Inlägg från: Anonym (Barnmorskan.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Barnmorskan.)

    Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!

    Anonym skrev 2012-10-09 15:32:06 följande:
    Kan du beskriva din typiske patient? När kommer hon in? Hur mår hon? Hur hanterar hon öppningsarbetet? Hur går utdrivningen och hur beter hon sig då? Hur tar hon emot barnet? Hur är relationen till fadern? Och hur beter sig de medföljande under allt detta?

    Min typiske patient är denna: Förstis som kommer in med värkar, öppen 3 cm. Kommer in på förlossnings sal. Det är fnittrat på rummet. Pappan kånkar på två stora väskor. Han ser nervös ut. Mamman byter om till den fina sjukhusskjortan och nättrosorna. Vi pratar om smärtlindring och samtalar lite om det som komma skall. Jag lämnar de ensamma ett tag efter att jag gjort mina kontroller och kollat CTG . Jag tittar in om de behöver mig eller när jag behöver göra kontroller. Jag är hos de så länge de behöver mig eller när jag kan. Kvinnan börjar oftast med lustgas och bad. Vill därefter ha EDA. Vid utdrivningsskedet är hon koncentrerad och går in i sig själv. Jag pushar på ljudligt om jag känner att hon behöver det, ibland pratar jag tyst men bestämt. När väl barnet tittar ut får mamman den på magen. Pappans tårar är så tydliga. Han pussar sin kvinna. Om allt är ok, brukar jag gå bort en bit och beundra livets början :)
  • Anonym (Barnmorskan.)
    PolyPond skrev 2012-10-09 15:37:40 följande:
    oj!! Har de varit jättefeta då, eller sysslat med någon psykisk undanträngning? Har de åkt till akuten först och inte förstått vad som hänt?

    Det behöver inte alls involvera övervikt. De kommer från akuten ja.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    SB2011 skrev 2012-10-09 15:42:00 följande:
    E de vanligt att EDA inte tar som de ska? Min tog bara på v-sida trots dom la om den 3ggr! Å om jag skaffar ett barn till skulle du om du var min bm då tycka de var äns lönt att försöka med EDA som smärtlindring då den inte tog sist?

    Absolut! Jag skulle lägga dig på den sidan som bedövningen inte tog. Bedövningen måste in i alla hålrum och därför är det bra att ligga på båda sidorna så den hinner fördela sig.
  • Anonym (Barnmorskan.)

    Nu försvinner jag lite från tråden. Ska på husvisning menar jag kikar in ikväll. Fortsätt ställa era frågor;)

  • Anonym (Barnmorskan.)
    Liten elak och intelligent skrev 2012-10-09 15:44:48 följande:
    Vad tycker du om förlossningsbrev som mammorna har med sig? Där de har önskemål etc....

    Det är bra med brev - försöker följa mammors önskemål men visst sker det ofta att det inte blir exakt som de har tänkt sig.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Allvetaren skrev 2012-10-09 15:56:29 följande:
    Hur ofta händer det egentligen? Man tittar ju på det där "I didn't know I was pragnent" och tycker att det är helsjukt. MEN jag har inte mindre än tre bekanta som faktiskt varit med om det (varav en iofs födde väldigt mkt förtidigt). Så, är det något som sker regelbundet och hur mår bebisarna generellt? 

    Det sker inte alls ofta men det är inte jätte ovanligt.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Liten elak och intelligent skrev 2012-10-09 15:47:25 följande:
    När jag fött barn så har de varit så skeptiska till att jag vill ha egna kläder och inte sjukhusskjorta. Har du någon åsikt om det? Är du för eller  emot lavemang? 

    Du får ha på dig vad du vill under en vaginal förlossning så länge jag kan utföra mitt arbete ochbdu inte är allt för rädd om dina kläder;) Lavemang är bra. Det ger mer plats för barnet.
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Lilla W skrev 2012-10-09 15:58:17 följande:
    Hej! Min son kom i v35 +1. Vattnet gick och sen var det igång, värkarna kom igång av sig själv, 12 tim senare kom lillen. Förlossningen gick jättebra och lillen mådde bra. Varför han föddes tidigt fick jag inget svar på och vet att ingen kan ge mig det, men undrar om du har nån teori varför man föder tidigt efter en graviditet som från min sida upplevdes smärtfri. Jag mådde jättebra! Jobbade samma dag som jag födde. Jag är kort o liten, kan det ha påverkat? Va rätt rejält förkyld nån vecka innan, en hel del sammandragningar men upplevde dom inte som smärtsamma. Vet oxå att jag hade biplacenta, kan det påverka? Alla prover som tog gällande infektioner odyl var neg. Funderar ju lite på detta eftersom vi planerar fler barn, vill ju helst inte föda tidigt igen såklart.

    Hejsan. Varför barn föds för tidigt vet man inte alltid. Men visst spelar det roll hur du lever, din ålder, om du tidigare fått prematurt barn. Det kan vara tidig vattenavgång, någon missbildning i livmodern, infektion och dyl ...
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Underbar skrev 2012-10-09 15:59:40 följande:
    Hur många barnmorskor ska enligt rutin närvara under förlossningen? Kan man anmäla till socialstyrelsen att man inte kände sig sedd under förlossningen? Anledningen till att jag frågar är för att jag flera ggr under min förlossning sa att jag var rädd, jag frågade vad som skedde och fick inget svar flera ggr. En barnmorska var närvarande hela tiden medans den andra sprang emellan mig och någon annan, på slutet kom en ny bm in för att hjälpa den som varit närvarande hela tiden. Barnmorskan tittade menande på min sambo när jag frågade vad som skedde, fast vi hade skrivit förlossningsbrev där vi beskrev att han inte är bekväm i sjukhusmiljö. Till saken hör dock att barnmorskan som närvarade hela tiden har ringt upp mig i efterhand och bad om ursäkt för att hon "missade" att svara på mina frågor.        

    Det bör vara två bm i slutskedet. Vilket du även hade. På vilket sätt kände du dig inte sedd när du hade en närvarande hos dig hela tiden???
  • Anonym (Barnmorskan.)
    Anonym (oxå BM) skrev 2012-10-09 16:04:49 följande:
    OM du är BM så vet du väl att det heter retraherad?? Retarderad är ju "mentalt efterbliven". Lite olustigt om du säger till kvinnorna att de är det! :)

    Ja du barnmorskan du har helt rätt. Jag har ljugit och hittar på allt här inne;) Ibland vill min IPad skriva något annat förstår du;)
Svar på tråden Jag är BARNMORSKA på förlossningen och BB. Fråga mig vad ni vill!!!