Inlägg från: hellokill3r |Visa alla inlägg
  • hellokill3r

    *Pinsamt* Hur gör man med dricks?

    Johnny Mnemonic skrev 2012-09-24 05:28:43 följande:
    Aldrig i livet att jag ger dricks i Sverige, Resturang anställda här har sin tim/månadslön och klarar sig bra på denna. 

    Har inget med snålhet att göra överhuvudtaget, jag ger för övrigt ingen dricks i euroländer överhuvudtaget.

    I tex USA däremot är dricks hur dom som jobbar får sin inkomst, nästan samtliga på restauranger är anställda på existensminimum och dricksen är det som dras in och splittas mellan dom anställda för att dryga ut lönen.

    Detta är också anledningen servitriser/servitörer är extremt inställsamma när man är i USA, första veckorna jag var där tyckte jag det faktiskt nära på var jobbigt så ofta dom kom och frågade om maten var god, om man ville ha något annat osv. I USA är det runt 15% - 20% som är rekommenderad standard dricks och det ska utbetalas efter vilken service man fått så klart.

    Sedan ytterligare en sak som man får tänka på, i tex Sverige är priserna på maten inkl löner; Vilket fallet tex inte är på amerikanska restauranger, som sagt dricks tillkommer som en dold avgift. Sällan något problem iallafall då maten är markant billigare där ändå, men sen kan man väl ge dricks i Sverige om man tycker man blivit extra extra väl behandlad eller något fixat något alldeles extra. Men för något normalt "bara-gå-och-äta-besök" aldrig i livet. Sen vet jag att det kommer vara X antal restaurang anställda som blir sura på mig för jag säger så här, men till dessa säger jag: "byt jobb om inte lönen duger, ni/du var medvetna om vilken inkomst ni skulle få när ni skrev på anställningskontraktet. dricks är inte något fint som någon kommit på, det är ett gammalt skitsystem som vissa länder fortfarande lever efter och är i dessa länder deras egentliga inkomst".



    Håller helt med.
Svar på tråden *Pinsamt* Hur gör man med dricks?