Forum Inaktiva: Dietisten - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • För mycket välling?

  Ons 12 dec 2012 10:19 Läst 1252 gånger Totalt 1 svar
  Anonym (Funde­rsam)
  Visa endast
  Ons 12 dec 2012 10:19

  hej!
  Har en dotter som är två. Hon har alltid varit lite stor (och lång!)
  53 när hon föddes och 4440 i vikt.

  Nu är hon som sagt två och hela 1 meter lång och väger runt 18kg. Hon är stor men absolut inte fet. Det enda jag tycker är stort är magen som kan puta ut lite. Typ gubbmage...

  Oroar mig lite för framtiden, fortsätter hon växa i den här takten så udnrar man ju hur det kommer bli sen.

  Hon äter vanlig mat, går på dagis som är ute, har danskurser osv. Aktiv hemma, antingen genom att vara ute mycket och leka eller inne och busa. Inget godis eller onyttigt. Ev någon kaka / bulle om vi fikar på helgen. Men det sker bara någon gång och inte varje vecka. Inget chips, inget godis ( undantag en chokladklaender som hon har nu. EN liten bit choklad efter maten)

  Oftast äter hon knappt middag, petar i sig lite ris, makaroner eller broccoli.

  Men till kvällen innan sovdax så får hon en flaska välling ( 260ml 5 skopor två årsvälling semper och sen vatten ) varvar ner framför tv:n sen en flaska till när vi byter till pyjamas. Sen brukar hon få i sig nästan en hel flaska till i sängen innan hon somnar.
  Jag tycker att det är mycket välling och har försökt trappa ner. Men hon somnar inte om hon inte är mätt. ( tro mig, jag har försökt )  eller så vaknar hon mitt i natten och är hungrig. Så tre flaskor är "obligatoriskt".

  Är det för mycket? är det där "viktproblemet" ligger? Det är ju ändå 7,5 dl välling som hon häller i sig. ( under 1 timme 1,5 )

  Vad kan jag göra? Ska jag göra något?

  Mvh Orolig förälder

 • Ons 12 dec 2012 12:53 #1

  Hej!
  Din dotter verkar ha vänt på dygnet och du måste försöka att vända det rätt igen. Hon är ju onekligen lite för stor för att ha ett nattmål. Hela ämnesomsättnigen är inställd på att man ska äta på dagen och vila på natten. Det är ofta mycket lättare att somna om man är mätt.

   Din ambition att gradvis trappa ner vällingen är rätt. Det bästa är att i först hand ta bort nattmålet. Ett knep som ibland kan fungera, är att tillsätta lite olja till vällingen, vilket gör den mer mättande. Om du har tur kan det göra att hon sover ända till morgonen och på så sätt kan komma in i en annan dygnsrytm. Kanske kan du också ge henne en liten smörgås eller något annat som hon accepterar som kan ersätta en del av vällingen?
  7,5 dl välling, som du säger att det ofta blir, är i storleksordningen halva hennes energibehov för ett dygn.

  Välling är i och för sig ett näringsmässigt bra livsmedel, men din dotter behöver ju också lära sig att äta ”riktig mat”. Å andra sidan kan man inte tvinga barn att äta. Ditt ansvar som förälder, är att erbjuda bra mat, vilket du ju verkar göra. 
  Hur fungerar det på dagis? Äter hon bra där?

  Jag tycker inte att det nu finns anledning att oroa sig för hennes vikt. Enl BMI för barn, så är hon normalviktig (om än vid övre gränsen). En liten mage får barn ha! Och hon är ju, enligt din beskrivning, en unge som det är full fart på.

   

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll