Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Hur ska vi få henne att leka?

    Hej!
    Du säger att ingen mår bra av att bli irriterad och det är ju sant. Men som vuxen kan man ju faktiskt själv välja vilka reaktioner man har mot barn. Och det är ju också så att barn är väldigt receptiva för den typen av känslor.
    Detta innebär inte att du har gjort något fel, kanske bara att du velat för mycket, utan att riktigt känna av var hon finns.
    Med lite mindre ambition från din sida att hon ska leka med rätt saker, kanske också irritationen minskar.
    Hon visar att hon är känslig för den konkurrenssituation hon befinner sig i med lillebror. Försök förstå vad som skulle göra saken bättre från hennes perspektiv.
    Det kanske inte gör så mycket om hon får sitta och slötitta ett tag på TV tills hon ledsnar.
    De andra sakerna du berättar tyder mest på en rejäl regression, dvs att hon går tillbaka i utvecklingen stundvis, som för att återhämta sig från alla krav på att vara äldst, ha en lillebror och en bonusmamma. 
    Tid och förståelse hjälper mot det mesta. Så pröva det.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark
     

  • barnpsykologen margit

    Hej igen!
    Hjälp henne med hennes impulskontroll när den inte fungerar. Håll i henne och hindra henne från att rita och rispa på väggar. Förklara varför när du håller i henne.
    Hon gör det förmodligen för att få uppmärksamhet, även om det inte är något lysande sätt. Försök ge henne så mycket uppmärksamhet som möjligt när hon gör bra saker och hindra de dåliga så kommer hennes beteende att förändras.
    God Jul!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Hur ska vi få henne att leka?