• Sale

    Min surdeg beter sig konstigt!

    Jag har fått för mig att baka surdegsbröd och den beter sig lite konstigt tycker jag.

    Dag 1 kväll - sätter första "blandningen"
    Dag 2 morgon - fyller på
    Dag 2 kväll - nu har degen bubblat upp och till och med ut ur burken. Burken som används är en stor burk som det varit rödbetor i. Påfyllning och när man rör ser man "trådar" och degen faller ihop.
    Dag 3 morgon - ingen jäsning, påfyllning
    Dag 3 kväll - ingen jäsning, påfyllning
    osv.

    Det jag kan se är att det bubblar lite, det luktar surt och öl. Jag får samma resultat varje gång och när jag sen bakar så kan jag inte se att degen jäser något över huvudtaget och allt jag får är en hård, kompakt klump av bröd.

    En skillnad jag såg sist är att efter dag 2 kvälls påfyllning så hade den jäst/växt efter cirka tre timmar, men då jag inte ville ha deg i fläktskåpet petade jag på den med en kinapinne och sen jäste/växte den inte mer.

    Det står på alla ställen att "nu ska den ha blivit dubbelt så stor" men jag blir osäker på om det menas att den ska jäsa/växa eller inte. Det är klart att den blir större om jag konstant fyller på med mjöl och vatten..

    Någon som har bra tips och råd på vad som går galet?

  • Svar på tråden Min surdeg beter sig konstigt!
  • Sale

    ingen som kan komma med kloka råd? Är detta kanske normalt?

  • Sale

    Jag har honung i från början. Det som känns mystiskt är att den tar sån extrem fart och för att sen bara "dö". Jag har inte använt någon vanlig jäst i.

    Funderar om det kanske har med värmen att göra, men jag har inget riktigt ställe som är varmt att förvara den på. Ovan för kyl/frys som många rekommenderar är det lika varmt som i tallriksskåpet. Har lekt med tanken att värma bastun till cirka 30 grader för att sen stänga av och låta den stå där.

    Andra tips på hur jag kan förvara den "varmt"?

  • Sale

    Hmm... ska hem och prova ugnen. Jag har sett tips om mikron men problemet har varit att den burken som jag använder inte fick plats där.

    Har du den där hela tiden, dvs. under de fyra/fem dagar för den att komma igång rejält?

  • Sale

    Nu har jag kommit någon vart med min surdeg. Hade den framme och hade den stående i skåpet över spisen med fläktlampan tänd i ungefär en vecka. Efter det bakade jag på en del av den och jag kunde se att den jäste. Så här i efterhand undrar jag på riktigt om jag trodde att den skulle jäsa i monstertakt, men den här fick jäsa i cirka 3 timmar i skålen och sen sen cirka 2 timmar på plåt.

    Brödet blev väldigt kompakt, men något säger mig att det kanske ska vara så eller så får man jäsa det mer.

    Resten av surdegsgrunden tröttnade på och ställde därför in i kylskåpet. Igår när jag tog fram den för att förbereda lördagens bak så mådde den väldigt bra! Så den lever! Hällde ut lite och matade grunden och ställde tillbaka i kylskåpet. Kom på för sent att jag borde ha torkat lite så att det finns i reserv - det blir en action till nästa helg.

    Tack alla för goda tips och råd!

Svar på tråden Min surdeg beter sig konstigt!