Inlägg från: Anonym (Barnmorskan.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Barnmorskan.)

    Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!

    Anonym (barnmorska 3) skrev 2012-10-09 20:02:09 följande:
    Hej hej!  Ibland ladies, ställer ni frågor som är omöjliga att besvara om man inte har kristallkula!!

    ;) jag håller med;)
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Catasita81 skrev 2012-10-09 20:05:02 följande:
    Hej! Lisa heter jag. Fick en dotter för en månad sedan, mitt andra kejsarsnitt. Detta blev urakut och jag har haft mer ont efter denna gången. Det känns i magen på högersidan om jag försöker sätta mig upp utan att hjälpa till från liggandes, eller nyser eller liknande. Det känns som ett stick nästan. Eller som om det är sytt på insidan och att det "dras åt" i ett stygn. Ååå så svårt att förklara. Bara ett par sekunder, men tillräckligt för att jag inte ska sätta mig upp utan att trycka ifrån med armarna eller liknande. Vad kan det vara? Är det något jag behöver kolla upp eller tillhör det läkningen? Jag kommer inte ihåg att det kändes såhär efter sonen. Avslaget var aldrig mycket, det var hela tiden, men avtog sakta. Förra veckan så lite att jag bara behövde trosskydd. Men nu för två dagar sedan tokblöder jag. Riktigt mycket. Klarrött blod. Kan detta vara vanlig mens fast avslaget aldrig riktigt hann försvinna? Väldigt tacksam för svar!

    Länkningsprocessen är ganska lång efter ks och ju fler du gör desto längre tid tar det för kroppen att återhämta sig med tanke på ärrbildningen i snittet. Har du fortsatt bekymmer och mycket ont så snör du ringa din mvc och rådfråga. Ang avslaget så säger vi. Så länge det inte luktar unket och du inte har feber så är det ok. Man kan blöda upp till 12 efter förlossning.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Mitjka skrev 2012-10-09 20:06:20 följande:
    Jag som äter subutex, kan jag ta smärtlindring som alla andra? Kan ju ej ta morfin då subutexen slår ut det. Mvh

    Rådfråga med doktorn på mvc men jag tror nog att du kan få den vanliga smärtlindringen på förlossning.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    hjertat skrev 2012-10-09 20:06:59 följande:
    Hur ser du och dina kollegor på sen avnavling/klampning? Och nu menar jag mer än tre minuter, mer tills navelsträngen fått pulsera färdigt? För övrigt: bra tråd! Synd att vissa mest gnäller..

    En del strävar efter att få sina ph prover tagna. Medan många av oss tycker att det är bra med sen avnavling så länge mor och barn mår bra.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    granbarr skrev 2012-10-09 20:07:52 följande:
    Jag är också nyfiken att höra varför man tar hål på hinnorna och vad som händer om man inte gör det. För mig gick fl inte särskilt långsamt, men efter de tagis hål på hinnorna gick allt superfort och blev så intensivt och värkarna gjorde verkligen superont. Gör inte värkarna lika ont om man inte tar hål på hinnorna eller tar de bara längre tid tills de börja göra lika ont? Om de nu går att svara på detta alltså :)

    Jag har svarat på det och man tar hinnorna då man vill ha progress på förlossningsförloppet. Oftast blir det progress = intensivare värkar som gör ont.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (Varför?) skrev 2012-10-09 20:10:57 följande:
    Då jag kom in på förlossningen var jag 10 cm öppen, vattnet hade inte gått och den där "kanten" var kvar. Jag fick vänta ca 5 timmar innan dom tog hål på hinnan för att dom skulle vänta på att "kanten" skulle försvinna. Vad är den där "kanten" för nått och måste den vara helt "utplånad"?

    Man kan vara 10 cm öppen men man måste vara retraherad ( dvs inga kanter kvar av modermunnen) innan bäbben kan komma.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (S) skrev 2012-10-09 20:11:56 följande:
    Hej, tror du missade min fråga, och jag vill verkligen veta. Kallar ni in någon till förlossningen som har vattenavgång och med ruckbart huvud? Förstår ju att ni kallar in då barnet inte är fixerat, men om det är ruckbart då? Är det risk för navelsträngsprolapps med ruckbart?

    Inte alla barn fixerar sig! Om hinnorna ska tas och huvudet står högt och rörligt brukar vi på mitt arbeta involvera läkare. Men det är olika och säkert olika från bm till bm och dennes erfarenhet.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Lilla W skrev 2012-10-09 20:16:51 följande:
    Kan inte citera från mobilen. Det var jag som frågade om att föda prematurt. Det var väl just det som var grejen, att jag mådde jättebra hela graviditeten, tog väl hand om mig, motionerade, vilade, åt bra, drack inte ens kaffe, ingen stress....inga infektioner, alla värden konstant jättebra, 30 år, oså poff så gick vattnet bara....har lite svårt att smälta att det bara "händer", varför går vattnet bara lixom. Förstår att du inte har svar på det ville bara dela mina tankar lite :) Har du nån uppfattning om hur vanligt det är att man föder prematurt igen om det skedde första gången?

    MYCKET svårt för mig att säga vännen. Att du födde tidigt är inte ditt fel och tydligen visste inte heller personalen varför det hände. Hoppas det forskas mer inom detta.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym skrev 2012-10-09 21:13:49 följande:
    Hej! har en son på 2 år och vi börjar nu planera syskon. Jag känner dock en stor rädsla inför förlossningen som jag inte kände första gången. Min förlossning gick jätte bra men jag glömmer aldrig den paniken jag hade och känslan av att tappa kontrollen. Detta kan göra att jag nästan drar mig för att bli gravid igen. Min fråga är: Får man lika mycket stöd under förlossningen som omföderska som vid första förlossningen där jag fick känslan att vi fick väldigt mycket hjälp och stöd och en barnmorska närvarande under större delen. Jag känner mig orolig för att bli bortprioriterad för att jag hade en normal förlossningen förra gången..

    Skriv förlossningsbrev och berätta för din bm på mvc som kan ta med det i journalen. De ser personalen på förlossningen detta. Par som behöver extra stöd får vanligtvis detta. Självklart i mån av personal och patientantal.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    IngGa skrev 2012-10-09 21:13:58 följande:
    Men hur blir förloppet, vad händer om man inte tar hinnorna?

    Långsammare progress kan det bli.
Svar på tråden Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!