Forum Inaktiva: Barnpsykologen - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Lägga till mellannamn för barn

  Mån 31 dec 2012 16:12 Läst 5663 gånger Totalt 3 svar
  Anonym (Bekym­rad pappa)
  Visa endast
  Mån 31 dec 2012 16:12

  Hej

  Jag och min exfru separerade för ca 2 år sedan och jag har fortfarande hennes efternamn som vi hade som vårt gemensamma efternamn när vi var gifta.
  Nu ska jag byta tillbaka till mitt gamla efternamn och frågade då min exfru om inte våra barn kunde lägga till mitt nygamla efternamn som ett mellannamn.
  På detta önskemål svarade hon att det var ett övergrepp mot barnen och skulle aldrig ske. Hon hade även hört sig för på olika håll om att det skapade för mycket trauma hos de små om man la till ett mellannamn, det skapade stor otrygghet.

  Jag vet att många föräldrar inte har samma efternamn som sina barn, men jag kände för min och barnens skull, de är tre och sex år gamla, att det skulle kännas bra om vi genom att de tog mitt efternamn som mellannamn skulle känna att jag inte kom längre ifrån dem.

  Min exfru vill helst att jag behåller hennes, vårt gemensamma, efternamn eller att jag behåller det som ett mellannamn. Det sistnämnda hade ju varit en bra lösning för både mig och barnen om det inte hade varit för att jag har alldeles för mycket negativa associationer till namnet pga. hur vår relation var och hur vår skilsmässa blev.

  Vi har båda två träffat nya partners, jag ganska nyligen och hon flera år innan vi separerade, och hon kommer att ta hans namn som mellannamn nu när de ska gifta sig.

  Jag vet att barnens bästa går före mitt bästa, men min fråga är, kan det verkligen vara ett övergrepp mot barnen eller skapa så stor otrygghet om de lägger till mitt efternamn som ett mellannamn?

  Med vänliga hälsningar
  Bekymrad pappa

 • Ons 9 jan 2013 18:38 #1

  Hej!
  Nej det är inte att jämställa med ett övergrepp att vilja ha sitt efternamn som mellannamn för barnen om man är en separerad pappa. Barnen reagerar på hur föräldrarna gör mot varandra och vad de tycker om varandra, inte på enskildheter i kampen dem emellan.  När de blir äldre kan de själva bestämma vad de vill och inte vill heta.

  Men jag tycker att det låter som om ni båda fortsätter er kamp om barnen och rätten till barnen. När du försöker få igenom ditt förslag blir hon arg. När hon kommer med ett motförslag blir du arg och hänvisar till gamla oförrätter.
  Fortsätter ni den kampen håller ni den vid liv och det är skadligt för barnen. Om ni i stället gör en kompromiss och hittar en lösning som är lite bra och lite dålig för båda gör ni det bästa för barnen.
  Men det innebär förstås att du inte kan få det precis som du vill. 

  Med vänlig hälsning.
  Margit Ekenbark 

 • Anonym (Bekym­rad pappa) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 10 jan 2013 01:46 #2

  Tack så väldigt mycket för svar!

  Jag vill bara förtydliga att vi har delad vårdnad om våra barn och ingen som helst kamp om rätten till våra barn. Vi har en god kontakt då vi träffas varje vecka när vi lämnar över barnen till varandra och jag umgås och träffar hennes föräldrar regelbundet.
  Vi har dock ibland meningsskillnader som t.ex. i denna fråga.

  Jag blev arg när hon motsatte sig mitt förslag då jag tyckte att det var väldigt egoistiskt, även om hon hänvisade till barnens bästa. Nu blir jag sällan arg, så jag skulle kanske inte kalla det för att jag blev arg, mer frustrerad och ledsen över hur hon reagerade.
  Det är snarare hon som brukar brusa upp och bli arg om jag nu ska ägna mig åt pajkastning.

  Nu drog du lite förhastade slutsatser, men det är förståeligt, det är ju inte särskilt lätt att få hela bilden av min lilla fråga.
  Nej, jag har inte dragit upp gamla oförrätter när det gäller namnfrågan, däremot förstår ju hon att jag inte vill ha hennes efternamn längre, även om hon helst skulle velat det.
  För min egen skull så kan jag inte behålla det, det är ju så förknippat med henne och allt som har varit.

  Jag tyckte ändå att jag hade kommit med en rätt bra kompromiss, barnen får fortsätta ha samma efternamn, det är inget jag heller vill ändra på, och lägger bara till mitt som ett mellannamn.
  Eller vad menade du skulle vara en lämpligare kompromiss?

  Med vänliga hälsningar'
  Bekymrad pappa

 • Fre 11 jan 2013 17:17 #3

  Hej igen!
  Kompromissen måste du hitta tillsammans med ditt X. Om hon inte accepterar den måste du kanske gå längre i din kompromiss eller förslagsvis be henne komma med ett nytt förslag.
  Mitt tips är ändå att ni sätter focus på barnen när ni diskuterar detta och inte på er själva. Då brukar det vara lättare att hitta en gemensam lösning.
  Lycka till!
  Margit Ekenbark 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll