Inlägg från: Anonym (Bäst före) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bäst före)

    Äta gamla marshmallows.....Farligt?

    Gjorde lite eget godis i helgen efter att jag hittat en påse med marshmallows i ett skåp. Nu efteråt fick jag se på påsen att den gick ut i april i år... Är så fruktansvärt känslig när det kommer till "minst hållbar till"-datum....Får ångest!!  

  • Svar på tråden Äta gamla marshmallows.....Farligt?
  • Anonym (Bäst före)

    Alltså, det handlar ju om två månader för gamla...Vet inte om det är för mycket...
    De var ju hyfsat mjuka, så därför kollade jag aldrig datumet innan... 

  • Anonym (Bäst före)
    Stårschan skrev 2013-06-03 10:37:37 följande:
    De innehåller väl mest socker, som är konserverande. De är nog totalt ofarliga att äta långt efter det att de slutat vara behagliga att äta.

    Vad är det du är rädd ska hända efter "bäst-före"-datum? Vad tror du att de har för kriterier för att sätta ett visst datum? Förstår du att det är en viss skillnad på exempelvis färsk fisk och chips när det gäller hållbarhet?


    Jo det är väl mest socker och e-ämnen skulle jag tro... Är socker konserverande? Det visste jag inte!

    Jag vet inte riktigt...Det bara är något som sitter i...Så jag är alltid noga med att slänga sånt som datumet gått ut på. Och därför blir jag så nervös om jag äter något som är gammalt, enligt förpackningen.
    Förstår självklart att det är skillnad på produkt och produkt... Men jag tänker väl lite att "datumet är ju där av en anledning... "
  • Anonym (Bäst före)
    Cornette skrev 2013-06-03 10:49:36 följande:
    Bäst före heter det, inte minst hållbar till. Bäst före ≠ dåligt efter.

    Det stod minst holdbar till...Norges motsvarighet till bäst före?
    Överstruket likamedtecken...betyder det att det inte är dödligt efter utgånget datum? 

     
  • Anonym (Bäst före)
    Fia 28 skrev 2013-06-03 10:57:20 följande:
    Bäst före, minst holdbar till betyder att de inte längre kan garantera att kvalitén är den samma efter detta datum. Det betyder inte att det är farligt att äta efter detta datum.
    Ok...kanske borde försöka släppa det här då...
    Bara det att jag blev illamående och nästan började känna mig febrig efter jag ätit av det...Sen när jag insåg att det var för gammalt så blev det ju inte bättre...Men det kanske var en ren slump. 

    Som sagt...jag slänger ju allt som datumet gått ut på, så jag har ingen erfarenhet av att äta grejer som är gamla... 
  • Anonym (Bäst före)
    Stårschan skrev 2013-06-03 11:04:56 följande:

    Ja, socker är konserverande. Det är till exempel därför man kokar ihop bär med socker till sylt, för att man ska kunna förvara bären länge. Sylt med hög sockerhalt kan ju hålla i flera år!

    Vissa datum sätts långt tidigare än nädvändigt för att producenten ska vara på den säkra sidan, till exempel ägg. I Sverige förvarar de flesta sina ägg i kylskåp, vilket man inte gör i alla länder. Bäst-före-datum på äggen är beräknade efter att de förvaras i rumstemperatur. Har du dem i kylskåp håller de i många veckor efter bäst-före-datum. Kryddor blir inte dåliga, men förlorar smak med tiden, liksom te och andra torrskaffningsvaror. Godis brukar torka ihop och bli tråkigt, men inte farligt.

    Så länge saker luktar och smakar OK så är det ingen fara. Men kyckling, skaldjur och fisk ska man vara försiktig med, och respektera datumen. Att slänga helt riktig mat bara på grund av ett stämplat godtyckligt datum är slöseri både med pengar och naturresurser!
    Aha..jag trodde det var för smakens skull och inte hållbarheten som det var socker i sylt...Tänk va man lär sig! 
    Ok...Ja jag har inget luktsinne...Så då kan jag ju inte lukta på saker om det är ok...Och jag törs ju inte smaka om jag inte vet att det är ok. Därför slänger jag det i stället...
    Dessa marschmallows smakade väl marschmallows liksom.. Det var en öppnad påse stängd med påsförslutare. Men de var ändå rätt mjuka...därför reagerade jag som sagt inte... 
    Men gammalt godis är i regel inte farligt att äta? Om än tråkigt? 
  • Anonym (Bäst före)
    Stårschan skrev 2013-06-03 11:31:08 följande:
    Alltid bra att lära sig något nytt. Skrattande Men att salt är konserverande vet du kanske? Så riktigt söta och riktigt salta saker håller riktigt länge.

    Jo det om salt visste jag ju faktiskt...
  • Anonym (Bäst före)
    SvenGlen skrev 2013-06-03 16:20:42 följande:
    Å andra sidan innehåller det ägg också och det kan bli riktigt dåligt när det blir gammalt. Risken med så mycket socker i är att sockret är smakbärare (socker, salt och fett är smakbärande och det är därför det är så mycket av dom sakerna i våra matvaror) så du känner inte av om ägget har blivit dåligt.

    Åhh neejjj.....Hur blir man sjuk av dåligt ägg då?
Svar på tråden Äta gamla marshmallows.....Farligt?