötterna tunt. Häll kött, marinad och morötter i en kastrull och
    koka på svag värme under lock ca 20 min. Blanda mjöl och vatten till en redning
    och rör ner i grytan under omrörning. Koka ytterligare 3-5 min. Servera med ris eller potatis och grönsaker, lägg till points för det.

    RENSKAVSWRAPS ? 4 portioner 6 points/portion
    1 paket renskav (ca 240 g)
    2 msk flytande margarin
    2 schalottenlökar
    salt, vitpeppar
    1 klyfta isbergssallad
    2 tomater
    4 msk gräddfil
    2 msk lättfil
    1 msk riven pepparrot
    4 mjuka tunnbröd à 40 g
    Stek renskav enligt anvisning på paketet. Hacka schalottenlöken, tillsätt denna till renskaven (som ska stekas nästan knaprig). Krydda med salt och peppar. Strimla salladen, hacka tomaterna. Blanda gräddfil, fil och pepparrot. Fördela renskav med lök, sallad och tomat på tunnbröden. Klicka på pepparrotsfil. Rulla ihop. Utmärkta till en utflykt, förpacka i folie eller plast.

    KESOPAJ MED TOMAT ? 4 portioner 5 points/portion
    Pajdeg:
    2 msk flytande margarin
    3 msk keso
    1 dl grahamsmjöl
    1½ dl vetemjöl
    Blanda margarin och keso med de båda mjölsorterna. Tryck ihop degen till en boll och låt den vila kallt i ca 30 min. Kavla ut degen och klä en pajform, (23 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i ca 10 min på 200 grader.
    Fyllning:
    6 tomater
    1 tsk smulad dragon
    250 g keso
    1 liten gul lök
    3 ägg
    2 dl lagrad riven ost (max 17%)
    2 tsk potatismjöl
    vitpeppar
    Skiva tomaterna och lägg dem i formen. Strö över dragon och vitpeppar. Blanda keso, finhackad lök, ägg, ost och potatismjöl. Häll blandningen över tomaterna. Grädda i 200 grader, ca 30 min.

    PANNBIFF I UGN ? 4 portioner 3 points/portion
    300 g nötfärs
    ½ gul lök
    2 dl rårivna morötter
    1 dl keso
    ½ tsk salt
    2 krm vitpeppar
    3 msk soja
    Värm ugnen till 200 grader. Skala och finhacka löken, finriv morötter. Blanda färsen med lök, morötter och keso. Smaksätt med salt och peppar. Forma till fyra stora och ganska knubbiga biffar. Pensla ett ungsfat eller långpanna med soja. Pensla även biffarna. Stek dem sedan i ca 20 minuter tills de fått fin färg. Pensla ev. en extra gång med soja under stektiden.

    FRANSK KÖTTGRYTA - 4 port 4 points/port
    1 tsk flytande margarin
    500 g oxköttgrytbitar
    2 msk oxfond med rödvin (Touch of Taste)
    1,5 dl vatten
    1 röd paprika
    8 schalottenlökar
    10 champinjoner
    1 dl matlagningsgrädde
    1 dl lättmjölk
    maizena
    timjan, salt, peppar
    Skär lökar och paprika i bitar och fräs tillsammans med champinjoner i en gryta. Lägg upp på fat och bryn sedan köttet i samma gryta. Häll på vatten och fond, låt koka under lock. Mot slutet av kokningen, tillsätt frästa grönsaker, grädde, mjölk och timjan. Salta och peppra och tillsätt ev mer fond. Red vid behov. Servera med ris och sallad.

    KYCKLING I PLÅT MED POTATIS/TOMAT ? 4 portioner 4 points/portion
    kyckling, valfri del
    potatisar, valfri mängd
    tomater, valfri mängd
    3 msk timjan
    1 pressad vitlöktklyfta
    1 msk olivolja 3p
    Gnid in kycklingen både invändigt och runt om med salt och peppar samt timjan (ca 2 msk).
    Lägg i en större form. Blanda ihop lite olivoljan, lite pressad vitlök, timjan (ca: 1 msk) och salt. Runt kycklingen lägger du nu potatis i valfri mängd, även andra rotfrukter går bra. Pensla potatisen med blandningen.In med allt i ugnen ca: 1 timme, efter ca: 45 min lägger du även i tomathalvor som du också penslar med blandningen. In i ugn igen ca: 15-20 min. Vänd även på potatisarna.

    MOROTSLASAGNE ? 6 portioner 6 points/ portion
    12 lasagneplattor
    2 små burkar eller 1 stor chilikeso
    2 burkar krossade tomater + buljongtärning
    tomatpuré
    champinjoner
    6-7 rivna morötter
    1-2 hackade gula lökar
    salt, peppar, persilja, oregano, vitlök
    ev sambal oelek
    2 dl riven ost, max 10%
    Fräs morötter och lök i lite olivolja.Häll i tomaterna och krydda med salt, peppar och oregano. Låt puttra ca 10 min. Rör ner keson när tomatröran puttrat färdigt. Blanda ner persilja.Varva tomatsåsen med plattorna. Strö över riven ost. Ugn 225 grader i 30 min.

    POTATISMOUSSAKA ? 2 portioner 5,5 points/portion
    5-6 potatisar
    ½ dl buljong
    150g nötfärs
    1 gul lök
    1 burk krossade tomater, gärna smaksatta
    1 vitlöksklyfta
    1 burk vv fraiche chili
    2 msk fond
    1 tsk basilika
    Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen och lägg i en ugnssäker form. Slå över buljong. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Hacka löken och bryn i stekpanna tillsammans med färsen. Häll på krossade tomater, pressad vitlök, vv fraiche och fond. Krydda. Lägg detta över potatisen och grädda ytterligare 15 minuter.

    LÖVBIFF MED SPARRISSTUVNING ? 4 portioner 4,5 points/portion
    350-400g skivad lövbiff
    5 dl färdigt pulvermos
    vitsås för 4 pers
    1 burk sparris
    skivade tomater
    sallad
    Stek lövbiffen lätt och klipp köttet i ca: 5x5 cm stora fyrkanter. Lägg detta i en ugnsfast form. Gör en vitsås på 3 dl lättmjölk, 2-3 msk mjöl och 2 tsk flytade margarin. (Häll 2 dl mjölk i kastrull, häll på margarinet, blanda 1 dl mjölk med mjölet och häll på detta. Låt koka ihop under omrörning.) Salta och peppra. Dela sparrisen i ca: 2 cm stora bitar och häll i detta i vitsåsen. Låt koka ihop igen. Vill du ha mer sparrissmak så använd en del av spadet också. Häll stuvningen över lövbiffen.
    Tillaga potatismoset enligt förpackningen. Spritsa el klicka detta över stuvningen i formen. Täck sedan allt med skivade tomater.In i ugn 200 grader ca: 15 min, till det bubblar i mitten så allt är varmt.

    VITLÖKSKYCKLING MED PASTAWOK ? 4 portioner 6 points/portion
    4 kycklingfiléer
    2 tsk salt
    2 tsk socker
    1 tsk svartpepparkorn
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 msk olja eller flytande margarin
    Pastawok:
    200 g tunn tagliatelle
    1 paprika
    100 g sockerärter
    100 g minimajs
    1 msk olja
    1 tsk sambal oelek
    1 dl vatten + ½ hönsbuljontärning
    2 tsk kinesisk olja
    Dela varje kycklingfilé i två delar så att var och en ger två tunna schnitzlar. Blanda salt, socker, grovt krossad svartpeppar och pressad vitlök. Gnid in kycklingfiléerna med det. Låt marinera i minst 30 minuter. Koka pastan enligt anvisningarna. Småfräs grönsakerna i oljan och smaksätt med sambal oelek. Tillsätt vattnet med buljongtärningen och sojan. Låt småkoka i några minuter. Blanda i den kokta pastan. Stek kycklingfiléerna i oljan. Servera pastan med grönsakerna och kycklingen tillsammans. Ha gärna en grönsallad till.

    KYCKLINGSPETT MED RISOTTO ? 4 portioner 5 points/portion
    Risotto:
    1 hackad gul lök
    100 g färsk eller djupfryst spenat
    2 msk smör
    2 dl avorioris
    5 dl grönsaksbuljong
    ½ tsk salt
    2 krm peppar
    Kycklingspett:
    4 kycklingfiléer
    ½ msk olja
    1 msk soja
    Kycklingspett: Skär kycklingen i bitar. Blanda olja och soja till marinad och lägg ner kycklingen. Låt ligga i marinaden 1 timme. Trä upp på spett och grilla ca 5 minuter.
    Risotto: Fräs lök och hackad spenat i smör i en kastrull. Tillsätt risgrynen och 4 dl grönsaksbuljong. Låt riset koka på svag värme utan lock. Rör om då och då. är vattnet kokat in efter ca 15 minuter, häll i ytterligare 1 dl grönsaksbuljong och fortsätt att koka under omrörning tills vattnet kokat in. Risotton ska vara krämig. Smaka av. Servera med tomat och lök sallad.

    KASSLER MED SVAMP OCH PURJORÖRA ? 4 portioner 4,5 points/portion
    400 gr kassler
    200 gr champinjoner
    1 msk smör
    1 purjo
    2 krm paprika
    2 krm svartpeppar
    2 msk pressad citron
    ½ buljongtärning
    1 msk vetemjöl
    4 dl lättmjölk
    Skär svampen i mindre bitar och fräs den i smör i en kastrull. Strimla purjon och låt den fräsa med. Strö över paprikapulver och svartpeppar. Tillsätt citron och buljongtärning. Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölken. Låt koka ca 5 minuter. Skiva kasslern och bräck (dvs stek på den) den i en stekpanna. Servera med pressad potatis och sallad.

    Och till sist något gott;

    HALLONBAKELSE ? 2 portioner 4 points
    8 rundlar fryst filodeg (10 cm i diameter)
    1 ¼ dl lätt creme fraiche
    ½ tsk vaniljsocker
    125 gr hallon
    florsocker
    ev. myntablad till garnering
    Värm ugnen till 175 garder. Skär rundlar ur filodegen med tex en tallrik. Lägg dem på en plåt med papper och sikta över lite florsocker. Grädda tills degen blivit spröd och fått färg 4-5 min. Låt dem kallna. Sila creme fraichen. Smaksätt den med vaniljsocker. Varva 4 rundlar och creme och hallon, lägg creme och hallon överst. Sikta över lite florsocker och garnera med mynta.

    KAFFEKAKA MED ÄPPLE OCH KANEL ? 12 bitar 3 points/bit
    Vetemjöl 3 dl
    Bakpulver 1,5 tsk
    Suketter Strö 1 dl
    Smör 75 g
    Ägg 2 st
    Mjölk 1 dl
    Kanel 1 tsk
    Äpplen 2 - 3 st
    Smörj och bröa en slät bakform. Blanda mjöl, bakpulver och Suketter Strö i en skål. Finfördela smöret med fingrarna i mjölblandningen till en grynig massa. Vispa ihop ägg och mjölk och rör ner det i smulblandningen. Häll smeten i formen. Skala äpplena, skär dem i klyftor och kärna ur dem. Stick ner tunna äppelklyftor tätt i kaksmeten. Strö över kanel. Grädda i 200º ca 30 min tills den är genomgräddad och fått färg.

    CHEESECAKE MED SAFFRAN OCH BÄR ? 8 portioner 3,5 points/portion
    6 digestivekex
    1 krm kanel
    1 krm ingefära
    40 g flytande margarin
    Fyllning: 1/3 pkt saffran
    2 msk Kesella (10%)
    1 dl Philadelphia light, 7 msk
    4 msk lättkesella
    7 tsk strösocker
    1/2 tsk vanillinsocker
    1 äggula
    rivet skal och saft av 1/2 citron 1 äggvita
    Garnering: 1-2 dl färska bär efter tillgång
    1/2 tsk florsocker
    Krossa kexen i en mortel eller matberedare. Blanda med kanel, ingefära och margarinet. Tryck ut i 8 tartelettformar och ställ dessa kallt en stund. Förgrädda i 200° i 6-8 minuter. Se upp så att bottnarna inte blir brända. Låt dem svalna. Sänk värmen till 150°. Rör ut saffranet i kesella (10%). Blanda med philadelphia, kesella, socker, vanillinsocker, äggula, citronskal och citronsaft. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Fördela i formarna och grädda kakorna färdiga i 15-20 minuter. Serveras kalla med några syrliga färska bär och en aning florsocker pudrat över.

    MUFFINS ? 20 points 1 points/st
    2 ägg
    1 1/2 dl socker
    1 banan ( byt ut mot blåbär)
    1tsk vaniljsocker
    1 1/2 tsk bakpulver
    2 dl vetemjöl
    4 1/2 dl kokhett vatten
    4 msk kakao ( kakao brukar jag ta bort när jag gör med blåbär o lägga till mer vaniljsocker istället )
    Ägg och socker vispas poröst. Blanda ner övriga ingredienser och blanda smeten väl. Gör antingen muffins eller sockerkaka. Grädda i ca 175g i ca 10 minuter om det är muffins ca 40 min om du gör sockerkaka.
    Vid 20 st muffins blir det en points styck med banan, billigare med pointsfri frukt eller bär.

    MÅ BRA:S KLADDKAKA MED HALLONSSÅS ? 8 bitar 3 points/bit
    1/2 msk lättmargarin
    2 dl socker
    1 ägg
    1 1/2 dl lättmjölk
    1 1/2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    2/3 dl kakao av bästa kvalitet, typ Valhorna
    Till servering:
    florsocker
    färska bär och bärsås
    Rör margarin, socker och ägg vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt hälften av mjölken. Vispa. Blanda de torra ingredienserna för sig. Vispa samman med äggblandningen. Häll i resten av mjölken och rör tills smeten är jämn. Häll smeten i en teflonform med löstagbar botten som ej behöver smörjas. Grädda kakan i 30?40 min i 150°. Låt svalna och sikta lite florsocker över kakan före servering. Dekorera med nyskördade bär, t ex krusbär, och en mixad silad sås av färska hallon.

  • cami83

    Tack för alla recept #Ellaz# har haft ide torka länge nu & nästan gett upp vv,men dessa var toppen!!! TACK!!!

  • E l l a

    Hoppas något ska smaka - jag har som sagt provat något av recepten själv, samlar bara på mig, så skulle något vara extra gott så kan ni ju hojta till om ni har provlagat det...

  • Zeldas mamma

    Idag bidde det färdig kyklicgsallad, 8 points

Svar på tråden ~*~ Middags och mattips för oss som Viktväktar och räknar points! :-D~*~