Inlägg från: Anonym (mamman) |Visa alla inlägg
  • Anonym (mamman)

    7-åring med kräkfobi

    Min 7-åring har varit väldigt rädd för att kräkas sedan något år tillbaka, känner sig ofta illamående (någon gång varje dag) och tror att hon ska kräkas men har till nyligen aldrig kräkts sedan hon var 4 år. En tid före jul vaknade hon dock på natten med magsjuka och kräktes flera gånger under natten. Hon klarade det fint och jag tänkte att det säkert var positivt att hon dels fick känna hur det faktiskt känns i kroppen strax innan man kräks, så att hon lär sig känna igen det, och dels att hon fick se att hon faktiskt klarar av att kräkas.

    Nu har hon dock plötsligt börjat oroa sig igen, för att hon ska börja kräkas på natten. Det har gått en liten tid och kanske har hon glömt hur det känns. Härom natten vaknade hon och trodde att hon skulle kräkas när hon bara var kissnödig. Hon har svårt att somna av oro, sover sedan illa, vaknar ofta och är orolig, ropar på oss föräldrar och behöver hela tiden någon hos sig i sängen.

    Hur ska vi bemöta hennes oro och fobier? Jag kan ju inte garantera att hon aldrig kommer att kräkas på natten, eftersom hon själv har erfarenhet av att det kan hända. Jag kan alltså inte lova att det inte är illamående hon känner, när hon vaknar och är orolig, även om sannolikheten att hon ska kräkas igen är ganska liten. Men jag önskar att jag på något sätt kunde hjälpa henne att bli mindre orolig, för att hon men också resten av familjen ska få en bättre nattsömn.

Svar på tråden 7-åring med kräkfobi