Stårschan skrev 2013-06-03 11:04:56 följande:
Ja, socker är konserverande. Det är till exempel därför man kokar ihop bär med socker till sylt, för att man ska kunna förvara bären länge. Sylt med hög sockerhalt kan ju hålla i flera år!
Vissa datum sätts långt tidigare än nädvändigt för att producenten ska vara på den säkra sidan, till exempel ägg. I Sverige förvarar de flesta sina ägg i kylskåp, vilket man inte gör i alla länder. Bäst-före-datum på äggen är beräknade efter att de förvaras i rumstemperatur. Har du dem i kylskåp håller de i många veckor efter bäst-före-datum. Kryddor blir inte dåliga, men förlorar smak med tiden, liksom te och andra torrskaffningsvaror. Godis brukar torka ihop och bli tråkigt, men inte farligt.
Så länge saker luktar och smakar OK så är det ingen fara. Men kyckling, skaldjur och fisk ska man vara försiktig med, och respektera datumen. Att slänga helt riktig mat bara på grund av ett stämplat godtyckligt datum är slöseri både med pengar och naturresurser!
Aha..jag trodde det var för smakens skull och inte hållbarheten som det var socker i sylt...Tänk va man lär sig!
Ok...Ja jag har inget luktsinne...Så då kan jag ju inte lukta på saker om det är ok...Och jag törs ju inte smaka om jag inte vet att det är ok. Därför slänger jag det i stället...
Dessa marschmallows smakade väl marschmallows liksom.. Det var en öppnad påse stängd med påsförslutare. Men de var ändå rätt mjuka...därför reagerade jag som sagt inte...
Men gammalt godis är i regel inte farligt att äta? Om än tråkigt?