Mustigt långkok?
vilket kött vill du laga på?
jag har en god nötköttgyta som jag brukar göra
ca 1 kg fransyska eller annat lämpligt kött som man skär i lämpliga bitar.
2 rödlökar som skärs till klyftor
de rotfrukter man vill ha? vi brukar ha plasternacka och morot, men kålrova går också bra. dock inte potatis om du ska frysa in grytan sen.
1 flaska ca 5 dl mörkt öl
salt och peppar
1 citron
lagerblad 2-3 st
2-3 köttbuljingtärningar eller fond
annan kryddning efter smak t ex rosmarin.
2 st paprikor
Först så brukar jag skära upp allting och till rotfrukterna använder jag någon hackmaskin som min man har handlat.
sedan så bryner jag köttet runt om så att de får stekyta. sedan häller jag i allt annat och späder med vatten om så behövs. citronen delar jag på mitten och pressar ut saften ifrån.
detta får sedan småputtra under lock (jag brukar ha på 3.an på en 12-gradig skala) i 3 -3,5 timme. när den sista halvtimmen återstår så hackar jag paprika och lägger i det också.
när vi fryser in denna gryta så brukar vi endast ha så lite vätska som möjligt för att under värmning sedan tillsätta vätska och mer kryddor för smak.
tycker man att den blir blaskig så kan man ha i redning (skaka pulvret i en burk med iskallt vatten för att undvika klumpar) eller matlagningsgrädde.