• Äldre 12 Dec 12:53
    1330 visningar
    1 svar
    1
    1330

    För mycket välling?

    Hej!
    Din dotter verkar ha vänt på dygnet och du måste försöka att vända det rätt igen. Hon är ju onekligen lite för stor för att ha ett nattmål. Hela ämnesomsättnigen är inställd på att man ska äta på dagen och vila på natten. Det är ofta mycket lättare att somna om man är mätt.

     Din ambition att gradvis trappa ner vällingen är rätt. Det bästa är att i först hand ta bort nattmålet. Ett knep som ibland kan fungera, är att tillsätta lite olja till vällingen, vilket gör den mer mättande. Om du har tur kan det göra att hon sover ända till morgonen och på så sätt kan komma in i en annan dygnsrytm. Kanske kan du också ge henne en liten smörgås eller något annat som hon accepterar som kan ersätta en del av vällingen?
    7,5 dl välling, som du säger att det ofta blir, är i storleksordningen halva hennes energibehov för ett dygn.

    Välling är i och för sig ett näringsmässigt bra livsmedel, men din dotter behöver ju också lära sig att äta ”riktig mat”. Å andra sidan kan man inte tvinga barn att äta. Ditt ansvar som förälder, är att erbjuda bra mat, vilket du ju verkar göra. 
    Hur fungerar det på dagis? Äter hon bra där?

    Jag tycker inte att det nu finns anledning att oroa sig för hennes vikt. Enl BMI för barn, så är hon normalviktig (om än vid övre gränsen). En liten mage får barn ha! Och hon är ju, enligt din beskrivning, en unge som det är full fart på.

     

Svar på tråden För mycket välling?