• fiiiiida

    Bf Juni 2014

    Hej,


    Ursäkta att jag hoppar in i er tråd, jag ska också ha barn i juni och detta är vad som sägs av livsmedelsverket:


    Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt.

    Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.

    Bakteriernas tillväxt påverkas av många olika faktorer, till exempel i vilken temperatur varan förvaras. Därför är bäst före-dag inte alltid en säker gräns. Om man undviker varor mot slutet av hållbarhetstiden är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Exempel på produkter är skivad skinka och korv, kall färdigmat som sallader, smörgåsar, patéer och röror.

    Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögelost och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk. Ost i matlagning som hettas upp till bubblande het går bra att äta.

    Alltså kan man äta vanlig påläggskorv om man köper den "färsk". Lycka till allihopa! :)

     

  • fiiiiida

    Aah okej, nej det känns kanske inte så färskt då. Men jag har köpt från charken några gånger, både skinka och prickig korv och ätit den efter max 3 dagar och min BM säger att det är helt okej.
    Även nötkött som upphettats till 70 grader (även om det ff är rosa i mitten) är okej enligt henne. Det är bara viltkött, fläskkött och färs (alla sorter) som måste vara helt genomstekt.

  • fiiiiida

    Haha ja det verkar vara väldigt olika vad alla BM säger! Du ska göra det som känns bäst för dig helt enkelt :) Lycka till!

Svar på tråden Bf Juni 2014