Forum Inaktiva: Barnpsykologen - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vaken på nätterna....

  Sön 6 jan 2013 10:32 Läst 1177 gånger Totalt 1 svar
  Sön 6 jan 2013 10:32

  Har en 14 mån son som är vaken 3 timmar  varje natt, håller på å bli tokig!    
  Det har hållt på till och från i ca 2 månader och det blir bara värre och värre. Numera är det såhär varje natt! Varför är han vaken på natten? Han är inte ledsen eller så utan ligger bara och vänder och vrider på sig, sparkas, pillar mig i huvet osv. Tillslut när han väl somnar runt 5 tiden så sover vi till halv 9. 

  Jag ska snart börja jobba igen och känner mig väldigt stressad över att jag aldrig kommer få någon sömn. Jag har provat ligga på soffan så får pappan ta hand om han på natten, men oftast gråter han efter mig då + att är han vaken så kan jag ju såklart inte sova. 
  För övrigt så är han rätt så pigg och glad på dagarna, sover ca 2 tim mitt på dagen, äter ingenting på natten.
  Är det någon som känner igen sig eller kan ge mig lite tips på vad vi kan göra? och varför är det såhär... Tycker så synd om han som inte kan sova heller... 
  Han somnar vid 7 på kvällen, sover hyfsat bra i sin spjälsäng (får gå in ibland och ge han napp), sen när han vaknar på natten brukar jag lyfta över han till mig (pappan sover oftast på soffan eftersom han måste få sova när han jobbar) och det har inte varit några problem innan.
  Ska man införa nattmål? försöka få han att somna om i sin egen säng på natten? Vad ska man göra... 

   

 • Fre 11 jan 2013 16:10 #1

  Hej!
  Det låter verkligen som om ni stör varandra och håller varandra vakna på nätterna. Vuxna har svårt att bli utsövda om de väcks stup i kvarten på nätterna medan små barn alltid ser till att få den sömn de behöver. Därför behöver du inte tycka synd om honom alls.
  Jag tycker att det är ett bra förslag att du nattar om honom i hans spjälsäng när han vaknar på natten. Låt dessutom gärna sängen stå i ett angränsande rum så väcker ni inte varandra så lätt.
  Barn som blir upptagna varje natt när de vaknar till vänjer sig fort vid att de blir belönade dvs upptagna och får ligga i mammas säng, om de vaknar på natten.
  Börja inte med nattmål igen då detta också är en belöning som gör att han kommer att fortsätta att vakna.
  Stanna inte heller kvar vid hans säng vid omnattningen utan gå in till dig igen. Efter ett tag lär han sig att det inte är roligt att vakna på natten. Men du måste vara envis i början. Det är bra att vänja in detta beteende nu innan du börjar jobba. 
  Lycka till!
  Margit Ekenbark 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll