• Anonym (Förskolepedagog)

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Vad har ni pedagoger för typer av föräldrar på er förskola? Självklart är de flesta föräldrar fantastiska och förstående. Men det finns alltid de som man stör sig på och som tror till 100% att hens barn är det enda. :)

    Här tänkte jag lista några exempel på föräldrar som gnäller på ALLT.

    * En mamma klagade på att barnen är för kallt klädda på sommaren, så då försökte vi vara noggrannare med det.
    Nu till hösten så har vi klätt alla barn hellre för varmt än för kallt, då klagar föräldrarna istället på att deras barn är FÖR varmt klädda.

    * De föräldrar som aldrig hör av sig till förskolan när barnen är sjuka/sena så att vår kokerska då står där med allergimat som inte äts.

    * De föräldrar som klagar på att hårspännen/snoddar försvunnit och blir arg på oss personal för att vi inte hållt koll på detta

    * De som aldrig märker kläder, men ändå klagar när en t-shirt har hamnat på fel hylla etc.

    Det var bara några av mina exempel.
    Ni som jobbar inom förskola/barnomsorg, vad tycker ni om de anhöriga?
    Har ni exempel och hur hanterar ni sådana situationer? :)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-10-13 15:33
    Vill bara förtydliga att jag självklart ÄLSKAR mitt jobb och i 99% är föräldrarna riktigt fantastiska. Det finns dock de som ställer orimligt höga krav på oss i förskolan, som endast tror att det är barnpassning osv. Det är DE föräldrarna jag vill diskutera här :)

  • Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan
  • Anonym (inte bättre)

    Min sons första dagis va hemskt.
    Dom kunde "glömma" byta blöja på han så pass ofta och de gått för länge mellan bytníngarna att han blödit, varat och varit pionröd i rumpa och frampå.
    Han har fått äta antibiotika gånger flera pga att de blivit infektion i mjukdelarna för att dom inte kunde hålla koll. 
    Efter ett möte som jag  krävt efter att ha talat med rektorn tror jag att de gick fram att de MÅSTE bytas oftare på min son pga hans överkänslighet i mjukdelarna om bajs/kiss får ligga och gro och för länge.
    Dessutom hade vi intyg på att han absolut inte får äta tomat vare sig råa eller tillagade i någon som helst format. Trots detta så fick han det minst en gång i veckan (antagligen pga vikarier?) och hans bajs vart frätande och han vart svullen i ansikte och röda hallonläppar som sved och klia...

    Kan säga att han inte blev långvarig där! Nu är vi på en ny dagis över 100mil därifrån vi bodde sist.. Och det är många ggr bättre.
    Reagerade dock på att en personal jag talade med i telefon tyckte att de skulle passa oss att kanske byta fsk. (min son har autism och adhd) när denna VET att de inte går att byta... VA som lite understruket att " kan ni inte byta fsk för de är så jobbigt med er son" dessutom när jag stog och tala med henne och min son stog bredvid för att han ville krama och pussa mig, sa hon argt att han skulle vara tyst för att vi prata... Nog för att man ska säga åt, absolut! Men den tonen hon änvände va inte speciellt trevlig!

    Så fskpersonal är inte så mkt bättre!       

  • Mli 014
    Hannah76 skrev 2013-10-14 13:00:34 följande:

    Jag har inte sagt emot, jag skrev bara att det inte gäller alla barn. Ord ., barn tar efter varann.

    Jag tycker precis som du att ord som de kommer med själva inte är så farliga (de kan vara rätt roliga) men ska inte användas för att vara elak iaf. men vuxensvordomar är helt fel att höra från ett barn mun (även en vuxens iof). det är vidrigt att höra barn säga något som man känner kommer direkt från en vuxens mun 
    Nej det var inte meningen att orda tillbaka. Skäms
    Jag blev nog mest bara så chockerad av själva upplevelsen, och att det kunde förekomma..


  • Anonym (inte helt klart)
    molly50 skrev 2013-10-14 12:35:54 följande:

    Ja,självklart!  Och det skrev jag också. De borde dessutom informera föräldrarna om vad deras barn har sagt.

    Men att lära barnen,från början,att inte säga sådana saker är föräldrarnas sak,inte förskolans. 

      
    Inte altid så svartvitt. Min son har aldrig använt fula ord hemma och definitivt inte hört dem hemma. Jag hade börjat märka en gapigare och "hårdare" ton hemma efter att han börjat bland större barn men det blev en stor överraskning när jag  (inte genom personal) fick veta att han också använde "fula ord" på dagis. Frågan är hur många föräldrar som "lär" barnen att fula ord är fel om de aldrig hör dem använda dem. Jag åtminstone tog för givet att han redan visste det.
    Jag anser för övrigt att allt som händer på förskolan är förskolans sak att reagera på, även om de också bör informera föräldrarna vid återkommande eller allvarliga övertramp. Som förälder kan du ha både dålig insyn i och bristande inflytande över vad som - ev under inflytande av grupprocesser där - händer på förskolan, vilket däremot personalen har.
  • Essence
    Annsiss skrev 2013-10-14 12:48:59 följande:
    Barnen har inte fått hjälp eller inte tillräcklig hjälp med hygien vid toabesök. Ett tag praktiserades på vår förskola att alla ink 12 mån skulle byta sin egen blöja.
    Hahaha va? Du skojar eller hur? Min 16-månaders skulle inte ha någon aning om hur hon skulle byta sin egen blöja. hur går det till rent praktiskt?
  • Åsa
    Anonym (???) skrev 2013-10-14 12:59:56 följande:

    Då detta kanske hör hemma i en annan tråd ska jag inte fördjupa mig i vikarie poolen och vilka obefintliga krav det egentligen ställs på vikarierna som tar hand om våra barn, men självklart tog jag upp det jag sett till enhetschefen, jag var ung och oerfaren och fick veta den hårda vägen vad hålla varandra bakom ryggen verkligen betyder! Allt blev en fruktansvärt obehaglig upplevelse och fokuset lades på mig, inte missförhållandena på dagisen! Nu i efterhand skulle JAG tagit det längre men jag blev så tagen av sättet enhetschefen hanterade allt,som tur var fanns det en nyanställd pedagog som vågade stå upp, så chefen fick flytta på sig dock inte tack vare mig. Ngt jag ångrar än i dag.

    Att beklaga att du skuldbelades för att du tog upp bristerna Väl att åtminstone en annan person fick stopp på det.
    Tyvärr får jag hålla med om bristande kontroll av vikarier. Vissa är givetvis bra men en och annan ett riktigt stolpskott. 
  • Flygfotogen

    Vi har några (tack och lov få, de flesta är underbara) föräldrar som öppet SKÄLLER UT oss inför barngruppen om det saknas en vante vid hemgång eller om vi ringer hem barnen sjuka för att de har feber. Vi snackar rosenrasande.

  • Anonym (inte bättre)
    Jennie med ie skrev 2013-10-13 22:20:54 följande:
    Viktig information ska inte ges så sent att man behöver kolla varken hemsida eller anslagstavla varje dag för att inte missa den. Däremot när info ges just i god tid så är det föräldrarnas ansvar att ta till sig den på ett tillräckligt sätt, om de kastar lapparna eller lägger undan och sen glömmer så är det ju inte förskolans fel. Klart att man ändå kan påminna både två veckor före och två dagar före och eftermiddagen före... men huvudansvaret att ta till sig tidigare given info är som sagt föräldrarnas,

    På dagiset sonen går på nu skickas mail varje gång det är nåt. Och mailen läser man ju varje dag.
    Tycker jag är perfekt och så slipper man alla tråkiga papper.  
    Huruvida man tar sig till infon sen är ju förälderns ansvar.

     
  • molly50
    siolina skrev 2013-10-14 12:45:08 följande:
    Fast det är ju irrelevant eftersom föräldrarna ytterst ju har ansvaret över sina barn i alla frågor, både på och utanför förskolan. Och samtidigt är en av poängerna med förskolan/skolan ju att kompensera för brister i hemmiljön, det är en demokratisk fråga. Så egentligen kan varken hemmet eller förskolan släppa ansvaret helt, även om förskolan måste tillåta sig att dra en gräns för vad den klarar av att utföra, och föräldrarna måste kunna lämna över åt förskolan.

    Ja,jag tror att vi alla egentligen menar samma sak. Men nu har vi hamnat OT.
    Mattias 2007-05-23 <3 Hannah 2011-09-07 <3
  • molly50
    Anonym (......) skrev 2013-10-14 12:47:13 följande:

    Nej jag tycker att när man ätit , tvättar man av sig , är kläder geggiga byter man , klart mina barn får leka och smutsiga och blöta blir de men det är därför jag har med ombytes kläder ? Har inga bekymmer om jag hämtar ute att de är lortiga , men hämta kl 14.00 med matrester på kläder och mat kladd i ansiktet efter lunch vid halv tolv INTE ok !

    Det har faktiskt hänt på min dotters förskola också,att hon har haft matrester på kläderna sen lunchen.
    Men i de allra flesta fall så har de bytt kläder på henne och lagt de smutsiga i en plastpåse på hennes hylla. 
    Mattias 2007-05-23 <3 Hannah 2011-09-07 <3
  • molly50
    Anonym (inte helt klart) skrev 2013-10-14 13:05:56 följande:
    Inte altid så svartvitt. Min son har aldrig använt fula ord hemma och definitivt inte hört dem hemma. Jag hade börjat märka en gapigare och "hårdare" ton hemma efter att han börjat bland större barn men det blev en stor överraskning när jag  (inte genom personal) fick veta att han också använde "fula ord" på dagis. Frågan är hur många föräldrar som "lär" barnen att fula ord är fel om de aldrig hör dem använda dem. Jag åtminstone tog för givet att han redan visste det.
    Jag anser för övrigt att allt som händer på förskolan är förskolans sak att reagera på, även om de också bör informera föräldrarna vid återkommande eller allvarliga övertramp. Som förälder kan du ha både dålig insyn i och bristande inflytande över vad som - ev under inflytande av grupprocesser där - händer på förskolan, vilket däremot personalen har.

    Ja,det kan ju såklart likaväl spridas mellan barnen eller vara något de sett eller hört på tv eller film.
    Men å andra sidan,så grova ord som dessa de berättades om har jag lite svårt att tänka mig att det kommr från ett barn från början.

    Ibland så kan ett fult ord råka slinka ur en här hemma,men inget som våra barn har tagit efter. Däremot har vi hört sonen använda sig av en del ord som vi aldrig har använt oss av här hemma.   
    Så det kan nog komma från lite olika ställen. 

    Men,som sagt,detta är OT: 
    Mattias 2007-05-23 <3 Hannah 2011-09-07 <3
Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan