• Anonym

    Varför proppar ni i ungarna soja??

    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-25 08:21:08 följande:
    Mängder av sojaprodukter konsumeras i samhället idag. veganer framhärdar hur nyttigt soja är och hänvisar gärna till hur man i Asien har levt vegetariskt och ätit soja i flera hundra år och alla mår bra av det.

    Hur skulle det vara med lite vidare kunskaper om hur man framställer sojaprodukter för västvärlden? Det finns inga likheter mellan den soja man har ätit i Asien, som är fermenterad och den som nu massproduceras i västvärlden.

    " I Asien har man länge använt fermenterad soja, där en jäsningsprocess eliminerat skadliga ämnen. Men man har inte tidigare ätit ofermenterad soja i Asien som amerikanarna har lärt oss på senare tid.
    Den industriella framställningsprocessen av sojaprodukter är motbjudande. Man mal sojabönor och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Sedan skiktar sig detta i en vattenfas och en bensinfas. I den förra hittar man bl.a. sojaprotein och i den senare hittar man lecitinet och oljan. Med kemiska processer försöker man avskilja sojaprodukterna från vattnet/bensinen. Men det finns alltid mindre eller större rester kvar i produkterna. Just sojalecitin är värmekänsligt och det är svårt att pressa tillbaka bensinhalten.
    Därför finns särskilt höga gränsvärden för bensin i vissa sojaprodukter.(??) De ickefermenterade sojaprodukterna sätts i samband med en rad effekter på hälsan:
    Bl.a. risker under graviditet och vid amning. Eftersom sojaprodukter är billiga finns de ofta i färdiglagad mat.
    Det är ett bra skäl för att undvika sådana produkter och laga mat själv.
    Framför allt ska mat som innehåller soja jagas bort från barnens kost.
    I sojabaserad modersmjölksersättning i USA har man hittat extremt höga halter av bl.a. mangan och östrogena ämnen."
    www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp-...

    www.scientificamerican.com/article.cfm?id=soy...

    www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livs...

    Visst, vill ni käka potentiellt skadlig mat själva så varsågod och gör det. Men snälla, utsätt inte era oskyldiga barn för dessa hemska produkter och de vidriga sjukdomar och problem som de kan drabbas av pga att de utsatts redan som små.
    Konstigt att dietisten jag pratade med, BARNdietisten sa att det är helt okej att äta sojaprodukter då....
    (kanske skulle kolla upp vad de proppar i djuren för skit också och bekämpningsmedel på grönsaker odyl innan man enbart ger sig på sojaprodukter) 
  • Anonym

    Jag känner mig lite smått förälskad i dig TS.  Det här är exakt vad jag har vetat om i många år och det är av den anledningen mina barn inte under några som helst omständigheter får äta sådant skit.
    Hur många skulle ta ett par droppar bensin på fingret och be sina barn att smaka?
    Ofattbart är det också hur en del sorter av välling och gröt avsedda för barn är baserade på soja.


    Lilia skrev 2012-08-25 08:39:54 följande:
    Hoppas att du inte ger dina barn kött heller då 90% av all sojaproduktion går åt till djurmat.
    Det är fullt möjligt att servera sina barn kött från djur som inte har ätit sådan skit.
     
  • Anonym
    Lilia skrev 2012-08-25 08:48:50 följande:


    och hur ofta äter du viltkött?
    Väldigt ofta.
    Dessutom behöver det inte innebära att man äter vilt. Fisk är ett utmärkt komplement.
    Det går också att få tag på fläsk, nöt och fågel som inte har ätit detta om man har rätt kontakter. 
  • Anonym
    Anonym (sjukt!) skrev 2012-08-25 10:45:29 följande:
    Konstig? Många vegetarianer och veganer äter väldigt mycket soja, det är ett faktum. De serverar även gärna soja till sina barn i hög utsträckning.
    Inte sant! Vad baserar du det på? Veganer och vegetarianer är i allmänhet intresserade och kunniga när det gäller kost och hälsa. Att sojaprodukter är ohälsosamma är gammal skåpmat för mig som varit veggo i tjugo år nu.
  • Anonym
    Dr Evans skrev 2012-08-25 12:24:40 följande:
    Men man får ju också sätta sojakorven i relation till varmkorven. Då vet man ju att varmkorven bevisligen ökar risken för cancer. För soja finns ännu inga sådana bevis. Man känner till östrogenet men inte hur kroppen påverkas. Men jag skulle inte bälga i mig proteindrycker eller liknande baserat på soja, heller inte ge barnen sojabaserad ersättning/"mejeriprodukter".

    De flesta vegetarianer med varierad kost verkar dock inte ha anledning att oroa sig. Jag skulle vara mer orolig för sojans effekter som köttätare. Skulle jag någon gång i framtiden bli sugen på kött så skulle jag definitivt käka vilt. Precis som så många skriver.

    World Cancer Research Fund (WCRF) avråder helt från att äta korv och andra charkuteriprodukter, pga bevisad ökad risk för bla magcancer. Så här står det på Livsmedelsverkets hemsida:

    "Ät huvudsakligen mat från växtriket. Ät minst 5 portioner frukt och grönsaker varje dag och rikligt med baljväxter och fulkornsprodukter." 

    "Begränsa intaget av rött kött (i rapporten definierat som kött från nöt, gris, lamm och get) till 500 gram (tillagad vikt) per vecka och undvik charkuteriprodukter." (min understrykning).

    Källa: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Cancer/  
      
    Soja har jag ännu inte hört något om, men det innebär inte att det är grönt. All kraftigt processad mat ska man nog vara försiktig med!
  • Anonym
    Ellaria skrev 2012-08-25 11:17:09 följande:
    I helt andra mängder än vad du får i dig genom tandborstning. I USA och England har de flour i dricksvattnet, det kan jag tycka är lite väl illa.
    Jag kan reagera på Apotekets försäljning av fluorprodukter som ska SVÄLJAS. Tex sugtabletter med fluor i.. Känns inte ok.
  • Anonym

    den enda sojaprodukten jag äter är Sojakorv och det blir det kanske 2-3 gånger i halvåret..

    annars så äter jag qourn produkter, grönsaksbiffar (alltså av rena grönsaker, både hemmagjorda och färdigköpta) och hemmagjord vegitarisk mat. (dessutom så äter jag nu kyckling och fisk)

    tycker det där med sojan låter lite som den där "chips" historian, och där visade det ju sig att man måste äta otroliga mängder och att risken var gravt överdriven.

    tyvärr så är det många som inte direkt lyssnar på varningarna så som dom faktiskt är, utan förstorar och överdriver allt.

    allt är farligt i för stora mängder eller om man äter/dricker det fel
    och med jämnamellanrum så kommer det såna där "hysterier"      

    Järn tex. det är livsviktigt för våran överlevnad, men dödligt i för stor mängd!
    det betyder inte att man ska undvika det och inte heller att man ska proppa sig full med det, utan försöka få i sig lagom.

    Dessutom så finns det en hel del andra saker som man borde vara mer orolig för.

  • Anonym
    Anonym (orolig) skrev 2012-08-25 13:23:57 följande:
    Hur är det då med Alpro Soyas "yoghurtar", innehåller de ockå skadlig soja? Vår son är mjölkproteinallergiker och äter såna varje dag, borde jag hitta något annat alternativ? Hur vet man vilka produkter som innehåller skadlig soja, vad står det på förpackningen?

    www.alpro.com/se/variant-till-yoghurt
    Jag hade undvikit det. Det finns youghurt baserat på havremjölk, se om du kan få tag på den istället.
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-08-25 14:05:00 följande:
    den enda sojaprodukten jag äter är Sojakorv och det blir det kanske 2-3 gånger i halvåret..

    annars så äter jag qourn produkter, grönsaksbiffar (alltså av rena grönsaker, både hemmagjorda och färdigköpta) och hemmagjord vegitarisk mat. (dessutom så äter jag nu kyckling och fisk)

    tycker det där med sojan låter lite som den där "chips" historian, och där visade det ju sig att man måste äta otroliga mängder och att risken var gravt överdriven.

    tyvärr så är det många som inte direkt lyssnar på varningarna så som dom faktiskt är, utan förstorar och överdriver allt.

    allt är farligt i för stora mängder eller om man äter/dricker det fel
    och med jämnamellanrum så kommer det såna där "hysterier"      

    Järn tex. det är livsviktigt för våran överlevnad, men dödligt i för stor mängd!
    det betyder inte att man ska undvika det och inte heller att man ska proppa sig full med det, utan försöka få i sig lagom.

    Dessutom så finns det en hel del andra saker som man borde vara mer orolig för.
    Med "chipshistorien" så menar du akrylamid. Det är bevisat att det bildas akrylamid, som är mycket giftigt, i chipsen under tllverkningen. Men i små mängder, så små att det är "osäkert" om det är farligt. Men å andra sidan, det finns potenta gifter som man kan bli sjuk och t o m dö av, i mycket små mängder. Sen finns det något som heter cocktail-effekten också. Det innebär att lite gift här, lite annat gift där, osv, tillsammans bygger upp en kemikalie-cocktail i kroppen som KAN var skadlig. Så varför ta risken och äta gifter i onödan? Jag äter sällan chips, men några stycken som tilltugg på en fest har nog ingen dött av.
Svar på tråden Varför proppar ni i ungarna soja??