Min surdeg beter sig konstigt!
Jag har fått för mig att baka surdegsbröd och den beter sig lite konstigt tycker jag.
Dag 1 kväll - sätter första "blandningen"
Dag 2 morgon - fyller på
Dag 2 kväll - nu har degen bubblat upp och till och med ut ur burken. Burken som används är en stor burk som det varit rödbetor i. Påfyllning och när man rör ser man "trådar" och degen faller ihop.
Dag 3 morgon - ingen jäsning, påfyllning
Dag 3 kväll - ingen jäsning, påfyllning
osv.
Det jag kan se är att det bubblar lite, det luktar surt och öl. Jag får samma resultat varje gång och när jag sen bakar så kan jag inte se att degen jäser något över huvudtaget och allt jag får är en hård, kompakt klump av bröd.
En skillnad jag såg sist är att efter dag 2 kvälls påfyllning så hade den jäst/växt efter cirka tre timmar, men då jag inte ville ha deg i fläktskåpet petade jag på den med en kinapinne och sen jäste/växte den inte mer.
Det står på alla ställen att "nu ska den ha blivit dubbelt så stor" men jag blir osäker på om det menas att den ska jäsa/växa eller inte. Det är klart att den blir större om jag konstant fyller på med mjöl och vatten..
Någon som har bra tips och råd på vad som går galet?