Inlägg från: lata kocken Johanna |Visa alla inlägg
  • lata kocken Johanna

    Mammasushi?

    rå fisk hinner bli oätbar innan ev listeria har hunnit växa till skadliga mängder

    dvs laxsushi är helt OK

    gravad fisk har längre hållbarhet eftersom gravning (rimmning och kallrökning) är konserveringssätt, så då har listerian en chans att växa till skadliga nivåer...

  • lata kocken Johanna

    rå fisk kan du utan problem äta hektovis dagligen - läs mitt svar ovan!

    det är mängden mikrober som är problemet så en liten flisa vaccad felaktigt förvarad gravad lax kan vara för mycket¨...
    medan man utan problem kan sätta i sig en sida nygravad, bra behandlad lax

  • lata kocken Johanna

    angel 80
    Listeria Monocytogenes är en allmänt förekommande bakterie
    det är inte så att den bildas i fisken utan fisken måste kontamineras, vilket händer ganska lätt
    sen är det hur lång tid och vilken temperatur som maten lagras i som avgör om Listerian har möjlighet att växa till skadliga nivåer

    malow

    toxoplasma gondii kan inte finnas i fisk! Det är ffa vilt och får som innehåller t. gondii och det är ändå rätt ovanligt häruppe i norr

    och ang frysning så räcker det inte med de vanliga 18graderna utan man måste ner i -20

    mayas mama

    i gravad oxfilé finns risk för både listeria och toxoplasma så den skulle jag ha skippat iallafall

  • lata kocken Johanna

    Det som det handlar om att man _alltid_ ska frysa fisk som inte tillagas i värme är för att de bla kan innehålla parasiter som binnekemask
    Och binnekemask är inte farligare för gravida än andra

    så fisken SKA alltid ha varit fryst - annars bryter sushistället mot de lagar och regler som finns...

    snova

    nej det är inte bakterier!!! - bakterier dör ALDRIG i frysen
    de som jobbar med dom förvarar de ju ofta i temperaturer nära absoluta nollpunkten - och så kallt blir det aaaaldrig i en vanlig frys....
    Är det så svårt att lära sig skillnaden mellan parasiter och bakterier
    *pöss på dej*

Svar på tråden Mammasushi?