Inlägg från: Johnny Mnemonic |Visa alla inlägg
  • Johnny Mnemonic

    *Pinsamt* Hur gör man med dricks?

    Aldrig i livet att jag ger dricks i Sverige, Resturang anställda här har sin tim/månadslön och klarar sig bra på denna. 
    Har inget med snålhet att göra överhuvudtaget, jag ger för övrigt ingen dricks i euroländer överhuvudtaget.

    I tex USA däremot är dricks hur dom som jobbar får sin inkomst, nästan samtliga på restauranger är anställda på existensminimum och dricksen är det som dras in och splittas mellan dom anställda för att dryga ut lönen.
    Detta är också anledningen servitriser/servitörer är extremt inställsamma när man är i USA, första veckorna jag var där tyckte jag det faktiskt nära på var jobbigt så ofta dom kom och frågade om maten var god, om man ville ha något annat osv. I USA är det runt 15% - 20% som är rekommenderad standard dricks och det ska utbetalas efter vilken service man fått så klart.

    Sedan ytterligare en sak som man får tänka på, i tex Sverige är priserna på maten inkl löner; Vilket fallet tex inte är på amerikanska restauranger, som sagt dricks tillkommer som en dold avgift. Sällan något problem iallafall då maten är markant billigare där ändå, men sen kan man väl ge dricks i Sverige om man tycker man blivit extra extra väl behandlad eller något fixat något alldeles extra. Men för något normalt "bara-gå-och-äta-besök" aldrig i livet. Sen vet jag att det kommer vara X antal restaurang anställda som blir sura på mig för jag säger så här, men till dessa säger jag: "byt jobb om inte lönen duger, ni/du var medvetna om vilken inkomst ni skulle få när ni skrev på anställningskontraktet. dricks är inte något fint som någon kommit på, det är ett gammalt skitsystem som vissa länder fortfarande lever efter och är i dessa länder deras egentliga inkomst".


    Enbart Unix: unzip,strip,touch,finger,grep,mount,fsck,more,yes,fsck,fsck,fsck,umount, sleep
  • Johnny Mnemonic
    Höghus skrev 2012-09-24 05:25:10 följande:
    Så som lönerna ser ut idag bygger de inte på dricks. Tex restaurangbranschens löner ligger ungefär på samma som i andra serviceyrken. I min värld är det dock oartigt och snålt att inte dricksa. Gör det både på krogen, i taxi (avrundar uppåt) och på hotell. Har själv jobbat i servicebranchen och vet hur denna lilla tack uppskattas.
    Av vilken anledning gör sig service anställda i tex restaurangbranchen mer förtjänta av "lite extra" än anställda i någon annan bransch? Som jag skrev i föregående inlägg i tex USA beror dricksen på att restauranganställda har en riktigt låg lön från arbetsgivaren (dom har tom undantagagsreglerad låg lön, dvs lägre än alla andra yrken; just för att dom baserar sin inkomst på dricks egentligen). Men det innebär inte att du dricksar överallt, dom har ungdomar som står hela dagarna och packar dina matkassar i butikerna- dessa ska inte ha någon dricks överhuvudtaget, inte heller butiksbiträden. På vilket sätt menar du att dessa yrken gör något mindre jobbigt eller ansträngande i service anseende än dom som springer runt och tar upp beställningar? 

    I min värld är det varken oartigt eller snålt att inte betala dricks, det är däremot dumt att introducera en sådan sed när den inte har någon praktiskt funktion annat än att späda ut restauranganställdas löner. Det är vad löneförhandling är till för. Kan en person som jobbar inom service yrket inte hålla en god inställning till kunder utan att förvänta sig dricks så har dom hamnat i helt fel bransch och kanske ska sitta och räkna skruv på samhall istället. 

    Att avrunda uppåt när man handlar med kontanter är däremot något helt annat; det sparar tid både för dig och för dom anställda- dessutom slipper man massa tråkiga småmynt som ligger och skräpar och man aldrig blir av med, med kort finns det ingen som helst anledning att avrunda något. 

    Taxichaufförer dessutom är de sista jag skulle dricksa i Sverige, dessutom är det nog inget annat yrke jag stött på där personerna varit mer snikna och oftare än sällan direkt otrevliga. Undantaget kan vara i mindre städer där har jag snarare erfarenheten att dom oftast är trevligare, och glada att slippa köra ännu en färdtjänstresa. Men i storstäderna har jag bara stött på direkt otrevliga och förbannat förvetna personer som kör taxi. Senast jag åkte några mil taxi (till flyget) så satt chauffören och frågade obekymrat vad jag tjänade (vilket jag inte ville säga så klart), hur jag lyckats förhandla till mig ett så bra pris för resan osv osv. Och när jag sagt 5 gånger "jag tjänar tillräckligt" och svarat på några frågor om det var bättre eller sämre än yrke XXX så börjar han prata om hur mycket övertid dom kör och hur mycket pengar det ger efterskatt osv. Och rent ekonomiskt kan jag säga om vad han sa är sant så har dom rätt hög inkomst även om dom jobbar mycket, men det är ju självvalt. Grundlönen verkade iövrigt inte vara sämre än något typiskt industrijobb. 
    Enbart Unix: unzip,strip,touch,finger,grep,mount,fsck,more,yes,fsck,fsck,fsck,umount, sleep
  • Johnny Mnemonic

    sär skriven, jag har stött på den åsikten också och jag blir som du förbannad på det, de har totalt misuppfattat vad dricks handlar om; klart alla vill ha mer pengar... Sen är det förmodligen historier om folk som fått så enormt mycket dricks osv som gett den här attityden. Som sagt tar dom bort servitrisernas lön från maten så betalar jag glädjeligen dricks. Innan dess inte ett öre, blir dom sura och otrevliga så återkommer iallafall inte jag och jag meddelar naturligtvis bekantskapskretsen om detta, som tur är har det aldrig hänt hittils. Som sagt jag ger dricks om någon gjort något utöver det vanliga, för att dom utför sin tjänst dom är anställda och redan har betalt för- aldrig.


    Enbart Unix: unzip,strip,touch,finger,grep,mount,fsck,more,yes,fsck,fsck,fsck,umount, sleep
Svar på tråden *Pinsamt* Hur gör man med dricks?