Forum Inaktiva: Dietisten - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Nitrit - åsikter?

  Lör 8 dec 2012 21:05 Läst 1284 gånger Totalt 1 svar
  Anonym (Funde­rsam..­.)
  Visa endast
  Lör 8 dec 2012 21:05

  Funderar mycket på det här med barn och nitrit som finns bl.a i charkuterier. Det har ju konstaterats i flertalet undersökningar att frekventa och regelbundna intag kan ge cancer. Jag undrar vad du anser om det här ämnet. När man frågar Livsmedelsverket står de "handfallna" och kan inte ge råd. Det känns som vi ligger långt efter och jag tror att den vanlige föräldern inte är medveten om riskerna. 

  (Tänker inte på nitrit i spenat etc eller de rekommendationer som gäller barn under 1 år). 

 • Tis 11 dec 2012 14:36 #1

  Det är oklart hur nitrat-nitrit-nitrosaminer påverkar risken för cancersjukdom. Så länge osäkerhet råder, finns det anledning att vara lite försiktig. Små barn är också mer sårbara när det gäller ämnen i maten som skulle kunna vara skadliga.
  Nitrat kan omvandlas till nitrit, som i sin tur kan omvandlas till nitrosamin, som kan vara cancerframkallande.
  Bladgrönsaker som huvudsallat kan innehålla höga halter nitrat. Ju grönare blad, desto högre värden. Gränsvärdet för nitrat i barnmat är 200 mikrogram per kilo. I ruccolasallat kan värdena vara tio gånger så höga. 
  I charkprodukter tillsätts nitrat/nitrit för att förhindra tillväxt av en en bakterie som bildar ett mycket giftigt ämne - som förr i tiden orsakade att människor dog av botulism. C-vitamin och andra antioxidanter kan minska bildningen av nitrosaminer. Den riktigt stora källan till nitrosaminer är tobaksrök.

  Innan man vet mer om detta, finns det skäl att följa de allmänna kostråden. Ett av dem är att inte äta för mycket charkuteriprodukter (en av de stora källorna till mättat fett) och att äta frukt och grönsaker (som är nyttigt på många sätt och bl a kan skydda mot cancer).

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll