Inlägg från: shakennotstörd |Visa alla inlägg
  • shakennotstörd

    Någon som haft dålig självkänsla men som övervunnit det?

    Anonym (dåligsjälvkänsla) skrev 2013-05-27 09:41:15 följande:
    Numera så tror jag inte att jag blir oftare dåligt bemött eller behandlad sämre än andra i samhället, visst träffar man på riktigt otrevliga människor ute i samhället ibland o tar jag åt mig otroligt mkt och tar det personligt, även fast jag inser efteråt att just den personen beter sig speciellt och otrevligt mot andra också, men de tar lång tid innan jag kan se det med klara ögon, förstår du vad jag menar? jag hade en sån handledare på en praktik till ex, skit otrevlig o jag tänkte i ett år "det var mitt fel, jag var dålig, dum, oduglig" men sen minns jag ju att så var hon ju mot andra också.
    Jag tänker mig noga för hur jag beter mig mot andra, jag anses nog ofta som en bra person men blyg o tråkig skulle jag tro. Jag vill att andra ska behandla mig likadant. Jag tycker nog att man ska kunna säga lite vad man tycker till varandra i ett förhållande, jag kan till exempel säga till min kille "ska jag klippa dig lite idag?tycker det börjar bli lite långt kanske?" o jag säger det ju för att det är fint med lite kortare men jag skulle ju älska honom ändå med några cm längre hår, o han tycker det är finare när jag har håret utsläppt än uppsatt o säger ibland de att jag "kan väl ha det nedsläppt ibland" o ja han vet att jag gillar ha det nedsläppt ibland(när jag inte pluggar) men att få höra det känns som "jag duger inte med uppsatt" och det är ju knappast de han menar men jag ser allt i svart eller vitt när det gäller mitt utseende, antingen är jag ful eller skitsnygg i nåt. att jag inte kan läsa hans tankar är jobbigt, fast jag borde ju lita på hans ord.
    Jag tänker att i mitt fall är inte problemet hur ANDRA behandlar mig utan hur JAG själv behandlar mig!
    Inte i ord men i tanke. Jag har liksom lärt mig att man inte snackar illa som sig själv eller nedvärderar sig själv för att det avslöjar låg självkänsla men i tanken är det fortfarande lika illa.

    Till skillnad från sign. (B) så tycker jag att det är KBT och inte psykodynamisk psykoterapi som har haft effekt på mig men det är möjligt att den psykodynamiska terapin låg till grund för de konkreta resultat jag ändå sett med hjälp av KBT. Jag gjorde den psykodynamiska först. KBT är pågående i mitt fall. Nu är jag i alla fall mer och mer medveten om mina tankar om mig själv - och det ska väll vara första steget till förändring. Förhoppningsvis!

    Sedan så tror jag inte man ska se det som att man läggar alla ägg i en korg så att säga. Oavsett vilken metod eller strategi man har så behöver man många verktyg som kompliterar varandra.      
      
Svar på tråden Någon som haft dålig självkänsla men som övervunnit det?