Kajsakanel skrev 2013-11-04 21:12:29 följande:
Fast jag håller inte med om att välling är som vilken annan mat som helst, och det går absolut inte att jämföra med potatis eller andra "grund"råvaror. Däremot går det såklart att jämföra med en del andra processade industritillverkade livsmedel. Dvs väldigt långt från råvarorna i sin ursprungliga form, och så spetsat med lite onödiga och till och med ohälsosamma tillsatser.
Palmolja är för det första inte en helt klart bra fettkälla. En del menar att det höjer kolesterolet. Dessutom är det ett stort hot för miljön då regnskog huggs ner för att plantera palmerna.
Emulgeringsmedel har jag inte hört något bra om heller, men har inte så stor koll på.
Maltodextrin är rena kolhydrater som har högre glykemiskt index (alltså påverkan på blodsockret) än ren glukos! Förutom i välling finns det i olika sporttillskott då det sägs vara bra vid hård träning...
I majsvällingen är första ingrediensen inte majsmjöl (vilket kanske hade varit lite mer okej) utan majsstärkelse. Alltså maizena. Endast stärkelsen från majsen är alltså utvunnet.
Gluten som finns i en del av vällingarna är inte heller bra, skadar tarmarna. Ingen som tycker det är skumt att det måste introduceras långsamt, lite i taget under skydd av amning?
Dessutom är vitaminerna som tillsatts kemiskt framställda, vilket inte heller alla är överens om ifall det är bra.
Så för att sammanfatta välling: En bas på extremt snabba kolhydrater (socker!!), lite dåligt fett och några andra ytterst tveksamma tillsatser. Varför ge det till sina barn? Och hur kan man jämföra det med potatis?!
Du utgick från att välling enbart finns som industrivälling? Man kan faktiskt göra den själv också. Bara att koka ihop havre, mjölk och vatten....eller något annat sädesslag.
Havremust är t.ex. enbart finmald havre. Endast
en grundråvara, alltså. Därav jämförelsen med potatis. Potatis finns dessutom också i industritillverkad pulverform, om man nu ska vara sån...