Forum Tvillingförälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Sömn hjälp!

  Sön 12 maj 2013 20:06 Läst 2045 gånger Totalt 6 svar
  Sön 12 maj 2013 20:06

  Jag vet snart inte vart jag tar vägen.. varje sövning tar 1 timme nu för tiden. 
  Våra tjejer är 2 år ganska exakt och dom delar sovrum. Varje sövning är en kamp då det bara ska lekas o stojas och busas. Jag vill så gärna dela på dom o sätta dom i varsitt rum för att slippa detta problem, men tror att de kan bli värre om dom inte längre har tryggheten hos varandra. Någon annan med samma problem?

  de har alltid varit lite såhär, men senaste tiden har de varit i typ en timme o de har de inte varit innan.

  Man står bara där som ett frågetecken 25:e gången man är inne för att man redan provat allt, sagt allt,gjort allt och inget hjälper.. till slut vet man inte vad man ska göra! 

 • Sön 12 maj 2013 21:19 #1

  När mina tvillingar skulle börja sova i eget rum gjorde jag så här; Sängarna stod ganska nära varandra jag satt mitt i mellan. Så fort någon av tvillingarna reste sig upp, la jag den ner och de två första gångerna sa jag go natt, sen var jag tyst. Första kvällen kanske jag la ner dem 75 gånger, sen minskade det. När dom låg ner bägge två utan att resa sig,  efter ca 1,5 vecka, så flyttade jag min posering en liten bit varje kväll tills jag inte alls var i rummet. Hela proceduren tog ca 1 månad men sen har vi aldrig haft problem vid läggning. Dina barn är äldre så jag tror dom fattar lite fortare.

 • Sön 12 maj 2013 21:33 #2

  Kanske skulle varit tydligare med att dom inte ligger i spjälsängar längre utan springer alltså omkring o hoppar runt i varandras sängar osv så fort vi lämnar rummet .

  Gjorde liknande som dig när dom sov i spjälsäng då de blev en del stojande då med fast på avstånd nu. Men det fungerar inte alls nu :(

  Men tack för tipset och kanske ska pröva det igen 'även fast dom ligger i växasängar, kanske fungerar efter några veckors kämpande. Ger kanske upp för snabbt :(

  Någon som har äldre tvillingar som någon gång provat separata sovrum? antingen helt o hållet eller bara under en kort tid?  

 • Mån 13 maj 2013 20:48 #3

  Mina låg ej i spjälsäng utan i vanliga sängar när jag körde det här. Det som gjorde att det fungerade här var nog att jag inte sa någonting annat än godnatt , sen var jag tyst när jag la ner dem. Hoppas du får ordning på det. Mina tvillingar fick varsitt rum när dom fyllde 5.
   

 • Mån 20 maj 2013 13:32 #4

  känner igen det, mina blev 2 i januari och sjövilda så snart man stänger dörren.
  nu mer så får jag lägga mig ner först bredvid ena killen så han börjar kosa till sig, bara en min eller så. sen går jag över till andra killen och ligger där tills han somnat för att sedan gå tillbaka och lägga mig några min hos första igen. sen sover de hela natten.
  gör jag inte detta så blir jag helt tokig då varje läggning tog ett par timmar innan.. 

 • stroje­s
  Guide Visa endast
  Tor 30 maj 2013 09:31 #5

  Sover de något på dagen?
  Om de gör det kanske det är läge att se över den vilan och korta ner den alternativt göra om den till "vakenvila" med lite sagoläsning eller annan lugn aktivitet efter lunch för att varva ner lite istället för att sova. Om de sover för mycket på dagen är de kanske inte tillräckligt trötta när det är dags att sova på kvällen och då finns ork till att busa.

  Jag skulle nog provat att sitta kvar i rummet tills de somnat och sedan succesivt flyttat stolen närmare dörren för att till slut sitta utanför tills de somnar för att vara nära och kunna visa mig.
  Läs en saga och släck sedan ljuset i rummet och säg godnatt och sitt tyst med kanske en hand på deras huvuden eller ryggar. Gör det till en mysstund där ni sätter er i ena sängen och läser sagan sedan lägger de sig i vars en säng eller så ligger de i vars en säng från början och lyssnar.
  Om det finns en vuxen till hemma så kanske det funkar bäst att natta de i vars ett rum en period och sedan bära in den som nattas i annat rum till sin säng när hon somnat. 
  Försök hitta bra rutiner att följa varje kväll gärna samma tider oavsett vilken dag det är så att de kommer in i ett bra mönster. Helgen är ju trots allt ganska kort så för vissa barn funkar det inte att ändra på kvällsrutinerna bara för ett par dagar då kommer de helt ur rytmen och sömnen blir störd.

  Lycka till! 

 • stroje­s
  Guide Visa endast
  Tor 30 maj 2013 09:38 #6

  Jag har tvillingtjejer som nu är 5 år gamla. När de sov i spjälsäng hade vi världens lättaste läggning och la bara ner de klappade om de sa godnatt och gick så sov de på 5 minuter.
  Sedan blev det dags att byta till riktiga sängar. Vi valde fullstora sängar direkt för att kunna ligga bra bredvid. Sängarna stod i vinkel mot varandra och den vuxna satt bredvid kudden i den ena sängen och hade huvudändan på en andra sängen bredvid sig och kunde lätt klappa på båda tjejerna. I början fick vi sitta kvar tills de hade somnat ordentligt annars blev det liv i luckan därinne. Sedan flyttade vi så att vi satt vid fotändan i någon av sängarna. Sedan ställde vi in en stol att sitta och läsa på för att lättare kunna smyga ut ur rummet. 
  Nu (eller ja det har ju funkat rätt länge nu) läser vi godnattsaga säger godnatt och går ut ur rummet. De har alltid delat rum och kommer att få göra det så länge de vill och det funkar. Vi har möjlighet att dela på de och ge vars ett rum ifall de vill.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll