• Danitra

    *Pinsamt* Hur gör man med dricks?

    Det finns ett inoficiellt drickssystem i Sverige, en del följer det andra inte. Om man sitter ner och blir serverad en måltid ger en del mellan 5-20% av notans slutsumma i dricks. Men andra ger aldrig dricks, antingen av snålhet eller av ideologiska övertygelser.

    Om du vill ge dricks för att uppmärksamma bra service så kan du antingen ge kontanter bredvid kortbetalningen men även lägga på en summa på kortdragningen. Så som du beskriver är ett alternativ där man själv slår in slutsumman och då lägger på ev dricks. Om du får kvitton så finns det en rad med texten "Extra" eller likande innan. Där kan du skriva in hur mycket extra du vill att de ska dra från kortet. Du kan även skriva in "totalt" om du vill, annars gör personalen den uträkningen åt dig. Om du INTE vill lämna dricks bör du ändå fylla i raderna, med ett sträck eller en nolla för att vara på den säkra sidan. Det är möjligt att riktigt ohederliga personer skriver in en valfri summa och det blir svårt för dig att bevisa att det inte är du som har skrivit den eftersom det är din namnteckning på kvittot. Jag har aldrig varit med om att någon gjort detta men jag tar alltid det säkra före det osäkra.

  • Danitra
    Kjellgren skrev 2012-09-23 18:01:34 följande:
    Om servicen har varit bra dricksar jag men inte annars.

    Om jag betalar med kort lägger jag ändå kontanter när jag går - ca 10%. Faktiskt trodde jag inte att restaurangerna ville ha något extra på kortet, då måste det väl registreras i bokföringen? En del av vitsen med dricks är väl att den är skattefri tänker jag.
    Om jag förstått rätt så blir den extra dragningen en kontantuttagning till personalen. Dvs. restaurangen får 70 spänn extra men betalar samma kväll ut 70 kr till personalen i kontanter. Alltså +/- 0 i bokföringen.
  • Danitra
    Anonym skrev 2012-09-23 18:11:29 följande:
    okej, så det ÄR alltså helt okej att inte lämna dricks? För det känns ganska konstigt att göra det, det gör man ju inte till andra serviceyrken liksom! Men det känns som om man gör fel om man inte gör det..

    okej, lämna kvar kontanter kunde vara en grej när man betalar med kort då, men lämnar man det på bordet så tar nog nästa gäst det.. tror inte att det är vanligt att folk lämnar kontanter på bordet..?    
    Alltså, personalen kommer ju och hämtar disk, betalning och förbereder innan nästa gäst. Cirka 50% av de gäster jag har betjänat lämnar dricks på bordet innan de går.
  • Danitra
    Anonym skrev 2012-09-23 18:14:53 följande:

    jasså!  Ja, men då kanske jag kan göra så =)

    Hur lite är för lite? Om du fattar hur jag menar 
    Det är ju lite en bedömningsfråga och rätt individuellt. Dom gånger jag har fått två kronor i dricks på en nota som gick på 900 har det nästan känts som en förolämpning.
  • Danitra
    Anonym skrev 2012-09-23 18:20:07 följande:


    jo, det förstår jag...

    samtidigt kan det kännas lite underligt ibland om man tex har ätit och druckit för 900 spänn och det inte ens var speciellt gott...då skulle jag ändå lämna 100 kanske i dricks, men det känns ändå underligt när man redan betalat så mkt.    
    Är man inte nöjd lämnar man ingen dricks.
  • Danitra
    Kjellgren skrev 2012-09-23 18:24:55 följande:
    Om maten inte är god ska man säga det - innan man ätit upp. En seriös restaurang kompenserar en och fixar något annat eller bjuder på maten. Då kan jag ändå ge dricks eftersom det var bra service och misslyckas kan alla göra emellanåt.
    Precis!
Svar på tråden *Pinsamt* Hur gör man med dricks?