Det gäller att undvika saker som förvärrar inflammationen i tarmarna och äta mer av det som hjälper till att läka och ta bort inflammationen.Sök på antiinflammatorisk mat/kost så får du många råd. Jag kan även rekommendera boken "Sannas Matbok för den självläkande människan".
Kortfattat kan man säga att det handlar om att undvika gluten, socker, mjölkprodukter, jästprodukter, kemikalier, onödiga tillsatser och stress! Var noga med att använda ekologiska produkter, för att slippa gifter som förvärrar problemet.
Byt ut all matlagnings-fett till kokosfett (absolut inte det silvriga paketet i kyldisken utan kallpressad på glasburk). Kokosfett är bakterie- och virushämmande och innehåller kaprylsyra som är ph-balanserande för tarmen. Många med IBS har upplevt förbättringar på grund av kokosfett.
Ät mycket av detta:
Nötter som valnötter, mandlar och hasselnötter, alltid blötlagda eller rostade för att undvika lektiner som kan irritera tarmslemhinnan och orsaka problem.
Bär som blåbär och jordgubbar, särskilt de som är intensivt blåa eller åt det svarta hållet, eftersom dessa innehåller stora mängder antioxidanter.
Fiskar som lax, tonfisk och makrill, då dessa har gott om bra fetter. Tänk på att välja fisk från områden som har så lite kemikaliebelastning som möjligt. Du behöver även komplettera med
D-vitamin, eftersom fet fisk innehåller både A och D-vitamin och "slåss" om samma receptorer på cellen. A-vitamin kan alltså slå ut D-vitaminet.
Gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och grönkål samt alla alger. Dessa är fulla med uppbasande mineraler och verkar otroligt bra för att motverka försurning i kroppen.
Grönt, svart och vitt te kan faktiskt motverka inflammation, även om de har andra negativa effekter. Koffeinet har alltså en positiv inverkan i kroppen plus att dessa källor är oerhört antioxidantrika.
Chilipeppar verkar antiinflammatoriskt, samt höjer kroppstemperaturen en aning, och gör därmed temperaturen mer gynnsam för att motverka mikrober (virus, bakterier, parasiter).
Papaya verkar antiinflammatoriskt i kroppen, på grund av enzymet papain. Papaya används främst för tarminflammationer.
Shiitakesvampen har, liksom kantareller, gott om D-vitamin som i sin tur, motverkar inflammation eftersom det stödjer och aktiverar immunförsvaret.
Gurkmeja, curcumin, motverkar inflammation, men bör tillsättas i lite större mängder än de som används i vanlig matlagning.
Vitlök är oerhört effektivt vid exempelvis tarmsjukdomar. Även de andra löksorterna kan hjälpa, men de innehåller inte lika mycket flavonoider. Använd allra helst, en fermenterad vitlök.
Ingefära verkar antiinflammatoriskt och stabiliserar blodsockret.
Korsblommiga grönsaker som broccoli och kål