banansmoothie skrev 2012-09-20 13:09:54 följande:
Enzymer är det ingen ide att ta eftersom de med stor sannorlik förstörs av magsyran ändå.
Gasig mage kan bero på gluten eller vetekänslighet, laktosintolerans eller fruktosmalabsorption. Men om du inte blir lös i magen är laktosintolerans eller fruktoskänslighet mindre troligt. Föräldad mat (såsom vit pasta, vitt bröd, godis osv) gör de flesta lite gasiga och känsliga i magen! Det är för att allt detta socker inte alltid tas upp i kroppen, och hamnar i tjocktarmen där det istället fermenteras av bakterier = gaser i magen.
Jag rekomenderar dig att uppsöka en dietist, de (bör) vara utbildade nog att hjälpa dig komma på vad du är intolerant emot (det finns en del dåliga dietister tyvärr så om du inte får hjälp, testa en annan!).
Det bästa sättet att ta reda på en matkänslighet som inte är en allergi, är genom uteslutningsdieter vilket en dietist kan hjälpa dig med.
Enzymen fungerar om man tar dem med måltid. Har ingen annan matallergi än vete, men har känslig mage och om jag vet att jag äter något kraftigt så hjälper det att ta enzymtabletter.