• stroje­s
    Äldre 30 May 09:31
    2251 visningar
    6 svar
    6
    2251

    Sömn hjälp!

    Sover de något på dagen?
    Om de gör det kanske det är läge att se över den vilan och korta ner den alternativt göra om den till "vakenvila" med lite sagoläsning eller annan lugn aktivitet efter lunch för att varva ner lite istället för att sova. Om de sover för mycket på dagen är de kanske inte tillräckligt trötta när det är dags att sova på kvällen och då finns ork till att busa.

    Jag skulle nog provat att sitta kvar i rummet tills de somnat och sedan succesivt flyttat stolen närmare dörren för att till slut sitta utanför tills de somnar för att vara nära och kunna visa mig.
    Läs en saga och släck sedan ljuset i rummet och säg godnatt och sitt tyst med kanske en hand på deras huvuden eller ryggar. Gör det till en mysstund där ni sätter er i ena sängen och läser sagan sedan lägger de sig i vars en säng eller så ligger de i vars en säng från början och lyssnar.
    Om det finns en vuxen till hemma så kanske det funkar bäst att natta de i vars ett rum en period och sedan bära in den som nattas i annat rum till sin säng när hon somnat. 
    Försök hitta bra rutiner att följa varje kväll gärna samma tider oavsett vilken dag det är så att de kommer in i ett bra mönster. Helgen är ju trots allt ganska kort så för vissa barn funkar det inte att ändra på kvällsrutinerna bara för ett par dagar då kommer de helt ur rytmen och sömnen blir störd.

    Lycka till! 

  • stroje­s
    Äldre 30 May 09:38
    #6

    Jag har tvillingtjejer som nu är 5 år gamla. När de sov i spjälsäng hade vi världens lättaste läggning och la bara ner de klappade om de sa godnatt och gick så sov de på 5 minuter.
    Sedan blev det dags att byta till riktiga sängar. Vi valde fullstora sängar direkt för att kunna ligga bra bredvid. Sängarna stod i vinkel mot varandra och den vuxna satt bredvid kudden i den ena sängen och hade huvudändan på en andra sängen bredvid sig och kunde lätt klappa på båda tjejerna. I början fick vi sitta kvar tills de hade somnat ordentligt annars blev det liv i luckan därinne. Sedan flyttade vi så att vi satt vid fotändan i någon av sängarna. Sedan ställde vi in en stol att sitta och läsa på för att lättare kunna smyga ut ur rummet. 
    Nu (eller ja det har ju funkat rätt länge nu) läser vi godnattsaga säger godnatt och går ut ur rummet. De har alltid delat rum och kommer att få göra det så länge de vill och det funkar. Vi har möjlighet att dela på de och ge vars ett rum ifall de vill.

Svar på tråden Sömn hjälp!